Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pohjois-Korea esitteli jättiparaatissaan uuden ohjuksen – isot juhlallisuudet herättävät huolta, mutta Kimin mukaan maassa ei ole koronaa

Maan johtajan puhe sekä uhkaili ydinaseilla että maalaili pandemian jälkeistä yhteistyötä Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korean paraati kunnioittaa työväenpuolueen 75-vuotisjuhlaa
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korea vaikuttaa esitelleen lauantain sotilasparaatissaan uuden mannertenvälisen ohjuksen. Esillä olleesta uudesta "strategisesta aseesta" on jaettu kuvia Twitterissä.

Asiantuntijakommenttien mukaan kalustopäivitys on merkittävä. Yhdysvaltalaisten tiedemiesten keskusjärjestön Ankit Panda kirjoittaa tviitissään, että ohjus on isoin tiellä liikuteltava ja nestemäisellä polttoaineella toimiva ohjus missään.

Tarkempia tietoja esillä olleesta ohjuksesta on kuitenkin vaikeaa vahvistaa.

Paikalla Pjongjangissa ei ollut koronapandemian vuoksi ulkomaisia tiedotusvälineitä. Sen vuoksi tiedot ja kuvat perustuvat Pohjois-Korean television materiaaleihin. Esillä ollut ohjus voi siis olla malli, prototyyppi tai tuotannossa oleva ohjus.

Pian kuvien julkaisun jälkeen Yhdysvallat kommentoi olevansa pettynyt Pohjois-Koreaan, joka esittelee kalustoaan ja jatkaa jo kiellettyä ohjuskehittelyohjelmaansa sen sijaan että keskittyisi luomaan parempaa tulevaisuutta kansalaisilleen.

Reutersille puhunut yhdysvaltalaisviranomainen kehotti Pohjois-Korean hallintoa kunnollisiin neuvotteluihin maan ydinaseista riisumiseksi.

Kalustoa esitellyt paraati oli osa juhlallisuuksia, jotka järjestettiin 75 vuotta täyttävän työväenpuolueen hyväksi.

Maan johtaja Kim Jong-un kiitteli juhlallisuuksissa pitämässään puheessa asejoukkojaan, jotka ovat tehneet kovasti töitä "luonnonkatastrofien hoitamisessa ja koronaviruspandemian torjumisessa".

Puheen sisällöstä ja juhlapäivän tapahtumista ovat kertoneet uutistoimistot Pohjois-Korean valtiolliseen televisioon pohjaten. Voit katsoa tunnelmia paraatista klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Puhe maalaili yhteistyötä ja uhkaili asearsenaalilla

Pitämässään puheessaan Kim lähetti ulkomaailmaan viestin, jonka mukaan maa on uhatuksi tullessaan valmis ottamaan käyttöönsä koko ydinasearsenaalinsa. Kim varoi kuitenkin kritisoimasta suoraan Yhdysvaltoja, joka on asettanut Pohjois-Korealle pakotteita maan ydinaseohjelman vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kim esiintyi puheessaan myös ajoittain tunteellisena. Hän sanoi toivovansa, että Pohjois- ja Etelä-Korea voisivat koronakriisin jälkeen aloittaa yhteistyön.

Viimeisimmäksi maiden välejä on kiristänyt eteläkorealaisen kalastusvirkailijan ampuminen Pohjois-Korean aluevesillä.

Kasvosuojaimet loistivat poissaolollaan

Viikonlopun isot kokoontumiset ovat herättäneet kansainvälisesti huolta sulkeutuneeen Pohjois-Korean koronatilanteesta.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että sotilasparaati on otollinen tilaisuus koronatartuntojen leviämiselle. Pohjois-Korean terveydenhuoltojärjestelmä on heikko, eikä se välttämättä selviäisi laajamittaisesta epidemiasta.

Kim itse totesi puheessaan, ettei Pohjois-Koreassa ole koronavirustartuntoja. Samalla Kim toivotti hyvää terveyttä maihin, joissa koronasta kärsitään.

Lue lisää: Pohjois-Korea on pyytänyt vaivihkaa ulkomaista apua, vaikka kieltää kärsivänsä koronavirusepidemiasta – erakkovaltion todellinen tilanne on arvoitus

Jo aiemmin esimerkiksi Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat kyseenalaistaneet Kimin väitteet.

Pohjois-Korea sulki rajansa viime tammikuussa estääkseen naapurimaassaan Kiinassa puhjenneen koronaepidemian leviämisen maahan.

Valtapuolueen kunniaksi järjestetyt juhlallisuudet alkoivat perjantai-iltana ja ilmeisesti jatkuivat läpi yön. Paraati pidettiin pääkaupungissa Pjongjangissa vastaremontoidulla Kim Il-sungin aukiolla.

Videollakin näkyvässä pääparaatissa kukaan ei ole pukeutunut kasvosuojaimeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan kasvomaskeja näkyi joissakin muissa juhlapäivän kunniaksi järjestetyissä sivutapahtumissa.

Lue lisää: YK: Koronaepidemia on vaikuttanut dramaattisesti Pohjois-Koreaan – kodittomia ja katulapsia yhä enemmän

Täydennyksiä 10.10. klo 16.48: Muutettu uutisen kärkeä ja lisätty tietoja paraatissa esillä olleesta sotakalustosta.

Suosittelemme sinulle