Hyppää sisältöön

Australialainen tutkimustulos: Covid-19-tautia aiheuttava virus voi säilyä seteleissä ja näytöissä jopa 28 päivän ajan

Lämpötilan nostaminen tuhosi viruksen nopeasti.

Virus voi säilyä esimerkiksi puhelimen näytöllä paljon luultua pidempään. Näyttöjen pyyhkiminen ja käsien peseminen kannattaa. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Näpellätkö jatkuvasti puhelimen näyttöä tai maksatko yhä seteleillä? Nyt tarkkana, sillä covid-19-tautia aiheuttavasta koronaviruksesta on kenties saatu uutta tietoa.

Australian kansainvälisessä tiedevirastossa (siirryt toiseen palveluun) tehdyt tutkimukset osoittavat, että virus voi säilyä tartuttavana erilaisilla pinnoilla paljon luultua pidempään.

Tutkimuksen mukaan SARS-CoV-2 selviää toimintakykyisenä esimerkiksi lasipinnoilla, ruostumattomalla teräksellä ja seteleillä jopa 28 päivän ajan. Kokeessa virusta pidettiin 20 celsiusasteen lämpötilassa.

Lämpötilan nostaminen vaikutti viruksen säilymiseen. 40 asteen lämpötilassa virus säilyi vain 24 tunnin ajan.

Tutkimustulokseen liittyy myös epävarmuutta. Kokeet tehtiin laboratorio-olosuhteissa uv-valolta suojassa. Tosielämän tilanteessa virus voi siis käyttäytyä eri tavoin.

Voi selittää tartuntaryppäitä lihanjalostamoissa

Viruksen säilymistä pinnoilla on tutkittu aiemminkin, ja tutkimustulokset ovat vaihdelleet.

Joissakin aiemmissa tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun) on todettu, että SARS-CoV-2 voisi säilyä tartuttavina pinnoilla materiaalista ja olosuhteista riippuen noin 2–6 päivää.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan uusimman havainnon tehneet tutkijat ovat todenneet, että löytö voisi selittää lihanjalostuksen ja kylmäsäilönnän parissa syntyneitä koronatartuntaryppäitä. Kyseisissä ympäristöissä on viileää ja pinnoissa käytetään usein teräsmateriaaleja.

Tutkijat toivovat, että uusi tutkimustulos auttaa jatkossa tartuntojen ehkäisemisessä.

Koronaviruksen tiedetään leviävän useimmiten pisaratartuntana, kun ihmiset esimerkiksi yskivät, niistävät, puhuvat tai laulavat. Asiantuntijat ovat kuitenkin jo pitkään sanoneet, että virus voi levitä myös ilmassa leijailevina partikkeleina tai erilaisilta pinnoilta.

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta.

Suosittelemme sinulle