Hyppää sisältöön

Eilisen lehdistä huomisen vessapaperia

Keräyspaperi on arvokasta uusioraaka-ainetta

Tämä ei ole jätepaperiläjä, vaan kodeista ja toimistoista kerättyä rahanarvoista uusiokuitua. Suomessa saadaan talteen noin 85 prosenttia kierrätyskelpoisesta paperista.

"Lajitellaan puhtaat kuidut, otetaan muste ja valkaistaan vähän. Siitä tehdään paperikoneella peruspaperia, josta jalostetaan vessapaperia ja keittiöpyyhkeitä."

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

Paperia kerättiin koko maassa viime vuonna vajaa 200 000 tonnia. Määrä vähenee joka vuosi, kun sanomalehtiä luetaan verkosta eikä toimistossa kuluteta paperia kuten ennen.

Keräyspaperin puhdistuksen eli siistauksen alkuvaiheita.

Kaipolan tehdas Jämsässä on käyttänyt ison osan suomalaisesta keräyspaperista. Kun laitos suljetaan, raaka-aine etsii ottajaa. Ainakin aluksi osa keräyspaperista joudutaan viemään ulkomaille.

Kotimaassa Mäntän Metsä Tissue ei aio lisätä keräyspaperin osuutta tuotannossaan. Essityn pehmopaperitehdas Nokialla pystyy sen tekemään.

“Teknisesti voidaan käyttää paljon nykyistä enemmän.”

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

On lopulta kuluttajista kiinni, paljonko vessapaperiin voi laittaa kierrätyspaperia. Nyt sen osuus on Nokian tehtaalla noin 60 prosenttia.

“Tuomme jonkin verran kierrätyskuitua ulkomailta, sillä kotimaisesta on puutetta. Tuontia voidaan vähentää, jos kotimaasta saadaan lisää.”

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

“Koko Kaipolasta vapautuvaa määrää me emme pysty ottamaan.”

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

Paperista tulee pehmopaperia, kun se krepataan. Sen jälkeen paperi menee isolle rullalle ja siitä tehdään lopuksi pieniä, kotivessaan sopivia rullia.

Nokialta lähtee parikymmentä rekka-autollista valmista pehmopaperia joka päivä. Kuormissa on vessapaperin lisäksi muun muassa keittiöpyyherullia. Tuotemerkkejä on useita.

“Paperimassan matka on lopulta aika pitkä siistaamosta lopputuotteeksi."

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

“Tällä hetkellä kannattaa kierrättää. Yhtälössä on lopulta kyse halutusta laadusta,  paperinkeräyksen kustannuksista ja sellun hinnasta.”

Heikki Mustaniemi, Oy Essity Finland, Nokia

Tekijät

Reija Grönroos, Antti Eintola / Yle

Julkaistu 20.10.2020 9:39