Hyppää sisältöön

VTT tutki: Kertakäyttömaskin voi pestä – pysyy tehokkaana putsauksen jälkeenkin

Keittäminen on paras keino puhdistaa kangas- ja kertakäyttömaskeja kotioloissa

Kasvomaskiin pukeutunut nuori.
Kirurgisten kertakäyttömaskien rakenne kestää jopa kymmenen pesua keittämällä tai pyykkikoneessa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Marika Harjumaa

Jopa kymmenen kertaa pesty kertakäyttöinen kirurginen maski on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski. Asia selvisi VTT:n tutkimuksessa, joissa selvitettiin suojainten puhdistamista kotikonstein.

Tutkimus osoitti muun muassa, että kangasmaskit puhdistuvat kotioloissa parhaiten keittämällä ainakin viisi minuuttia. Pesuohjeiden mukainen konepesu 60 asteessa on toiseksi paras keino.

Myös kertakäyttösuojainten rakenne kestää jopa kymmenen pesua keittämällä tai pyykkikoneessa.

Käsittely heikentää kuitenkin nopeasti kertakäyttömaskien pienimpien hiukkasten erotuskykyä. Siksi ammattikäytössä olevia maskeja ei suositella pestäväksi kotikonstein.

– Yhdistimme hengityssuojainjätteen vähentämiseen tähtäävässä tutkimuksessa VTT:n materiaaliteknologian ja mikrobiologian osaamista. Meille oli yllätys, että jopa kymmenen kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski, toteaa tutkimusprofessori Ali Harlin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kirurgiset maskit ovat ruokakaupoista ja apteekeista saatavia kertakäyttösuojaimia, joissa on on CE-merkintä. (siirryt toiseen palveluun) Pakkauksessa myös yleensä lukee sanapari kirurginen suu-nenäsuoja.

Uuni, höyrytys vai auringonvalo?

Lämpökäsittely uunissa on lupaava vaihtoehto edellyttäen, että uunin lämpötila on lähellä 100:aa astetta. Se on toisaalta riski suojaimien rakenteelle.

Puhdistushöyryttimellä ei pystytä eliminoimaan viruksia luotettavasti, ja silitys viruksia tappavalla lämpötilalla puolestaan heikentää maskin ilmanläpäisyä tehden hengittämisestä vaikeampaa.

Auringostakaan ei ole Suomessa apua ainakaan syksyllä. Esimerkiksi Espanjassa on suositeltu maskeille pitkää säilytysaikaa kuivassa ja aurinkoisessa paikassa, mutta meillä ohjetta on vaikea nyt noudattaa.

Mikroaaltouuniin maskeja ei kannata laittaa niiden metalliosien takia.

Mahdollisesti tehokasta UV-C-ultraviolettikäsittelyä ei tutkittu VTT:llä tällä kertaa, vaikka laitteita on tulossa markkinoille.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on julkaissut Hengityssuojainten puhdistus ja uudelleenkäyttö COVID-19-pandemian aikana (siirryt toiseen palveluun) -asiakirjan. Keskus pyysi VTT:tä tutkimaan asiakirjassa esitettyjä menetelmiä.

Ohjeita (siirryt toiseen palveluun) maskien käytöstä ja huoltamisesta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

Voit keskustella aiheesta 17.10. kello 23:een asti.

Juttua muokattu kello 13.45: Kerrottu tarkemmin, mikä on kirurginen maski.

Lue myös:

Meillä monella on nyt uusi asuste – Tässä ohjeet maskin käyttöön, puhdistamiseen ja hävittämiseen

Maskien hinnat painuivat jo alle 40 senttiin kappaleelta – tavaraa pitäisi myös riittää sillä tarjonta on parantunut

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

Suosittelemme sinulle