Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Operaatio Emma ja rautalanka – Näin nuoret kaappasivat musiikin 1960-luvulla sähkökitarat tanassa

Rautalanka oli ensimmäinen musiikkityyli, jossa nuoret soittivat itse ja toisilleen.

The Sounds på 1960-talet
Suomen ensimmäinen kansainvälinen superyhtye oli 1960-luvulla The Sounds, jonka biisi Madshurian Beat rikkoi miljoonan ulkomailla myydyn levyn rajan. Suosio oli erityisen suurta Japanissa. Kuva: Yle
Juha Roiha
Avaa Yle-sovelluksessa

Rockin toivat Suomeen 1950-luvulla jazz-miehet. Se kuului ja näkyi.

Vaikka vain 16-vuotias Kaj Järnström valittiin Rock-Jerry -nimellä Suomen rock-kuninkaaksi jo vuonna 1959, taustalla olivat edelleen vanhan liiton levymogulit.

Maailmalta alkanut viilitys juurtui hitaasti tangon ja slaavilaisen kaihon täyttämään kansaan.

Rautalankamusiikin pop-hetkiä 1960-luvun puolivälistä kaupungilla, satamassa, jäähallissa - kaikkialla. Mukana Eero, Jussi & The Boys, The Five Comets, Antti Einiö, Eddy and the Lightnings ja The Esquires.

Mikä ihmeen rautalanka?

Rautalankamusiikilla tarkoitettiin meillä alunperin 1960-luvun instrumentaalimusiikkia, jonka tunnusmerkkejä olivat kahden sähkökitaran, soolo- ja komppikitaran yhteispeli, sähköbasso ja rummut.

Erityisesti Fender Starocaster -kitaran soundia on pidetty homman ytimenä. Myöhemmin "sallittiin" mukaan muita soittia ja jopa laulu.

Sana "rautalanka" tuli soiton nimeksi sähkökitaran kielistä ja se ilmeisesti käännettiin Ruotsista, jota kautta tyyli meille saapui.

Englanniksi puhutaan vain ja ainostaan instrumentaalirockista, kun viitataan vaikkapa yhteen edelläkävijään The Shadows -yhtyeeseen, jolla oli suuri vaikutus myös suomalaiseen rautalankaan.

Toinen suuri vaikuttaja oli The Ventures, jonka kappale Walk Don't Run" näytti suunnan monille bändeille: otettiin vanha tunnettu biisi ja sovitettiin siitä oma versio, joka yleensä oli twistiä.

Reseptiä käytti Suomessa The Sounds ja sen myötä syntyi pankin ja monet päät räjäyttänyt Emma.

Rautalanka tuli Suomeen Ruotsin kautta, josta käytiin näyttämässä täällä ns närhen näpyttimet. Tässä Linnanmäen Peacock-teatterissa nauhoitetussa, Twist-konsertiksi nimetyssä tapahtumassa esiintyvät The Cliffters (Tanska), The Caretakers (Ruotsi), Jack Dailey (USA) ja Ken Levy & The Phantoms (Iso-Britannia). Juontajana on Antti Einiö ja ohjauksesta vastasi Onni Gideon. Taltioitu 20.3.1964.

Kaihoa Japaniin asti

Emma ei todellakaan ollut harkittu valinta The Soundsin ensisingleksi.

Näin vakuuttivat yhtyeen jäsenet niin Tapani Ripatin haastattelussa kuin Jari Mobergin kirjassa Sadoin sähkökitaroin.

Mobergin kirjan mukaan levyn työstäminen alkoi, kun Ragni Malmstén oli nähnyt yhtyeen keikalla 1962.

Fazer-levy-yhtiön Osmo Ruuskanen saapui sitten yhtyeen treenikämpälle ja esitteli lukuisia vaihtoehtoja, joista mikään ei kelvannut.

Ruuskanen oli ehdottanut levytettäväksi Oli hepokatti maantiellä poikittain -lauluaBändin räkäisten naurujen jälkeen joku, ilmeisesti yhtyeen basisti Peter Ekman, huikkasi: "Levytetään sitten vaikka Emma."

Ensimmäiseen levytyssessioon oli valittu ja treenattu neljä kappaletta: Ruuskasen ehdottamat Emma ja venäläinen kansansävelmä _Mantsurian kukkula_t ja bändin omat valinnat Kultaiset korvarenkaat ja Johannes Brahmsin Unkarilainen tanssi n:o 5 nimellä Night Run.

Singlelle päätyivät Emma ja Mandshurian Beat.

Ripatille komppitaristi Bubi Söderholm totesi Emman lopulta valikoituneen siksi, että "sähkökitaran ääni ja kaiho yhdistyivät hyvin, ja kun siihen keittoon laittaa suomalaiset kansansävelmät, ne istuvat tähän maahan".

Ja niin todella kävi: singleä myytiin Suomessa tuolloin käsittämättömät yli 20 000 kappaletta ja rautalankabuumi käynnistyi toden teolla.

Maailmalla suurien ikäluokkien nuorisoon upposi paremmin singlen B-puoli "Mandshurian Beat", joka on tiettävästi ensimmäinen suomalainen levytys, joka rikkoi miljoonan myydyn levyn rajan ulkomailla, tässä tapauksessa Japanissa.

The Soundsien levytyksiä on julkaistu Japanin lisäksi muun muassa Etelä-Koreassa, Italiassa ja Ranskassa.

Oman aikansa punk

Rautalankamusiikin kukoistuskausi oli Suomessa ja maailmalla lyhyt – vain kaksi vuotta 1963-1965 – jonka jälkeen laulavat yhtyeet ottivat selkävoitonThe Beatlesien johdolla.

Suomessa musiikkilaji on pysynyt hyvin hengissä aktiivisen harrastajajoukon ansiosta ja löytänyt aina uusia tulkitsijoita 1970-luvun Hurriganesista Esa Pulliaisen luotsaamaan Agentsiin.

-Aitous on se juttu. Rautalanka oli eka musiikkityyli, jota nuoret soittivat nuorille, se oli oman aikansa punk. Mihin saatiin kitaroita, siellä soi rautalanka sanoo rautalankamusiikin historiasta kirjan kirjoittanut Jari Moberg.

Ja soi edelleen. Mikä hyvän tappais.

Lue myös:

Ennen Madonnan ja Stingin hitit käännettiin suomeksi – nyt se on loppu ja vastaus löytyy suomalaisesta musiikista

"Ne on köyhiä, joilla ei oo rahaa!" – Rahan valta on viime vuosikymmeninä ollut monen suomalaisen laulun lähde

Hevi tulee ja hevi nappaa – 80-luvun raskaan musiikin hyökyaalto siivitti suomalaiset bändit vientikuntoon

Suosittelemme