Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tältä näyttää Suomen modernein vankila, jonka vangit pääsevät sellistä nettiin – "Vangit tarvitsevat digitaitoja yhteiskunnassa selviämiseen"

Rikosseuraamuslaitoksen projektipäällikkö: "Meillä on tahtotila levittää malli kaikkiin suljettuihin vankiloihin".

Hämeenlinnan uusi naisvankila otetaan käyttöön marraskuun alussa. Toimittaja Petri Niemi ja kuvaaja Mika Halme pääsivät tutustumaan.
Petri Niemi,
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen modernein vankila otetaan käyttöön marraskuun alussa Hämeenlinnassa. Uudessa satapaikkaisessa naisvankilassa halutaan tukea vankien kuntoutumista ja vähentää rikoksen uusimisriskiä.

Yle vieraili Hämeenlinnan uudessa naisvankilassa perjantaina ja lähetti suoran verkkolähetyksen paikan päältä. Voit katsoa tallenteen pääkuvan videosta. Tallenteessa on paikoin häiriötä, sillä vankilan mobiiliyhteyksissä on vielä hiomista.

Vankilaan on rakennettu esimerkiksi Suomen ensimmäiset digisellit, eli jokaisella vangilla on oma henkilökohtainen sellipääte käytössään rajatusti ja valvotusti.

Päätteeltä pääsee hoitamaan esimerkiksi työllistymiseen tai opiskeluun liittyviä asioita.

Verkkoon pääsy on vangin kuntoutumisen kannalta oleellista, ettei hän syrjäydy, sanoo Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka Rikosseuraamuslaitoksesta (Rise)

– Vangit tarvitsevat digitaitoja yhteiskunnassa selviämiseen esimerkiksi työelämässä, opiskelussa ja omien asioiden hoitamiseen. Peruspalvelut eivät tule vankilan sisälle.

Hämeenlinnan uuden vankilan sellipääte.
Tällainen on vangin sellipääte uudessa Hämeenlinnan naisvankilassa. Kuva: Petri Niemi / Yle

– Kaikki toiminta on netissä: Kela, mielenterveys- ja päihdetyö, työpaikat, asunnot, luettelee Hämeenlinnan vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäki.

Sellien nettiyhteys on tarkoin rajattu. Verkko-osoitteet on jaettu estettyihin ja sallittuihin sivustoihin. Vanki ei pääse sivustoille, joista voi vapaasti lähettää viestejä, kuten esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Vankien netinkäyttöä valvotaan etänä.

Uuden vankilan vangit pääsevät myös vankilan sisäiseen verkkoon, jossa voi tehdä ajanvarauksia, opiskella, ottaa yhteyden läheisiin tai viranomaisiin ja tehdä kanttiinitilauksia.

Säästökuuri leikkaa heti uuden vankilan henkilöstöresursseja

Hämeenlinnan uusi vankila on lähes valmis. Sähkötöitä ja turvatekniikkaa vielä viimeistellään.

Vankila on betoninen tavanomaisen tiilen sijaan. Energiaratkaisuina toimivat aurinkopaneelit ja maalämpö, vankilanjohtaja Kärjenmäki kertoo.

Yhdellä osastolla on 12 selliä, joissa on suihku ja wc.

– Yhteistilassa on keittiö, jossa voi laittaa ruokaa. Pyrimme lisäämään vankien arjen taitoja, vankilanjohtaja esittelee.

Hämeenlinnan uuden vankilan yhteiskeittiö.
Yhteistilan kiettiössä vangit voivat kokata. Kuva: Petri Niemi / Yle

Vankila on merkittävä uudistus koko Rikosseuraamuslaitoksen toimintakulttuurissa. Vankeja valmennetaan rikoksettomaan elämään vuorovaikutteisesti lähityössä henkilökunnan sekä tiiviissä yhteistyössä yhteiskunnan palvelujen kanssa.

Muissa Suomen suljetuissa vankiloissa ei ole henkilökohtaisia nettipäätteitä. Suomi on vankeinhoidon digitaalisuudessa Euroopan keskikastia, Risen projektipäällikkö Pia Puolakka sanoo.

– Meillä on tahtotila levittää malli kaikkiin suljettuihin vankiloihin. Toivottavasti pääsemme esimerkiksi Belgian tasolle.

Uuden vankilan käyttöönottoa varjostaa kuitenkin säästökuuri. Marraskuussa yhteensä kahdeksasta osastosta auki saadaan viisi, sillä budjetissa ei ole täyttä toimintaa vastaavia henkilöstömäärärahoja. Tilanteeseen on tulossa helpotusta syksyllä ja ensi vuoden aikana.

Hämeenlinnan uuden vankilan rakentaminen maksoi noin 34 miljoonaa euroa.

Suomessa on kaikkiaan noin 250 naisvankia. Heistä noin 60 on sijoitettu Hämeenlinnaan.

Lue myös:

Tällainen on Hämeenlinnaan pian valmistuva "tulevaisuuden" naisvankila

Hämeenlinnan uudessa vankilassa vangit kokkaavat ja pyykkäävät itse – "Tämä ei ole mikään täysihoitola"

Viimeisetkin paljusellit historiaan – Hämeenlinnaan rakennetaan uusi naisvankila

Voit keskustella aiheesta lauantaihin klo 23:een asti.

Suosittelemme