Ympäristöliike Elokapina on vaatinut häiriötä aiheuttamalla ja lakia rikkomalla Suomea julistamaan ilmastohätätilan.
Liike vaatii Suomen hallitusta tekemään maasta hiilineutraalin vuoteen 2025 mennessä nykyisen vuoden 2035 tavoitteen sijaan.
Hiilineutraaliudella tarkoitetaan sitä, että hiiltä päästetään ilmakehään yhtä paljon kuin esimerkiksi metsät ottavat sitä ilmasta.
Elokapina-liikkeen ja Suomen hallituksen tavotteiden välillä on siis vuosikymmenen pituinen kuilu. Onko liikkeen tavoite millään tavalla realistinen?
Suomen ympäristökeskuksen Ilmasto ja ilmansuojelu -yksikön eritysasiantuntija Karoliina Auvisen mukaan ei.
Auvinen kuuluu tutkijaryhmään, joka on simuloinut ja suunnitellut, kuinka Suomi voisi olla vapaa fosiilisista polttoaineista ja jopa hiilinegatiivinen vuoteen 2040 mennessä.
1. Fossiilisia polttoaineita ei ehditä korvata tarpeeksi viidessä vuodessa
Suomessa ehdottomasti eniten päästöjä aiheuttaa energian tuottaminen. Tähän luetaan mukaan esimerkiksi sähkön- ja lämmöntuotanto, teollisuus sekä liikenne.
Auvisen mukaan tuulivoimaa pitäisi vuoden 2040 fossiilivapaassa Suomessa olla yli 16 kertaa enemmän kuin vuonna 2018.
Tämä tarkoittaa Auvisen mukaan 5 000 uuden tuulivoimalan rakentamista.
– Kun otetaan huomioon koko ketju, mitä tuulivoimapuiston rakentamiseen tarvitaan lupineen, kaavoineen ja ympäristö- ja meluselvityksineen, niin siihen menee tapauksesta riippuen kuudesta kymmeneen vuotta, Auvinen kertoo.
Tuulivoiman rinnalla aurinkoenergian määrää pitäisi fossiilivapaassa Suomessa 300-kertaistaa. Korotus on suuri, koska mallinnuksen vertailuvuonna 2018 aurinkoenergiaa käytettiin Suomessa vielä hyvin vähän.
2. Jopa 50 000 vanhaa autoa pitäisi vaihtaa uuteen vuosittain
Jotta Suomi voisi olla fossiilivapaa vuoteen 2040 mennessä, suomalaista autokantaa pitäisi uudistaa.
Auvinen ajaa simulaation Uudenmaan maakuntaan, jossa oli vuonna 2018 yli miljoona bensiini- ja dieselkäyttöistä autoa. Tämä on hieman yli neljäsosa Suomen autokannasta.
Mallinnuksen mukaan 50 000 bensiini- ja dieselautoa pitäisi korvata vuosittain joko sähkö- tai biokaasuautoilla.
– Ja jos jonain vuonna tähän tavoitteeseen ei päästä, se pitää korvata seuraavina vuosina, Auvinen toteaa.
Auvisen mukaan ongelma tiivistyy siihen, että sähköautojen ja niiden akkujen massatuotanto ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin. Tähän olisi tarvittu poliittisia päätöksiä jo kauan aikaa sitten.
– Nyt tämä liikenteen murros on on vihdoin lähtenyt liikkeelle, mutta se tarkoittaa, että vuoteen 2035 pitää ottaa hirveä loppukiri, Auvinen toteaa katsoessaan lukuja.
Auvinen kuitenkin muistuttaa, että sähköajoneuvojen valmistus on loppujen lopuksi nopeampaa kuin polttomoottoriautojen, kunhan tuotanto saadaan ensin kunnolla käyntiin.
Vuoden 2040 fossiilivapaassa simulaatio-Suomessa 80 prosenttia liikenteestä kulkisi sähköllä ja loput biokaasulla tai synteettisillä polttoaineilla, joita tuotettaisiin tuuli- ja aurinkoenergialla.
"Muutoksen pitää tapahtua nyt"
Karoliina Auvinen, Suomen ympäristökeskuksen erityisasiantuntija
Vaikka Auvinen ei pidä vuoden 2025 hiilineutraaliustavoitetta realistisena, hän ei pidä Elokapinan sanomaa merkityksettömänä.
– Se muutos, mikä tapahtuu nyt, olisi pitänyt saada käyntiin jo 20 vuotta sitten, Auvinen toteaa.
– Muutoksen pitää tapahtua nyt. Siinä Elokapina on ihan oikeassa.
Aiheesta voi käydä keskustelua 16.10. klo 23 asti.
Lisää aiheesta:
Valtakunnansyyttäjä aloittaa tutkinnan poliisin voimankäytöstä Elokapina-mielenilmaisussa