Hyppää sisältöön

Suomi–Ruotsi-maaottelu siirtyi taas jatkoajalle: Neles torjuu Valmetin sulautumisesityksen – suosittelee Alfa Lavalia, Valmet vastasi heti

Neleksen mukaan Valmetilla ei ole ollut konkreettista ehdotusta. Valmet vastasi heti, että se tavoittelee yhä Valmetin ja Neleksen sulautumista.

Neles valmistaa pieniä, suuria ja erittäin suuria venttiileitä teollisuuden käyttöön. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Jari Järvinen,
STT

Venttiiliyhtiö Neles torjuu Valmetin esityksen yhtiöiden sulautumisesta. Neleksen hallituksen mukaan yhtiö ei ole saanut Valmetilta riittäviä tietoja esityksestä eikä pidä esitystä osakkeenomistajien parhaan edun mukaisena.

Neleksen hallitus suosittelee sen sijaan ruotsalaisen Alfa Lavalin tekemän julkisen käteisostotarjouksen hyväksymistä. Alfa Laval teki elokuussa ostotarjouksen Neleksestä, joka irtautui Metsosta heinäkuun alussa.

– Yrityksestämme huolimatta Valmetin hallitukselta ei ole ollut saatavilla Nelekselle konkreettista ehdotusta, jota voisimme perustellusti arvioida Neleksen osakkeenomistajien kannalta, kertoo Neleksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Moisio tiedotteessa.

Neleksen mukaan Valmet ei esimerkiksi ole esittänyt alustavaa ehdotusta sulautumisen vaihtosuhteeksi. Valmetin yhteydenotto ei siten mahdollista Valmetin ehdotuksen vertaamista Alfa Lavalin tarjoukseen.

Pörssistä valtauksen kohteeksi

Kiista Neleksen omistuksesta on kiihtynyt kesän kuluessa. Sen omistajaksi haluaisivat suomalainen Valmet ja ruotsalainen Alfa-Laval.

Neles irtosi konepajayhtiö Metsosta, ja se listattiin pörssiin. Ennen kuin Neleksestä tuli osa Metsoa, se oli monialayhtiö Rauma-Repolan kruununjalokivi.

Neles ehti olla pörssissä vain muutaman viikon, kun maaottelu venttiilifirmasta käynnistyi. Ruotsalaiset tarjoutuivat ostamaan koko yhtiön. Neleksen suurin omistaja eli Valmet ei katsonut ruotsalaisten aikeita hyvällä.

Valmet aloitti vastahyökkäyksen ja ryhtyi haalimaan lisää Neleksen osakkeita. Valmet on samalla Neleksen suuri asiakas.

Omistussota ehti jo johtaa siihen, että Valmet esitti Neleksen sulautumista Valmetiin. Tälle Neleksen johto ei siis lämpene.

Pian Neleksen maanantaisen (12.10. 2020) tiedotteen jälkeen Valmet ilmoitti omalla tiedotteellaan tavoittelevansa edelleen Valmetin ja Neleksen sulautumista.

Toimitusjohtaja Pasi Laineen allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan muun muassa, että Valmet on tehnyt ehdotuksen aikataulusta ja painottanut halukkuuttaan käydä keskustelua avoimeen vuoropuheluun ja luottamukseen perustuen tarkemman sulautumisehdotuksen selventämiseksi mukaan lukien osakkeiden vaihtosuhde.

– Valitettavasti Valmetia ei ole kutsuttu keskustelemaan näistä asioista tarkemmin Neleksen kanssa, Laine kirjoittaa.

– Kuten Valmet ilmoitti aiemmin, sen näkemyksen mukaan Valmetin ja Neleksen sulautuminen loisi erinomaista pitkän aikavälin arvoa molempien yhtiöiden osakkeenomistajille, yhtiö perustelee.

– Näistä syistä Valmet pitää edelleen tavoitteenaan Valmetin ja Neleksen sulautumista, perustuen sen vahvaan näkemykseen erinomaisesta pitkän aikavälin omistaja-arvopotentiaalista molempien yhtiöiden osakkeenomistajille, teollisesta logiikasta ja synergiapotentiaalista.

Valtausriita jatkuu

– Valmetin suuri, 29,5 prosentin omistusosuus Neleksestä ja sen syvällinen näkemys pitkän aikavälin erinomaisesta omistaja-arvosta tekevät Valmetin ehdotuksesta huolellisesti harkitun. Neleksen hallituksen kielteinen vastaus vie käytännössä osakkeenomistajilta mahdollisuuden arvioida vaihtoehtoa Alfa Lavalin tarjoukselle, Valmetista todetaan.

– Tämän seurauksena ja Neleksen suurimpana osakkeenomistajana Valmet ei tue Neleksen hallituksen suositusta hyväksyä Alfa Lavalin tarjous Neleksen kaikista osakkeista ja äänistä, Valmet päättää tiedotteensa.

Mihin suuri isänmaallinen venttiilisota sitten päättyy? Nyt Valmetilla on taskussa niin iso kasa Neleksen osakkeita, ettei Alfa Laval pääse valtaamaan Nelestä.

Kysymys kuuluu haluavatko Valmetin omistajat, että yhtiö on myös Neleksen suuromistaja vai pitäisikö sen käyttää rahat johonkin muuhun. Maaottelu näyttää jatkuvan.

Lue myös:

"Isänmaallinen yrityskauppa" sai uuden käänteen: Ruotsalaisten ostoaikeet vastatuulessa – Valmet ehdottaa sulautumista Neleksen kanssa

Yritykset koronakriisissä: Ruotsalaisten Neles-tarjous ei riitä – Asiantuntija: Markkinat uskovat kuitenkin enemmän Alfa-Lavaliin kuin Valmetiin

Ruotsalaisten nopea miljarditarjous ei ehkä ollutkaan niin hyvä miltä näytti – Neles-kisaan odotetaan uusia pelureita ja kovempaa hintaa

Ruotsalainen Alfa Laval ostamassa Metso Outotecin ulkopuolelle jääneen Nelesin – kauppahinta miljardiluokassa

Suosittelemme sinulle