Hyppää sisältöön

Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi, rahoitukseen muutoksia – Yle seurasi sote-tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden lisäksi järjestäjänä toimii Helsingin kaupunki.

Sote-tiedotustilaisuus.
Hallituksen sote-ryhmän ministerit kertovat tänään tiistaina, miten sote-uudistusta on muutettu päättyneen lausuntokierroksen jälkeen. Tiistai-iltapäivänä hallitus julkistaa peruspalveluministeri Krista Kiurun vetämän paketin.
Antti Pilke,
Matti Koivisto

Hallituksen sote-ryhmän ministerit kertoivat tiedotustilaisuudessa iltapäivällä, miten hallituksen sote-mallia on muutettu päättyneen lausuntokierroksen jälkeen.

Vaikeimpia kysymyksiä ovat olleet etenkin rahoitus ja yksityisten palvelujen asema.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kuvaili lausuntopalautteen perusteella tehtyjä muutoksia mittaviksi.

  • Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden lisäksi järjestäjänä Helsingin kaupunki. Sote-maakuntia nimitetään siirtymäajalla hyvinvointialueiksi.
  • Kiistelty Itä-Savo kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.
  • Rahoitukseen tehtiin useita muutoksia. Uutena kriteerinä valtionosuuksien jakamisessa kunnille otetaan huomioon väestönkasvu.
  • Yle näytti sote-ministerityöryhmän tiedotustilaisuuden suorana Yle Areenassa. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta klikkaamalla artikkelin pääkuvaa.

Suurimmat muutokset koskevat uudistuksen rahoitusmallia, josta eri tahot antoivat paljon kriittistä palautetta lausuntokierroksen aikana.

Kunnille tulevaa iskua on pehmennetty pienentämällä suurinta mahdollista menetystä, minkä verran yksittäinen kunta voi hävitä rahanjaossa. Lisäksi uutena kriteerinä valtionosuuksien jakamisessa kunnille on otettu huomioon väestönkasvu, millä pyritään vastaamaan suurten kaupunkien huoleen rahoituksen pienenemisestä.

Lausuntopalautteen perusteella sote-maakuntien nimi on vaihtunut hyvinvointialueiksi, jotta niitä ei sekotettaisi hallinnollisiin maakuntiin. Kyseessä on siirtymä-ajan ratkaisu. Hyvinvointialueita on tarkoitus kutsua maakunniksi sen jälkeen, kun niiden kontolle siirretään tulevaisuudessa muita tehtäviä soten lisäksi.

Lisäksi pykälä ulkoistamissopimusten mitätöinnistä lieveni lausuntokierroksen jälkeen. Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistaminen mitätöityisi, mutta tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan muut ulkoistamiset eivät ole päätymässä "suoraan roskakoriin".

Vaikeaksi yksityiskohdaksi noussut Itä-Savon asema on ratkaistu neuvotteluissa niin, että Savonlinna ja ympäryskunnat saavat säilyttää sairaalansa ja seutu kuuluu Etelä-Savon hyvinvointialueeseen.

Uudistuksen keskeisiä päämääriä on helpottaa niin lääkäriin kuin sosiaalipalveluihin pääsyä sekä tasata terveyseroja.

Useat hallitukset ovat yrittäneet jo 15 vuoden ajan toteuttaa sote-uudistuksen, mutta yritys kaatui viimeksi Juha Sipilän (kesk.) kaudella ja johti hallituksen eroon. Uudistuksen läpivieminen on näytön paikka Sanna Marinin (sd.) hallitukselle.

Esitys lähtee seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi. Hallituksen tavoitteena on, että esitys annettaisiin eduskunnalle joulukuussa.

Seurasimme tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Tiedotustilaisuuden jälkeen päättyneen seurannan näet alta.

Sovun syntymisestä sote-ministerityöryhmässä kerrottiin jo perjantaina, mutta sovun sisällöstä ei ole tiedotettu aiemmin virallisesti julkisuuteen. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat alkuviikolla arvioineet esitystä.

Tiistain tiedotustilaisuudessa olivat läsnä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan kello 23 saakka.

Lue lisää:

Eteneekö sote-uudistus? Eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia

Suosittelemme sinulle