Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asiantuntija hehkuttaa Suomen kokoonpanon laajuutta – nostaa katseet lohkon voittotaistoon: "Herkullinen tilanne"

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen näkee, että Suomella on vielä kehitettävää 3-5-2-ryhmityksensä kanssa.

Huuhkajat 14.10.2020 STT Lehtikuva
Teemu Pukki on kunnostautunut viime otteluissa syöttelijänä. Kuva: Jussi Nukari / STT Lehtikuva
Jarmo Lehtinen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten A-maajoukkue venyi keskiviikkona Olympiastadionilla Irlantia vastaan kolmanteen peräkkäiseen voittoon Kansojen liigassa.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttusen mukaan tällä kertaa Irlanti tarjosi Huuhkajille kovemman vastuksen kuin kuukausi sitten Dublinissa. Vierasjoukkue ei antanut Suomelle voittoa helpolla, vaan tarjosi paljon haastetta Huuhkajille.

Erityisesti ensimmäisellä puoliajalla Suomella oli ongelmia Irlannin korkean prässin kanssa, mikä vaikeutti Huuhkajien avauspelaamista.

– Ensimmäisellä puoliajalla Suomi vähän tarkkaili tilannetta, eikä saanut hyökkäyspeliä toimimaan millään tavalla. Irlanti oli terävämpi, aktiivisempi ja aggressiivisempi. Irlanti ei ollut ollenkaan huono tänään, Huttunen kommentoi.

Toisella puoliajalla Suomi sai pelin haltuunsa, ja Irlanti joutui valumaan omalle kenttäpuoliskolleen. Huttusen mukaan Suomi oli terävämpi ja liikkui aiempaa enemmän.

– Siellä on varmasti käyty tauolla läpi liikkumista: mihin pitää liikkua ja mihin avata peliä. Suomi pyrki pelaamaan enemmän eteenpäin ja pystyyn. Oli liikettä ja Suomi sai Irlannin puolustuskannalle. Ehkä Irlanti oli antanut jo avauspuoliajalla niin paljon itsestään, että siellä oli takki tyhjentynyt, Huttunen arvioi.

Laajuutta riittää

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki Irlanti-ottelun avauskokoonpanoon pieniä muutoksia, kun Fredrik Jensen, Albin Granlund ja Pyry Soiri hyppäsivät avauskokoonpanoon.

Huttunen näkeekin, että Suomen kokoonpanossa riittää hyvin laajuutta.

– Voi tehdä 3–4 vaihdosta per peli ja joukkueen peli ei kärsi siitä millään tavalla. Suomi on nyt laajempi kuin 11 pelaajaa ja se on viime vuosien hyvän työn tulosta.

Esimerkiksi Fredrik Jensen on tuonut kilpailua Suomen hyökkääjistöön. Huttunen näkee, että Teemu Pukin paikka avauksessa on sinetöity, mutta Jensen ja Joel Pohjanpalo voivat aloittaa kumpikin avauskokoonpanossa vastustajasta riippuen.

– Teemu Pukki on varmasti ykköshyökkääjä, ja sitä asemaa ei edelleenkään kukaan horjuta. Vaikka hän ei ole viime peleissä tehnyt maaleja, niin hän on rakentanut niitä. Hän on edelleenkin tärkeä pelaaja ja uskon, että maalijyvä jossakin aukeaa.

Huuhkajat STT Lehtikuva 14.10.2020
Fredrik Jensen on onnistunut maalinteossa kolmessa perättäisessä Kansojen liigan ottelussa. Kuva: Jussi Nukari / STT Lehtikuva

Huttusen mukaan Jensenin ja Pohjanpalon roolit ovat erilaiset. Pohjanpalo hyökkää enemmän Pukin rinnalla toisin kuin Jensen, joka viihtyy taustalla ja kymppialueella pelinrakentelussa.

– Jos haetaan pelaajaa, joka pystyy ottamaan pois vastustajan puolustavan keskikentän pelinrakentelussa, niin Jensen on sellaisissa tilanteissa erittäin hyvä. He tuovat erilaisen roolin, ja sen mukaan heitä varmasti jatkossa valitaan, Huttunen arvioi.

Kehitettävää löytyy

Viime aikoina Huuhkajien pelin puhuttanein asia on kuitenkin Kanervan käyttämät kenttäryhmitykset. Keskiviikkona Huuhkajat pelasi 4-4-2-muodostelmalla, mutta aiempi Irlanti-voitto tuli paljon puhutulla ryhmityksellä 3-5-2.

Kanerva on halunnut pelata kahdella eri ryhmityksellä, jotta Huuhkajilla olisi erilaisia variaatioita ensi kesän EM-kisoja ajatellen.

– Ehkä siinä 3-5-2-mallissa on vielä kehitettävää. Kolmen topparin systeemeissä on erilaisia malleja, miten sitä on rakennettu. Onko kolmen linjassa, onko kaksi puolustavaa vai millä tavalla? Onko neljän keskikenttä, jolloin laitaan saadaan enemmän apua. Ehkä siellä vielä mietitään, mikä on optimitilanne kolmen topparin systeemillä, Huttunen analysoi.

Suomi lähtee marraskuun Kansojen liigan otteluihin lohkonsa toiselta sijalta pisteen Walesia perässä. Ennen tärkeitä pelejä Suomi kuitenkin kohtaa harjoitusottelussa 11. marraskuuta Ranskan, joka tarjoaa kovan mittarin Huuhkajille.

Huuhkajat pelaa kolme kovaa peliä viikon sisällä, sillä 15. marraskuuta Suomi vierailee Bulgariassa ja 18. marraskuuta Walesissa. Huttusen mukaan Huuhkajien valmennusjohdolla onkin mietinnän paikka, millaisella kokoonpanolla Ranskaa vastaan lähdetään.

Ranska-ottelun ajankohta on Huttusen mukaan suurin ongelma.

– Sen jälkeen on edessä kaksi tärkeää Kansojen liigan ottelua ja se sekoittaa tilannetta. Suomi ei pysty pelaamaan samalla kokoonpanolla kolmea peliä noin tiiviisen tahtiin. Pakko on tehdä valintoja ja vaihtoja, Huttunen sanoo.

Kaiken osuessa kohdalleen Huuhkajilla on mahdollisuus taistella jopa lohkovoitosta viimeisessä ottelussa Walesia vastaan.

– Se olisi herkullinen tilanne. Silloin Kansojen liiga on antanut sen, mitä on haluttu. Nyt on nähty pelaajista paljon ja edessä on erittäin mielenkiintoinen marraskuu. Katsotaan nyt, että tuleeko tähän mahdollisesti uusia pelaajia haistelemaan paikkoja, vai mennäänkö näillä pelaajilla, Huttunen pohtii.

Lue myös:

Huippupelastuksen napannut Lukas Hradecky löysi syyn Huuhkajat-sankarin maalivireelle: "Hän ei saa mennä parturiin ennen EM-kisoja"

Jensen-juhlat jatkuivat Olympiastadionilla – Markku Kanerva myönsi Irlannin vahvuuden: "Ei mikään nappipeli"

Yle seurasi hetki hetkeltä Huuhkajien Irlanti-voittoa – Jensen osui, Hradecky venyi maalilla

Irlannissa pelaava suomalainen sai mennä hymyillen harjoituksiin, kun Huuhkajat kaatoi viime kerralla Irlannin: "Eivät he olleet ajatelleet, kuinka hyvä Suomi on"

Uudet vastuunkantajat helpottaneet Teemu Pukin paineita – maaliton putki ei ole vienyt Norwich-tykin yöunia: "Maalinteko on pitkälti päänsisäistä työtä"

Suosittelemme sinulle