Hyppää sisältöön

Facebook haluaa siivota holokaustin kiistävät postaukset palvelustaan

Juutalaisjärjestöt ovat kampanjoineet, jotta Facebookista siivottaisiin holokaustin kiistäminen.

Facebookin perustaja, pääomistaja ja pääjohtaja Mark Zuckerberg Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen kuultavana 23. lokakuuta 2019. Kuva: AOP
Heikki Heiskanen

Sosiaalisen median yhtiö Facebook kieltää postaukset ja ryhmät, jotka kiistävät juutalaisten joukkotuhonnan tapahtuneen tai vääristelevät sen historiaa.

Facebook sanoo, että se ohjaa holokaustista tietoja etsiviä asiantuntevien lähteiden ja oikean tiedon pariin.

Facebookin perustaja ja pääjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti uudesta politiikasta maanantaina. Yhtiö sanoo, että uuden politiikan toimeenpano kestää aikansa, kun yhtiön työntekijät ja järjestelmät pitää opettaa tunnistamaan kiellettyjä postauksia.

Kyse on uusimmasta yrityksestä ryhtyä toimiin palvelussa leviäviä salaliittoteorioita ja väärää informaatiota vastaan. Aiemmin tässä kuussa Facebook ilmoitti sulkevansa QAnon-salaliittoteoriaa kannattavia ryhmiä ja sivuja.

– Olen kamppaillut sananvapauden puolustamisen ja holokaustin vähättelyn ja kieltämisen aiheuttaman harmin välillä, Zuckerberg kirjoitti.

– Oma ajatteluni – samoin kuin vihapuhetta koskeva politiikkamme – on kehittynyt, kun olen nähnyt dataa, joka osoittaa antisemitistisen väkivallan lisääntymisen.

Juutalaisjärjestöt ovat kampanjoineet, jotta Facebookista siivottaisiin holokaustin kiistäminen.

Natsien uhreille korvauksia ajava järjestö Conference on Jewish Material Claims Against Germany julkaisi päivittäin videoita, joissa holokaustista selvinneet kehottivat Zuckerbergia sulkemaan holokaustin kiistävät ryhmät Facebookista.

Vuonna 2018 Zuckerberg nostatti suuttumusta juutalaisjärjestöissä, kun hän sanoi, etteivät holokaustin kiistäjät ole tahallisesti väärässä ja että sananvapaus koskee jopa loukkaavia julkaisuja, jos niissä ei suoranaisesti kehoteta väkivaltaan.

Zuckerberg, joka on itsekin juutalainen, täsmensi sittemmin vielä pitävänsä holokaustin kieltämistä hnekilökohtaisesti syvästi loukkaavana. Hän sanoi uskovansa, että paras taistella loukkaavaa pahaa puhetta vastaan on hyvä puhe.

Aiemmin aiheesta:

Facebook ilmoittaa sulkevansa salaliittoteoria QAnonia kannattavia ryhmiä ja sivuja 7.10.2020

Twitter ja Facebook kitkevät vaalivaikuttamista uusilla merkinnöillä ja sulkemalla valetilejä 7.8.2020

Twitter sulkee salaliittoteorioita levittäviä QAnon-tilejä – hurjia väitteitä USA:n eliitin saatananpalvonnasta, pedofiliasta ja juonista Trumpia vastaan 22.7.2020

Suosittelemme sinulle