Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on saanut odotetusti eduskunnan luottamuksen. Iltapäivän luottamusäänestyksessä äänet jakautuivat 106-79. Tyhjiä ääniä annettiin yksi. Poissa oli 13 kansanedustajaa.
Hallituksen rivit pysyivät äänestyksessä yhtenäisenä, eli kaikki hallituspuolueden edustajat äänestivät Kiurun luottamuksen puolesta.
Luottamusäänestyksen taustalla oli vääntö hallituksen kasvomaskisuosituksista.
Kokoomus esitti epäluottamuslausetta Kiurulle viime viikon perjantaina. Kokoomuksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ohjasi keväällä keskustelua maskien käytön hyödyistä tavalla, joka ei vastannut parasta käytettävissä ollutta tietoa.
Kokoomus arvostelee Kiurun viestintää myös muissa koronasuosituksissa ja -määräyksissä.
- Yle näytti luottamusäänestyksen suorana verkkolähetyksenä. Voit katsoa tallenteen luottamusäänestyksestä ja sitä ennen pidetystä Kiurun tiedotustilaisuudesta tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan epäluottamuslauseesta ei jää juopaa hallituksen ja opposition väliseen yhteistyöhön koronatoimissa.
Marin kommentoi luottamusäänestyksen lopputulosta iltapäivällä mennessään Säätytalolle hallituksen ja opposition yhteiseen tilaisuuteen, jossa on tarkoitus keskustella tartuntatautilain muuttamisesta.
– Ei voi ajatella niin, että jos jossakin kohtaa oppositio esittää epäluottamusta tai on eri mieltä, emme voisi jossain toisessa asiassa hakea yhteisiä näkökulmia, Marin sanoi.
Marinin mielestä hallitus on vastannut niihin kysymyksiin, joita maskisuosituksiin liittyen on kysytty.
– Asiantuntijat eivät keväällä arvioineet, että yleinen maskisuositus olisi ollut vaikuttava toimi. Sittemmin maailman terveysjärjestö WHO on muuttanut omia suosituksiaan, ja hallitus on muuttanut omaa toimintalinjaansa aina kun uutta tietoa on tullut, Marin sanoi.
Marin myöntää, että koronatoimiin liittyvä viestintä on hankala kysymys. Viestinnän vaikeus korostuu Marinin mukaan nyt, kun poikkeusolot eivät ole enää käytössä ja toimintavastuu on paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla, jolloin koronatoimiin liittyviä suosituksia ja linjauksia annetaan usealta eri taholta.
Kiuru kommentoi luottamusäänestystä tuoreeltaan eduskunnasta lähtiessään ja kuvaili koronatoimien olevan vaikein työ, mitä hän on tehnyt, sillä valmista mallia ei ole käytettävissä. Voit katsoa Kiurun kommentit videolta.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä keskustelu kasvomaskisuosituksista oli tarpeellinen äänestyksen lopputuloksesta huolimatta.
– Meidän mielestämme on tärkeää, että tämä keskustelu on käyty. Nyt kun hallituspuolueet ovat antaneet ministeri Kiurulle vahvan luottamuksen, niin heillä on vastuu lunastaa se, että kerrotaan vahvasti ja rehellisesti miten asiat ovat, Orpo sanoi Ylen erikoislähetyksessä äänestyksen jälkeen.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä kokoomus on jatkuvasti liikutellut maalia perustellessaan epäluottamusta ministeri Kiurulle.
Lindtmanin mukaan epäluottamuslauseen vakavimmat epäilyt poliittisesta ohjauksesta ja harhaanjohtavan tiedon antamisesta eduskunnalle on todistettu virheelliseksi, mutta sen jälkeen kokoomus on keksinyt muita syitä epäluottamukselleen.
– Syyllinen on ollut kyllä selvä, mutta todisteet puuttuivat, Lindtman sanoi äänestyksen jälkeen.
Kiuru puolusti maskilinjauksia ennen luottamusäänestystä
Kiuru kommentoi maskikeskustelua tiedotustilaisuudessa iltapäivällä ennen eduskunnan äänestystä ja sanoi, että koronalinjausten pohjana on ollut monipuolinen asiantuntijajoukko, kuten maailman terveysjärjestö WHO. Suosituksia on tarkistettu epidemian edetessä vaiheittain.
Kiurun mukaan yksittäisiä asiantuntijoita kuunneltiin, mutta hallituksen periaatepäätös nojasi alkukesällä THL:n yleiseen linjaan, jonka mukaan maskisuositusta anneta.
Kiurulta kysyttiin, miksei THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan näkemys ja asiantuntijatietoa huomioitu ministeriön maskisuosituksessa.
Tervahauta on haastatteluissa itse todennut, että maskien käytöstä voi olla hyötyä.
Asiantuntijakeskustelu kaikista epidemian hallintaan liittyvissä kysymyksistä oli Kiurun mukaan hyvin "moniäänistä".
– Olen halunnut kuulla kaikkien näkemyksiä. Meillä oli henkilöitä, jotka olivat monenlaisilla kannoilla myös THL:n sisällä, mutta THL:n ja STM:n virallinen linja sekä se asiantuntijoilta saatu tieto joka STM:llä oli käsillä, nojasi siihen, ettei se puolustanut yleisen laajan maskisuosituksen tekemistä, Kiuru sanoi.
Maskien turvallisesta käytöstä ohjeisti Työterveyslaitos, ei STM vai THL. STM:n osastopäällikön Tuija Kumpulaisen mukaan tämä oli luontevaa, sillä THL:n sivuilla infografiikan käyttö se olisi saattanut antaa ristiriitaisen viestin siitä että maskeja suositellaankin.
– Jos olisimme panneet infografiikan THL:n sivuille, se olisi näyttänyt siltä, että THL antaisi suosituksen maskien käytöstä. Näin emme olleet tehneet, Kumpulainen sanoi.
Suomen hallitus suositteli maskien käyttöä epidemian leviämisen rajoittamiseksi elokuussa. Monessa muussa maassa maskien käyttöä suositeltiin jo aikaisemmin, mutta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa maskisuosituksissa tultiin jälkijunassa.
Voit keskustella jutun aiheesta torstaihin 15.10.2020 kello 23 asti. Klikkaa keskustele-näppäintä jutun jälkeen.
Alla olevasta taulukosta voit hakea, miten edustajat äänestivät.
Taulukkoa ladataan
Lue lisää: