Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Syyslomalaiset ovat löytäneet saariston – kiipesimme riippusillalle ja ihailimme merimaisemia Örön saarella

Aikoinaan suljetulle saarelle pääsee nyt yhteysaluksella myös lokakuussa. Yrittäjät toivovat matkailijoita läpi talven.

Syyslomalla Örössä luonto lumoaa
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

KEMIÖNSAARI Syyslomalaisia on saapunut runsaasti saaristoon eteläisen Suomen syyslomaviikoksi.

Esimerkiksi Kasnäsin hotelli Kemiönsaarella on täyteen varattu ja Örön saarella on riittänyt kävijöitä.

Ravintolapäällikkö Henrika Enestam Hotelli Kasnäsistä kertoo, että matkailijoille riittää, kun he pääsevät luontopoluille. Koko syksy on ollut vilkas.

– Matkailijamme tulevat Turku–Salo–Uusimaa -akselilta. Varaustilanne muuttuu koko ajan. Tulee varauksia ja peruutuksia, kertoo Enestam.

Matkalijoita menee laivaan Käsnäsin satamassa.
Kasnäsin satamassa riitti vilinää, kun Örön yhteysalus saapui rantaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hotellin vieressä on ranta, josta lähdetään Örön saaren suuntaan. Sinne alkaa kertyä väkeä jo hyvissä ajoin ennen yhteysaluksen lähtöä.

Yrittäjä Daniel Wilson kurvaa laituriin ja suurimmaksi osaksi kasvomaskiin pukeutuneet matkustajat kiipeävät kyytiin.

Keskiviikon vuorolla on viikon ennätysmäärä väkeä, noin 40 matkailijaa. Osa heistä tulee päiväreissulle, mutta monilla on matkatavaroita mukana, joten saareen jäädään pidemmäksi aikaa.

Laivayrittäjä Daniel Wilson Örön satamassa.
Yrittäjä Daniel Wilson kertoo, että syyslomakuljetuksia kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa Örön saarelle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vilkkaus antaa uskoa tulevaan

Örön saari avattiin matkailijoille kesällä 2015. Metsähallitus ylläpitää saarta ja huolehtii, että matkailijat pääsevät turvallisesti liikkumaan Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla saarella.

Tämä on ensimmäinen lokakuu, kun säännöllisiä yhteysalusvuoroja järjestetään saareen.

– Periaatteessa saareen pääsee koko avovesikauden ajan, mutta yleensä kysyntä loppuu lokakuussa. Ensi vuodesta en vielä tiedä, mutta tämä matkailijamäärä antaa luottamusta tulevaisuuteen, kertoo yrittäjä Daniel Wilson.

Juulia ja Liina Wallmeroth Örön riippusillalla.
Juulia ja Liina Wallmeroth huudahtivat ihastuksesta, kun riippusilta löytyi Örön saarelta. Sitä oli jo hetken aikaa etsitty kartalta. Liinalla oli suunnistusapuna myös puhelin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Wilson kertoo, että hänen aluksillaan ei pysty liikkumaan jäiden keskellä, mutta talvet ovat olleet melko leutoja, joten liikennöinti voi jatkua pitkään.

– Huhtikuussa, jäiden lähdön aikaan, täällä olisi arktinen ympäristö. On vaikeaa ennakoida, päästäänkö silloin jo liikkeelle. Yleensä aloitamme liikennöinnin toukokuussa.

Matkailijoita saapuu Örön saareen.
Örön satamassa vastassa oli yrittäjä, joka otti matkatavarat vastaan ja kertoi, minne suunnata aluksi. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Myös Paraisten puolella vilkasta

Kesällä Saariston rengastie ruuhkautui paikoin, kun väki lähti liikkeelle. Koko kesän luvut kertovat, että jälleen rikottiin ennätyksiä.

Sesonkia pidennettiin rengastiellä syyskuun kolmeen ensimmäiseen viikonloppuun. Vuonna 2019 Saariston rengastiellä oli 48 000 matkailijaa ja tänä kesänä yli 53 000 matkailijaa.

Saaristossa kesä oli muutenkin vilkas. Nauvon uudistetussa vierassatamassa oli tänä kesänä alustavien lukujen mukaan yli 20 prosenttia viime vuotta enemmän veneilijöitä. Kesällä näkyi myös päiväkävijöiden lisääntynyt määrä.

Paraisten kaupungin alueella kotimaisten matkailijoiden osuus on kasvanut viime vuodesta 34 prosenttia.

Mesiniemen perhe Örön saarella.
Mesiniemen perhe Helsingistä harrastaa kansallispuistojen bongausta. Tiinalla (vas.) on jo 16 puistoa käytynä. Ellen, Mikael ja Reijo ovat käyneet 15 puistossa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Matkailupäällikkö Niina Aitamurto kertoo, että väkeä on riittänyt nyt syksylläkin. Mökkivarauksissa näkyvät yksittäismatkailijat, syyslomailijat ja etätyön tekijät.

– Syyskuussa Sadonkorjuujuhlat Nauvossa ja avoimet tilat olivat suosittuja. Veneväki on ollut liikkeellä vielä nyt lokakuussakin. Esimerkiksi Nauvon satamassa on ollut syyskuun viikonloppuina sekä nyt lokakuun alussa runsaasti veneilijöitä, kertoo Aitamurto.

Tämä on näkynyt myös sataman puodeissa ja ravintoloissa, joissa kassa on kilissyt hyvin Aitamurron kuuleman mukaan.

Marika Mikola ja Aada Boman Örön saarella.
Marika Mikola ja Aada Boman Espoosta olivat viettäneet jo muutaman päivän Örön saarella. He ovat pyöräilleet lomallaan paljon. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Örön kautta venytettiin syksyyn

Örön saaren uudet yrittäjät, Nina Liski-Tirkkonen ja Janne Tirkkonen aloittivat saarella vajaa vuosi sitten.

Pari edellistä yrittäjää oli törmännyt hankaluuksiin saada väkeä saarelle. Tirkkoset ovat tietoisesti halunneet, ja myös onnistuneet venyttämään sesonkia syksyyn. Matkailijoita otetaan vastaan myös jouluna ja vuodenvaihteessa.

Nina Liski-Tirkkonen ja Janne Tirkkonen ovat Örön yrittäjät.
Nina Liski-Tirkkonen ja Janne Tirkkonen ovat luotsaneet Örön matkailua tänä vuonna. Sesongin venyttäminen kohti syksyä on onnistunut. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Kun annetaan mahdollisuus ja kerrotaan, että täällä ollaan, ihmiset uskaltavat luottaa siihen ja tulla tänne. Jäätilanne saattaa rajoittaa täysin ympärivuotista toimintaa. Varaussykli on nopeaa. Ison ryhmän varaaminen helmikuun loppuun on vähän riskaabelia, pohtii Tirkkonen.

Syyslomalaisten suuri määrä on ollut mukava yllätys yrittäjäpariskunnalle. Suunnitelmat saaren kehittämiseksi ovat myös vireillä. Mitään huvipuistoa Örön saaresta ei kuitenkaan aiota tehdä.

– Luontokohdetta ei voi kuorruttaa sellaisilla asioilla, mitkä eivät tänne sovi. Tämä on sellainen nykyaikainen käpylehmä. Lomailukin kun on välillä tosi hektistä, tarjoamme mahdollisuuden rauhoittumiseen ja luontomatkailuun, kertoo Tirkkonen.

Merimaisema Örön saarelta
Örössä pääsee ihailemaan upeita merimaisemia ja luonnon värejä. Merivesi oli kuvaushetkellä alhaalla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voit kertoa omasta syyslomastasi ja keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 16.10. kello 23.00 asti.

Aiheesta aiemmin:

Merellä on saari, jonka vetonaula on sinilevätön järvi – Björkön yrittäjä ihmeissään suosiosta: "Selviämme juuri tästä määrästä asiakkaita"

Heinähelle käynnisti todellisen ryntäyksen saaristoon – Yrittäjä yllättyi: "Yhden yön aikana kaikki päivän liput oli varattu"

Suosittelemme sinulle