Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Diktaattorin kyyneleet – Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyysi kansalta anteeksi hallintonsa epäonnistumisia

Harvinainen tunteenilmaus saattaa kuvastaa eristyneen maan hallintoon kohdistuvia paineita.

Kim Jong-un seisoo puhujanpöntön takana harmaassa puvussa ja tervehtii paraatia.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vastaanotti sotilasparaatin Pjongjangissa lokakuussa 2020. Kuva: KCNA / EPA
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un otti viikonloppuna vastaan näyttävän sotilasparaatin pääkaupungissa Pjongjangissa, kun eristäytyneessä maassa juhlittiin hallitsevan Korean työväenpuolueen perustamisen 75-vuotisjuhlaa.

Eristäytynyt maa esitteli paraatissa sotavoimaansa ja uutta mannertenvälistä ohjusta. Sen sijaan Kim Jong-unin puheen sävy oli toisenlainen kuin tavallisesti. Kim käytti suuren osan puheestaan ilmaistakseen huolta kansalaisten vaikeuksista.

– Kansamme on asettanut minuun luottamuksensa, korkean kuin taivas ja syvän kuin meri, mutta en ole aina onnistunut täyttämään sitä tyydyttävästi, Kim Jong-un sanoi eteläkorealaisen The Korea Times -lehden mukaan.

– Olen hyvin pahoillani siitä.

Kesken puheen Kim riisui silmälasinsa ja pyyhki kyyneleitään.

Kim Jong-un mainitsi Pohjois-Korean edelliset johtajat, isoisänsä Kim Il-sungin ja isänsä Kim Jong-ilin.

– Vaikka vastuulleni on annettu tärkeä velvollisuus johtaa tätä maata pitäen yllä suurten tovereiden Kim Il-sungin aatetta kiitos koko kansan luottamuksen, ponnistukseni ja vilpittömyyteni eivät ole olleet riittäviä vapauttaaksen kansaamme vaikeuksista.

The Korea Timesin haastattelema Korean kansallisen yhdistymisen instituutin johtaja Hong Min arveli tämän kuvastavan paineita, joita Pohjois-Korean johtoon kohdistuu.

– Hänen viestinsä alla voi tuntea, että Kim kokee paljon painetta johtamisessaan, Hong Min sanoi.

– Puheen aikana hän käytti termejä kuten "ankarat haasteet", "lukemattomat koettelemukset" ja "ennennäkemättömät onnettomuudet".

Kauppa supistui, luonnonkatastrofit iskivät

Pohjois-Korean kauppa Kiinan kanssa on vähentynyt rajusti, kun maiden raja suljettiin koronaviruspandemian takia. Kiina on Pohjois-Korean tärkein kauppakumppani ja liittolainen.

Pohjois-Korean ydinaseohjelman vuoksi asetetut talouspakotteet ovat jatkuneet vuosikausia, ja luonnononnettomuudet ovat myös heikentäneet maan tilannetta. Pohjois-Koreaa on tänä vuonna riepotellut jo kolme taifuunia.

Kesäkuussa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP ilmaisi huoltaan ruokapulasta ja laajamittaisesta aliravitsemuksesta Pohjois-Koreassa.

WFP arvioi tuolloin, että yli 10 miljoonaa pohjoiskorealaista, siis 40 prosenttia väestöstä, on humanitaarisen avun tarpeessa. WFP:n edustaja Elisabeth Byrs sanoi, että aliravitsemus haittaa lasten terveyttä ja kehitystä. Jopa joka viides lapsi jää vajaakasvuiseksi.

1990-luvulla raivonneen nälänhädän on arvioitu tappaneen kolme miljoonaa ihmistä Pohjois-Koreassa.

Koronaviruspandemia on myös suuri uhka, vaikka Kim Jong-un vakuutti, että maassa ei ole yhtään tartuntaa. Jos virusta kuitenkin on maassa, lauantain juhlallisuudet voivat johtaa tartuntojen laajamittaiseen leviämiseen. Epidemia olisi kova isku köyhälle maalle.

Korjaus 12.10.2020 kello 19.48: Kim Jong-unin isän nimi korjattu Kim Jong-iliksi, kun aiemmin artikkelissa luki Kim Jong-un.

Aiheesta aiemmin:

Pohjois-Korea esitteli jättiparaatissaan uuden ohjuksen – isot juhlallisuudet herättävät huolta, mutta Kimin mukaan maassa ei ole koronaa 10.10.2020

Aiheesta muualla:

The Korea Times: Kim Jong-un cries during commemorative speech 11.01.2020

The Guardian: Kim Jong-un sheds tears as he delivers rare apology to North Korea over failings 12.10.

Newsweek: Kim Jong Un Cries During Public Speech Apologizing for Regime Failings 12.10.2020

Suosittelemme sinulle