Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jemenin konfliktin suurin vankienvaihto alkoi – Yli tuhat vankia on määrä vapauttaa

Syyskuussa sovittu vankienvaihto näyttää alkaneen suunnitellusti.

Huthikapinallisten tukijat nostavat aseensa ilmaan kokoontumisessa kerätäkseen lisää taistelijoita Saudi-Arabian tukemia hallituksen joukkoja vastaan. Arkistokuva.
Jemenissä on alkanut konfliktin suurin vankienvaihto. Kuvassa huthikapinallisten tukijoita kuvattuna Sanaassa heinäkuussa. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Jemenin sisällissodan suurin vankienvaihto on alkanut. Keskenään taistelevien Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten on määrä vapauttaa operaatiossa yhteensä yli tuhat vankia.

Uutistoimistojen mukaan kapinallisten hallitsemasta pääkaupunki Sanaasta lähti torstaina matkaan lentokone, jossa on vapautettuja hallituksen joukkojen sotilaita.

Vapautettuja kapinallissotilaita kuljettavien koneiden on määrä lähteä liikkeelle hallituksen hallussa olevasta Seiyunin kaupungista sekä Saudi-Arabian Sabhasta.

Operaation on määrä kestää kaksi päivää. Vapautettavien joukossa on yli 600 huthikapinallista, 400 hallituksen joukkojen sotilasta ja 15 saudiarabialaista.

Kyseessä on suurin vankienvaihto-operaatio Jemenin yli viisi ja puoli vuotta kestäneen konfliktin aikana.

Jemenin hallitusta tukeva Saudi-Arabian johtama koalitio ja huthikapinalliset pääsivät sopimukseen vankienvaihdosta Sveitsissä syyskuussa käydyissä neuvotteluissa. Tuolloin sovittiin 1 081 vangin vapauttamisesta.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea valvoo vaihto-operaatiota.

Kaksi vuotta sitten konfliktin osapuolet sopivat 15 000 vangin vapauttamisesta, mutta sopimusta ei ole toteutettu.

Lue lisää Jemenin monimutkaisesta konfliktista: Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?

Jemenin konflikti puhkesi maaliskuussa 2015, kun kapinalliset valtasivat suuren osan maan länsiosasta.

YK:n mukaan Jemenissä on sisällissodan takia maailman pahin humanitaarinen kriisi.

Lisää aiheesta:

Aliravittujen alle viisivuotiaiden lasten määrä voi nousta Jemenissä 2,4 miljoonaan – Pian jopa 30 000 lasta on hengenvaarassa

Jemenissä ihmisillä ei ole mahdollisuutta "eristäytymisen luksukseen" – YK varoittaa koronan tekevän pahaa jälkeä konfliktin repimässä maassa

"Tilanne on kauhistuttava" – Sisällissodan repimää Jemeniä uhkaa koronan lisäksi koleraepidemia

Suosittelemme