Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marinin muotikuva synnytti naisvihaa vastustavan someliikkeen – "Marinin toiminta on hyvin tietoista", sanoo tutkija

Marinin Trendi-lehden kuvaa on kritisoitu pääministerin arvoa alentavaksi.

Useat naiset ovat osoittaneet tukensa pääministeri Sanna Marinille julkiasemalla kuvia Instagramissa tunnisteella #imwithsanna. Kuva: Instagram #imwithsanna, kuvakollaasi: Lasse Isokangas / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd), 34, poseeraa uuden Trendi-lehden artikkelissa kuvassa, jossa hänellä on musta jakku ja Kalevala Korun kaulakoru. Viikonloppuna huomiota ei saanut juttu, jossa Marin kertoo lähinnä työstään, vaan dekolteen paljastava kuva.

Pääministeri sai kuvasta osakseen krittikkiä sosiaalisessa mediassa. Kommenteissa sanottiin muun muassa, ettei paidatta esiintyminen sovi hänen asemassaan olevalle.

Tästä syntyi vastaliike, jossa useat naiset ja muutama mies julkaisi kuvia jakku päällä rintakehä paljaana. He halusivat osoittaa tukensa pääministerille saatteena hastagit kuten #imwithsanna ja #naisvihanäkyväksi. Esimerkiksi Instagramissa tällaisia postauksia on kertynyt yli 600.

Takaisin Pasilaan-podcastissa itsekin pukeutumisellaan kohahduttanut Rosa Meriläinen pohtii Toivo Haimin ja Marjukka Mattilan kanssa, millainen naisjohtajan on sopivaa olla.

Myös monet julkisuuden henkilöt ovat julkaisseet jakkukuvia. Esimerkiksi laulaja Hanna Pakarinen laittoi Instagram-tililleen kuvan, jossa hän poseeraa mustassa jakussa.

Tv:stä tuttu Ina Mikkola kirjoitti Instagram-päivityksen yhteydessä, että hän ei voi isänmaallisena ihmisenä hyväksyä Suomen pääministeriin kohdistuvaa naisvihaa.

– Eikö Suomen pitäisi olla se tasa-arvon mallimaa? Vaikka ei pitäisi kaikista Marinin ajatuksista tai teoista, niin hänen pukeutumisensa kommentointi ja sen kautta hänen ammattitaidon kyseenalaistaminen on asiatonta. On yksinkertaisesti vain äärimmäisen sovinistista ja noloa, että suomalaiset nälvivät oman pääministerinsä pukeutumista. Se on epäisänmaallista.

Myös elokuvaohjaaja Dome Karukoski osoitti tukensa Sanna Marinille Instagramissa.

Twitterissä muistutettiin, että presidentti Urho Kekkonen poseerasi aikoinaan muotikuvassa.

Ja ennen presidentiksi tuloaan Mannerheim nähtiin hevosen selässä alasti.

Professori: Kuvilla tehdään politiikkaa

Sanna Marin on herättänyt paljon kiinnostusta ulkomailla ja hänestä on tehty juttua muotilehti Vogueen. Hän ei istu siihen mielikuvaan, mikä on ollut puvussa esiintyvästä miespääministeristä, joka nähdään joskus rennommissa vaatteissa.

Mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen rinnastaa Marinin Alexander Stubbiin, joka toimi pääministerinä 2014–2015. Koivusen mielestä Stubb venytti tuolloin mielikuvaa pääministerin roolista esimerkiksi esiintymällä shortseissa ja urheilukilpailuissa.

Koivunen muistuttaa, että kuvilla tehdään politiikkaa, ja siksi niistä kiistellään. Se kuuluu nykyiseen someen ja mediamaisemaan.

– Kuva on väline olla mieltä niille, jotka kuvaa kritisoivat tai niille, jotka haluavat kannattaa Sanna Marinia poliitikkona tai henkilönä.

Toisaalta kyse voi olla kannanotosta, joka ei niinkään liity Mariniin henkilönä tai hänen puolueeseensa vaan tasa-arvoon ja siitä ilmaistavaan mielipiteeseen

– Että naisilla on oikeus esiintyä kuvissa näin, koska olemme katsoneet puolialastomia miehiä saunoissa. Muistamme esimerkiksi Kekkos-kuvat.

Alexander Stubb nähtiin pääministeriaikanaan usein triathlon-kilpailuissa. Kuva Turusta vuodelta 2015. Kuva: Aarni Lehto / Valonhiljaisuus

Marinin Trendi-kuvaan ovat reagoineet etenkin nuoret naiset, jotka ovat kokeneet Marinin saaman kritiikin naisten arvoa alentavana. Professori Koivunen sanoo, että hallitus on saanut osakseen tytöttelyä, mutta ei koe Marinin kuvan olevan osoitus niinkään tasa-arvosta.

– Ilman Stubbia tämä näyttäisi enemmän tasa-arvotapaukselta. On varmasti sellaisia ääniä jotka ajattelevat, ettei Sanna Marinin pitäisi esiintyä glamour-kuvissa, koska se alentaa hänen arvoaan pääministerina tai poliitikkona.

Trendi-lehden haastattelussa Marin kertoo siitä, minkälaisia rooliodotuksia nuorella pääministerillä on, ja miten hän niitä käsittelee.

– Hän on näissä kuvissa puvussa ilman paitaa, mikä on peliä ja leikkiä pääministerin roolin kanssa. Stailaus on dialogissa itse tekstin kanssa.

Koivunen on mediatutkijana seurannut mielenkiinnolla, miten hallituksen päälle kolmekymppiset naisministerit mediassa esiintyvät. Hänen mielestään se on hyvin erilaista kuin esimerkiksi verkkosukissa Iltalehdessä vuonna 2008 esiintyneellä Jutta Urpilaisella.

– Nämä poliitikot tietävät hyvin, minkälaisia keskusteluja mistäkin syntyy. He ovat hyvin mediatietoisia ja tällainen somekohu ei tule minään yllätyksenä.

– Marinin toiminta on hyvin tietoista. Trendin kuvatekstissä lukee, että Marin tiedostaa, että naisen ulkonäkö on aina keskustelunaihe ja siksi hän pyrkii pääministerinä näyttämään aina samalta.

Mitä mieltä olet Sanna Marinin kuvasta ja siitä syntyneestä kohusta? Voit keskustella aiheesta 14.10. klo 23:een asti.

Korjattu 14.10. klo 12.37 Anu Koivunen on sukupuolentutkimuksen ei sukupuolitutkimuksen professori.

Suosittelemme sinulle