Paimion Varasvuoren hyppyrimäissä ei ole aikoihin ollut näin paljon lapsia kuin tänä vuonna. Koleana lokakuun iltana treeneissä on yhdeksän lasta, joista nuorimmat ovat 6-vuotiaita, vanhin kymmenen.
– Ilmalento ja telemark-alastulo on mäkihyppäämisessä parasta, sanoo 7-vuotias Anni Ahokas.
Samanikäinen Martti Karhumaa sanoo, että mäkihyppy on oikeastaan ihan helppoa, kun vain on opetellut sitä.
– Kivaa se on, mutta aluksi jännitti, kertoo myös 7-vuotias Silja Nikkanen.
Vielä vuosi sitten seurassa oli yksittäisiä junioreja ja muutamia veteraaneja. Junnut karkasivat mäkihypyn parista muualle, kun samanikäistä treeniseuraa ei ollut.
Samoin on ollut kautta maan. Kun vielä 2010-luvun vaihteessa Hiihtoliiton lisenssin tai sporttipassin haltijoita oli 560, vuoden 2017 paikkeilla heitä oli enää alle 287.
Nyt suunta on muuttunut ja pitkä alamäki katkaistu. Harrastajamäärä on ollut kasvussa jo kahtena vuonna peräkkäin. Vauhti ei ole kovin kiivas, mutta näyttää jatkuvan. Edelliskaudella lisenssejä ja sporttipasseja oli 296, viime kaudella 312.
Hiihtoliitosta kerrotaan, että monien seurojen junioriharrastajamäärät ovat kasvaneet. Näin on tapahtunut myös Paimiossa, jossa junnutoimintaan on päätetty panostaa tosissaan. Vuoden sisällä uusia lapsiharrastajia on tullut mukaan kymmenkunta. Kuulostaa pieneltä, mutta se on oikeastaan aika paljon.
– Päätimme muutaman kaverin kanssa, että aletaan haalia junnuja tänne. Tehdään puitteet, joissa lasten olisi hyvä harrastaa. Viime talvena pidettiin kokeilupäiviä ja saatiin nuoria innokkaita hyppääjiä, kertoo Paimion Urheilijoissa juniorihyppääjiä valmentava Valtteri Schleutker.
Aiempaa kokemusta ei tarvita
Nyt syksyllä Paimioon rakennettiin myös Suomen pienin muovitettu hyppyrimäki. K2-mäki on kutakuinkin ympärivuotisessa käytössä, joten lajin voi aloittaa milloin vain.
Matala mäki laskee kynnyksen lajin aloittamiseen todella alas. Hyppäämään voi hyvin tulla vaikka jo neljävuotiaana.
– On paljon sellaisia lapsia, joilla ei ole ollut ennen edes suksia jalassa. Tuosta on tosi helppo aloittaa. Ensin harjoitellaan, miten laitetaan kypärä päähän ja siteet kiinni sekä lasketaan tosi lyhyitä matkoja, Valtteri Schleutker sanoo.
Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 16.10. kello 23.
Lue myös: