Hyppää sisältöön

Aiemmin roskakalaksi haukutusta särjestä pulaa – kasvanut kysyntä ja huono pyyntivuosi tyhjensivät kauppojen hyllyjä pakasteista

Elintarvikeyhtiö Apetit kertoo, että yhtiö ostaa kalastajilta kaiken liikenevän särjen pakasteidensa raaka-aineeksi.

Särkisaalis.
Särki on muuttunut roskakalasta arvokalaksi. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Antti Laakso

Järvikalan kysynnän kasvu ja kalastuksen kannalta vaikea viime talvi ovat näkyneet kauppojen hyllyillä tuotevalikoiman kapenemisena.

Esimerkiksi Säkylässä toimivan elintarvikeyhtiö Apetitin järvikalapakasteita ei ole pystytty valmistamaan kauppoihin kysynnän vaatimia määriä.

Kalojen käytös häiriintyi

Säiden puolesta erikoinen viime talvi sekoitti pakasteiden tärkeän raaka-aineen eli särjen kutua muun muassa Säkylän Pyhäjärvellä, joka on ollut särkikalastuksen kehityksen ykköskohteita.

– Viime kevään kalastus epäonnistui monilla järvillä lämpimän talven ja kylmän kevään takia. Kalat käyttäytyivät oudosti eivätkä esimerkiksi keväällä parveutuneet, Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere kertoo.

Apetit ei ole pystynyt valmistamaan pakastetuotteita kauppoihin kysyntää vastaavaa määrää. Yhtiö ostaa tällä hetkellä kaikki kalastajilta saatavissa olevat särjet.

Kalastaja tyytyväinen

Särjen kalastus ja hyötykäyttö parantavat järvien ekologista tilaa estämällä rehevöitymistä. Aiemmin "roskakalaa" jouduttiin kalastamaan tappiollisesti ja järvien hoitokalastus onnistui vain valtion taloudellisella tuella.

– Aikanaan särkeä vietiin turkistarhoille rehuksi ja kynnettiin peltoon. Se oli järkyttävää, säkyläläinen kalastaja ja särkimassaa Apetitille jalostava Jouni Aaltonen sanoo.

Aaltonen kertoo särjen syyskalastuksen alkaneen tällä viikolla. Pyyntiä jatketaan Pyhäjärven jäätymiseen saakka.

Parhaina vuosina Aaltosen Kolvaan kala -yhtiö on käsitellyt Apetitille sata tonnia särkeä.

Uusia kalastajia kaivataan

Apetit etsii jatkuvasti uusia kalastajia yhdessä Pyhäjärvi-instituutin kanssa myös muilta järviltä. Instituutti on kehittänyt aiemmin roskakalana pidetyn särjen kaupallista käyttöä vuosien ajan.

– Kalastajia ei ole kovin helppo löytää. Uskomme, että kalastusmäärien kasvu on mahdollista. Apetitin tuotteet ovat eräitä keskeisimpiä, mutta myös muita valmistajia on tullut markkinoille, asiantuntija Tero Forsman Pyhäjärvi-instituutista sanoo.

Helpottaako pula?

Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere toivoo, että tämän syksyn kalastuskauden jälkeen särkituotepula helpottaisi. Vientiin pakasteita ei toistaiseksi riitä, vaan yhtiö pyrkii vastaamaan ensisijaisesti kotimaiseen kysyntään.

Kalastaja Jouni Aaltonen on toiveikas mutta ei lähde arvioimaan kalansaaliin kokoa.

– Kalastaja ajattelee, että järvelle ei kannata lähteä sillä mielellä, että kalaa ei saada.

Suosittelemme sinulle