Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

IS: THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta ministeriö esti aikeet

THL:n pääjohtaja kertoi eilen Ylelle, että häntä ei ole painostettu poliittisesti.

Markku Tervahauta Sannikan haastattelussa
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta Ylen Sannikka-ohjelmassa 15. toukokuuta. Kuva: Yle
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilta-Sanomien mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esti tiedotuksen.

Poikkeusolojen aikana käytännössä kaikki THL:n koronaan liittyvä viestintä kulki STM:n hyväksynnän kautta. Ministeriö oli linjannut, että mahdolliset maskisuositukset annetaan yhdessä.

Ilta-Sanomien haastatteleman THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan THL:llä olisi ollut haluja kertoa maskien käytöstä laajemmin.

– Meillä olisi ollut ajatuksia antaa yleisölle ainakin tarkennuttua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet, Tervahauta kertoo Ilta-Sanomille.

– Meillä oli matkan varrella erilaisia luonnosteltuja viestintämateriaaleja. Niitä myös esiteltiin STM:n viestinnälle. He kuitenkin näkivät, että maskiasia on sellainen, että siitä ei ole aihetta viestiä sen tarkemmin, Tervahauta sanoo.

Tervahauta Ylelle: "Ei ole painostettu poliittisesti"

Vielä eilen sunnuntaina Tervahauta kiisti Ylelle, että häntä olisi painostettu. Asia nousi esiin, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tivasi vastauksia siihen, onko Tervahautaa painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystään.

– Ei ole painostettu poliittisesti olemaan ilmaisematta asiantuntijanäkemystäni. Minulla ei ole tähän asiaan tämän enempää kommentoitavaa, hän viestitti Ylen jutussa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan keväällä asiantuntijat katsoivat, että yleistä maskisuositusta ei tulisi antaa. Hän korosti, että hallitus kuunteli asiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta asiantuntijaorganisaationa ja mahdolliset eriävät näkemykset pantiin kyllä merkille.

Tervahauta esitti keväällä omana mielipiteenään, että maskien käytöstä olisi hyötyä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Suosittelemme