Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

"Viimein uskalletaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä" - kotimaisen elokuvan tekijät saapuivat Jussi-gaalan punaiselle matolle

Jussi-gaala pidettiin Helsingin Kaapelitehtaalla. Haastattelimme gaalaan saapuneita elokuvantekijöitä punaisella matolla.

Yle Jussi-gaalan 2020 punaisella matolla
Jonni Aromaa,
Janne Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa
Vieraat saapuvat punaista mattoa.
Tottumiskysymys-elokuvan ohjaajiin lukeutuvat Reetta Aalto, Miia Tervo, Elli Toivoniemi ja Kirsikka Saari saapuivat Jussi-gaalaan maskit päässä. Tervon ensimmäinen pitkä elokuva Aurora tavoittelee peräti 13 Jussia. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Jussi-gaalan suursuosikki oli Miia Tervon ensimmäinen pitkä elokuva Aurora, joka oli ehdolla peräti 13 palkinnon saajaksi. Lappiin sijoittuvaa vauhdikasta elokuvaa pidetään esimerkkinä suomalaisen elokuvan murroksesta.

Tervo kertoi työstävänsä jo seuraavaa projektiaan.

– Sydämentyöni on tällä hetkellä vauvan vaipanvaihto, mutta on minulla työn alla myös toinen pitkä elokuva. En tykkää hirveästi puhua töistäni ennen kuin ne ovat tietyssä vaiheessa päässäni. Tuntuu, että on parempi antaa niiden muhia ensin, ohjaaja sanoo.

Jussi-suosikki Auroran ohjaaja Miia Tervo Ylen haastattelussa Jussi-gaalan punaisella matolla

Parhaan naissivuosan ehdokas Oona Airola kertoi Auroran kuvausten olleen hieno kontrasti kylmyyttä ja lämpöä.

– Rovaniemellä oli tosi kylmä kun kuvattiin, mutta mielelle ja sielulle se oli lämmintä, koska Miia onnistuu luomaan rennon tunnelman. Vaikka on kiire, niin otetaan aikaa kohtauksille.

Airola kehui myös gaalan turvajärjestelyjä. Samasta elokuvastamiessivuosan Jussi-patsasta havitellut Chike Ohanwe kertoi, millainen ohjaaja Miia Tervo on.

– Miiahan on hullu, ja se on todella tarttuvaa!

Kotimainen elokuva elää Ohanwen mukaan hyvää aikaa.

– Elokuvissa näkyy, että täällä on monenlaisia tekijöitä ja monenlaisia suomalaisia. Ollaan juuri oikealla asenteella tekemässä mielenkiintoisempia ja nuorekkaampia elokuvia.

Tottumiskysymys on herättänyt yhteiskunnallista keskustelua

Punaisella matolla nähtiin myös Tottumiskysymys-elokuvan tekijöitä. Monen ohjaajan tekemistä episodeista koostuva elokuva ottaa kantaa naisiin kohdistuvaan vallankäyttöön. Tuottaja Elli Toivoniemi kertoi elokuvan herättäneen paljon keskustelua.

– Keskustelu on ollut ennen kaikkea tosi helpottunutta ja kiitollista. Sellaista, että viimein uskalletaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Johannes Holopainen
Johannes Holopainen on ehdolla parhaan miessivuosan kategoriassa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Elokuvan roolistaan miessivuosan palkintoa tavoitellut näyttelijä Johannes Holopainen kertoi, että vallankäyttöön ja häirintään suhtaudutaan alalla tätä nykyä vakavasti.

– Siitä on tullut virallinen asia. Jo sopimuksiin on kirjattu, kuinka puututaan siihen jos tapahtuu häirintää tai muuta, mitä ei pitäisi tapahtua. Itse olen tullut alalle vastajoku aika sitten ja olettaen, että ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Nyt tuntuu, että on kaikille hyvä juttu, että asia on nostettu esille ja siihen on helpompi puuttua. Se suojelee ihan kaikkia.

Myös Tottumiskysymyksen yhden episodin ohjannut Miia Tervo sanoi, että kestää vielä tovi ennen kuin nyt käynnissä olevan keskustelun tulokset näkyvät.

– Se on iso laiva. Menee aikaa, kun se kääntyy. Tulokset tulevat näkymään vasta pitkän ajan päästä. Rakenteelliset muutokset ovat niin pitkiä, että siihen menee varmasti vuosia.

Aku Louhimies: Kohu ei muuttanut työmetodeitani

Jussi-gaalan punaiselle matolle asteli myös elokuvaohjaaja Aku Louhimies, jonka uuden Odotus-elokuvan on tarkoitus saada ensi-iltansa talvella.

– Tuntuu hienolta päästä kertomaan elokuvasta. Uskon, että se on aika runollinen, ohjaaja sanoi.

Sofia Oksanen ja Aku Louhimies
Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Kaksi vuotta sitten järjestetyssä Jussi-gaalassa Louhimies oli keskellä kohua, joka syntyi kärkirivin naisnäyttelijöiden syytettyä häntä Ylen jutussa epäasiallisista työskentelytavoista.

Kysyimme Louhimieheltä, miten kohu on muuttanut hänen työmetodeitaan.

– En usko, että se on muuttanut niitä millään tavalla, ohjaaja sanoi.

Syyskuussa kävi ilmi, että Louhimies valmistelee uutta elokuvaa Lapin sodasta. Mihin Suomessa tarvitaan vielä uutta sotaelokuvaa?

– Sota on ääritilanne, jossa moni inhimillinen asia tulee poikkeuksellisen hyvin esille. Sotaa me ei varmaan kukaan kaivata, eikä haluta sellaiseen uudestaan, mutta uskon tämän antavan siihen erilaisen näkökulman. Siinä on kyse enemmänkin anteeksiannosta.

Jussi-gaalaan osalistuu noin puolet normaalista juhlijamäärästä

Jussi-gaala on kotimaisen elokuva-alan tärkein tapahtuma. Gaalaan odotettiin noin 340 vierasta, mikä on ainakin puolta pienempi joukko normaalioloihin verrattuna.

Jussi-gaala siirrettiin viime keväältä lokakuulle koronapandemian takia, mutta koronatilanne on pahentunut tänä syksynä. Siksi Yle kysyi gaalan järjestäjiltä maanantaina, miksi tapahtuma silti pidetään. Gaala järjestettiin, koska se voitiin järjestäjien mukaan pitää tämänhetkisen kokoontumisrajoituksen sisällä.

Yle kertoi tiistaina, että elokuva-alan kärki olisi valmis luopumaan näyttelijä-Jussien perinteisestä mies- ja naisjaottelusta.

Suosittelemme