Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

BBC: Suurseurat haikailevat lisää valtaa ja ehdottavat Valioliigan joukkuemäärän karsimista kahdella

Liverpool ja Manchester United ovat laatineet suunnitelman, jolla autettaisiin englantilaista jalkapalloa.

Valioliiga-logo, kuvituskuva
Valioliigaan pohditaan uudistuksia. Kuva: Getty Images
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Valioliigan suurseurat Liverpool ja Manchester United ovat ehdottaneet, että Valioliigan joukkuemäärää pienennettäisiin kahdella, nykyisestä 20:stä 18:aan. Asiasta on kertonut BBC.

Suunnitelmaan sisältyy äänestykseen liittyvä kohta, jonka mukaan Valioliigan yhdeksän pitkääaikaisinta seuraa saisi erityisäänestysoikeuden tietyissä asioissa, kuten tv-sopimusten neuvotteluun liittyvissä aiheissa. Tällöin asiat saataisiin nuijittua läpi vain kuuden seuran kannatuksella.

Erityisäänestysoikeuden saisivat ehdotuksen perusteella Liverpoolin ja Manchester Unitedin lisäksi Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham Hotspur, Everton, Southampton ja West Ham United.

Liverpool ja Manchester United ehdottavat myös, että jatkossa Valioliigan tv-sopimuksen rahoituksesta 25 prosenttia ohjattaisiin suoraan Englannin liigalle (EFL), joka koostuu Valioliigaa alemmista sarjoista. Lisäksi EFL:lle myönnettäisiin 250 miljoonan punnan koronatukirahoitus.

Muut Valioliigan joukkueet eivät ole vielä tukeneet Liverpoolin ja Manchester Unitedin ehdotusta.

Valioliiga on ehdotusta vastaan. Liigasta on kerrottu, että se hioo edelleen pakettiaan EFL:n tukirahoitukselle. Sarjasta sanotaan, että kaikkien osakkeenomistajien ja seurojen pitää saada mahdollisuus olla mukana paketin rakentamisessa.

Sitä vastoin EFL:n puheenjohtaja Rick Parry on hehkuttanut nyt kuultua ehdotusta.

– Nämä kaksi suurjoukkuetta näyttävät johtajuutta ja vastuuntuntoa. He näyttävät, että myös alemmilla sarjoilla on väliä. Valioliiga olisi voinut tehdä tällaisen suunnitelman koska tahansa. Kuinka kauan tukipaketin saaminen on kestänyt? Kuukausia, hän kommentoi BBC:lle.

Jotta Liverpoolin ja Manchester Unitedin ehdotus menisi läpi, 14 Valioliiga-joukkueen on kannatettava sitä.

Lue myös:

Edinson Cavani tuo lisää tulivoimaa Manchester Unitediin – Arsenal sai jättikaupassa haluamansa siirtoikkunan viime hetkillä

Valioliiga-kaudelle hämmentävä alku: Asiantuntija arvioi viime kauden kärkikolmikon notkahduksen syitä ja toivoo ennätyksellisille maalijuhlille jatkoa

Yleisön paluu Valioliigaan jäihin jopa puoleksi vuodeksi

Suosittelemme