Hyppää sisältöön

Venäläistaustan ja juutalaisuuden takia Saara Khaikovitch oli koulukiusattu – kun hän kertoi tarinansa Youtubessa, rajuja viestejä alkoi sadella

Ulkomaalaistaustaiset joutuvat useimmin kiusatuksi kouluissa. Katso videolta, mitä Khaikovitch ajattelee kiusaajista nyt.

Saara Daniela.
Saara Khaikovitc koki kiusaamista koko alakoulun. Se ei lannistanut vaan hän sanoo kiusaamisen tehneen hänestä itsevarmemman.

Ulkopuolelle jääminen ja yksinäisyys raastoivat Saara Khaikovitchia alakoulussa. Luokkakaverit saattoivat siirrellä pulpetteja ja jättää hämmentyneen tytön ulkopuolelle. Syynä tähän oli Khaikovitchin mielestä hänen taustansa.

Khaikovitchin juuret ovat venäläiset ja hänen uskontonsa on juutalaisuus.

– Minun uskontoni ei ole kaikkein yleisin, mikä oli lapsille hyvä syy syrjintään, Khaikovitch sanoo.

Vasta neljännellä luokalla Khaikovitch ymmärsi, että kiusaajat tekevät väärin. Tilanne ei kuitenkaan rauhoittunut, ja lopulta Khaikovitch siirtyi opiskelemaan kotikouluun.

Saara Khaikovitchin Saara Daniela-kanavalla YouTubessa on lähes 58 tuhatta seuraajaa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

11-vuotiaana Khaikovitch perusti Youtube-kanavan. Aluksi hän teki askarteluvideoita, mutta kun ikää tuli lisää, hänellä tuli tarve tehdä myös keskustelevampia videoita. Samalla tuli luotua Saara Daniela -niminen kanava.

Khaikovitch antoi myöten halulle puhua kiusaamisesta Youtubessa. Ensin se hävetti. Ei itse kiusaaminen vaan se, miksi häntä kiusattiin.

– Pelkäsin, että kun kerron kulttuuristani Youtubessa, sielläkin aletaan syrjiä. Aika nopeasti älysin, että minulla on valta puhua tästä aiheesta.

Häpeän tunne liittyy kiusaamiseen

Saara Khaikovitchinkin tuntema häpeä ei ole poikkeuksellista. Se on yksi kiusaamisen tunnuspiirteistä, kertoo kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtola.

– Sehän on oikeastaan kiusaamisen koko tarkoitus: saada kohde kokemaan, että hän ei ole ok eikä hän kuulu joukkoon.

Ahtola pitää kiusaamista vallankäyttönä. Siinä aiheutetaan tahallaan ja toistuvasti pahaa mieltä sellaiselle, joka ei syystä tai toisesta pysty puolustamaan itseään.

– Se on pohjimmiltaan ryhmän ominaisuus. Ryhmä käsittelee omia vaikeita tunteitaan tällä tavalla epäsuorasti ja ikään kuin "valitsee" tietyt lapset näihin rooleihin, Ahtola sanoo.

Ulkomaalaistaustaisuus korostuu koulukiusaamisessa

Tuorein kouluterveyskysely vahvistaa, että Saara Khaikovitch ei ole ainut, joka on joutunut kokemaan kiusaamista taustansa vuoksi. Viime syksynä julkaistun kyselyn mukaan ulkomaalaistaustaisuus korostuu koulukiusaamisessa. Tulokset pohjautuvat erityisesti 8.–9. -luokkalaisten vastauksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Riikka Ikonen ei pysty sanomaan juurisyitä ulkomaalaistaustaisten kiusaamiseen. Hänestä on kuitenkin nähtävissä, että olipa oppilaassa mitä tahansa poikkeavaa, nostaa se riskiä tulla kiusatuksi.

– Esimerkiksi jos on vaikeuksia nähdä, kuulla tai kävellä, ne ovat samanlaisia riskitekijöitä kuin ulkomaalaistaustaisuus.

Kun yläaste alkoi, Saaara Khaikovitch muutti Etelä-Suomesta Suomussalmelle ja kiusaaminen loppui siihen.

Nykyään Saara Daniela -kanavalla käsitellään myös seuraajien kokemuksia kiusaamisesta. Järkyttävintä Khaikovitchin mukaan on se, että niistä monessa nousee esille itsetuhoisuus.

Khaikovitch kertoo, että usein viesteissä kiusaamisen syyksi kerrotaan erilaisuus.

– Esille tulee paljon kulttuuritaustaista kiusaamista ja ulkonäön takia kiusaamista. Nämä kaksi ehdottomasti korostuvat.

Kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtola sanoo, että kaiken ikäisten ihmisten pitäisi kyetä sietämään erilaisuutta ja oppia käsittelemään sen herättämiä tunteita. Erilaisuuden välttely ei ole ratkaisu.

– Jos jonkun erilaisuus ärsyttää, se ei ole erilaisen ongelma. Se on ärsyyntyjän oma tunne ja omalla vastuulla.

Kiusaaminen loppui muuton myötä

18-vuotias Saara Khaikovitch opiskelee nyt opettajaksi. Hän haluaa olla opettaja, joka ei hyväksy kiusaamista. Se on myös syy, miksi hän halusi alalle.

– Minusta opettajilla on tosi iso rooli lasten kehityksessä. Ehkä välillä isompi rooli kuin vanhemmilla, joten sen takia haluan puuttua kiusaamiseen ja tukea oppilaita.

Tänä päivänä Saara Khaikovitch ajattelee, että kiusaajilla itsellään on ongelmia, mikä purkautuu toisten kiusaamisena. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki keskiviikkoon kello 23:een asti.

Lue myös:

Voiko koulukiusaaja rikkoa lakia? Onko kiusaamisvideon levittäminen somessa rikos? 4 kysymystä ja vastausta koulukiusaamisesta

Sanel Sivac, 23, ja Sonja Aiello, 21, olivat tajuamattaan koulukiusaajia: "Ei lapsena ymmärrä, että voi aiheuttaa loppuelämäksi traumoja

Suosittelemme sinulle