Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nokia: 5G-teknologia voi lisätä rajusti maailman bruttokansantuotetta

5G tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia siirtää, käsitellä ja tallentaa suuria määriä dataa.

5g-verkkotorni Pekingissä.
Raportin mukaan koronapandemia kasvattaa 5G:n mahdollisuuksia ja nopeuttaa digitalisaatiota erityisesti digitalisaation jälkijunassa tulevilla toimialoilla. Kuvassa 5G-asema Pekingissä. Kuva: Lehtikuva / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

5G-teknologiaa hyödyntävillä yrityksillä on mahdollisuuksia kasvattaa maailman bruttokansantuotetta jopa kahdeksan biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä, ilmenee Nokian kansainvälisestä tutkimuksesta.

– Pysyäkseen kilpailukykyisinä yritysten on aloitettava 5G:n hyödyntämisen tehostettu suunnittelu ja innovaatiotyö nyt, sillä aikaa ei ole hukattavana, sanoo Nokian strategiajohtaja Gabriela Styf Sjöman.

5G-verkkoja valmistavan Nokian tutkimuksessa vertailtiin kahdeksaa maata. Mukana olivat Suomi, Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Japani, Etelä-Korea, Australia ja Saudi-Arabia. Vertailun mukaan Eurooppa on jäljessä Yhdysvaltoihin ja Aasiaan verrattuna.

Yhdysvalloissa jo 45 prosenttia yrityksistä arvioi tekevänsä 5G-investointeja seuraavan vuoden sisällä. Suomessa vastaava luku on 29 prosenttia. Suomessa kuitenkin 11 prosenttia yrityksistä kertoi jo investoivansa 5G-teknologiaan.

Neljännes suomalaisyrityksistä pelkää menettävänsä kilpailuetuaan, elleivät ne investoi 5G:hen seuraavien kolmen vuoden aikana. 13 prosenttia ei näe mitään yhteyttä 5G:n ja yrityksen menestyksen välillä.

Vaikka yritysten investoinnit 5G:hen ovat kansainvälisesti vahvassa kasvussa, sen täydestä potentiaalista on tutkimuksen mukaan hyödynnetty monissa yrityksissä vasta murto-osa.

– On monia organisaatioita, jotka eivät ymmärrä 5G:tä, Sjöman sanoo.

Korona kasvattaa 5G:n mahdollisuuksia

Sjöman painottaa, että tulevaisuuden kaupungit, sairaalat ja tehtaat ovat riippuvaisia 5G:stä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista siirtää, käsitellä ja tallentaa suuria määriä dataa.

Raportin mukaan koronapandemia kasvattaa 5G:n mahdollisuuksia ja nopeuttaa digitalisaatiota erityisesti digitalisaation jälkijunassa tulevilla toimialoilla.

Koronaviruksen seurauksena yli kolmannes suomalaisyrityksistä on vauhdittanut digitaalisia panostuksiaan.

Suosittelemme