Hyppää sisältöön

Kiero tapa varastaa työkoneita yleistyy: Maija Pispan klapikonetta myytiin netissä jo ennen kuin se hävisi pihasta

Varastetun tavaran ostaja voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

Ylöjärveläisen Maija Pispan vanhan maatalon pihapiirissä on käynyt monesti varkaita. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Sisä-Suomen poliisi on tutkinut vuoden sisään kymmeniä työkonevarkauksia. Maaseudulla talojen pihoista on hävinnyt muun muassa traktoreita, perävaunuja sekä klapikoneita ja muita työkoneita.

Rikoskomisario Ossi Kaario kertoo, että varkauksissa on yleistynyt uudenlainen malli. Varas ottaa kuvat työkoneesta maatilalla ja julkaisee myynti-ilmoituksen. Vasta kun ostaja löytyy, tavara häviää oikean omistajan mailta.

– Ilmeisen hyvin työkoneita on mennyt kaupaksi, kun niitä viedään kohtuullisen paljon. Varmaan niille on löytynyt ostajia, Kaario sanoo.

Varastetun työkoneen myynnillä voi tehdä selvästi paremman tilin kuin esimerkiksi varastetun polkupyörän. Myyntihinnat ovat silti usein selvästi alle markkinatason.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tarjolla on poikkeuksellisen halpa työkone. Ostaja saattaa syyllistyä kätkemisrikokseen.

Rikoksen selvitessä laite palautuu oikealle omistajalle ja ostaja menettää tuotteen lisäksi usein rahansa.

Useita työkoneita hävinnyt pihasta

Ylöjärveläiselle Maija Pispalle työkonevarkaudet ovat tulleet turhan tutuiksi. Pihapiriistä on kadonnut niin pienkuormaaja, klapikone kuin moottorisahojakin. Varkaille ovat kelvanneet myös bensakannut ja rälläkät.

Klapikoneen varkauden jälkeen kävi ilmi, että koneesta oli ollut netissä myynti-ilmoitus jo ennen kuin se hävisi pihasta.

– Klapikone varastettiin nähtävästi vasta sen jälkeen, kun kaupat olivat jo syntyneet.

Pispa kertoo, että nyt pihapiiriin on tulossa kameravalvonta. Laitteisiin asennettavien paikantimien tehosta varkauksien ehkäisyssä hän ei ole vakuuttunut.

– Paikannin ei todennäköisesti kauheasti rosvoja haittaa, jos he ovat myyneet laitteen jo ennen kuin tulevat sen hakemaan. He toimivat prepaid-liittymällä ja tekaistulla nimellä. Ei heistä jää jälkeä mihinkään.

Suosittelemme sinulle