Hyppää sisältöön

16-vuotias opiskelija meni aseen kanssa kouluun ja aiheutti suuren poliisioperaation – koulusurmaepäily kuihtui lopulta lieviksi syytteiksi

Esitutkinnassa opiskelijan katsottiin luopuneen aikeistaan, ja siksi syytettä väkivaltarikoksen valmistelusta ei nostettu.

Alaikäinen opiskelija aiheutti laajan poliisioperaation Kangasalla tammikuussa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun tiloihin käsiaseen kanssa mennyt opiskelija on myöntänyt kaikki häntä vastaan nostetut syytteet tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syytteet ovat huomattavan lievät siihen nähden, että poliisi epäili opiskelijaa aluksi koulusurman valmistelusta.

16-vuotias miespuolinen opiskelija ilmestyi 7. tammikuuta 2020 Kangasalan Finnentiellä sijaitsevaan toimipisteeseen mukanaan reppu, jossa hänellä oli .22-kaliiberinen pistooli ja viisi patruunaa. Hän näytti asetta henkilökunnalle, joka otti repun pois.

Teosta aiheutui suuri poliisioperaatio, jossa opiskelija otettiin kiinni. Aluksi poliisi epäili opiskelijaa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Poliisi kertoi, että opiskelijan epäiltiin varautuneen myös tulipalon sytyttämiseen.

Opiskelija luopui aikeistaan

Tutkinnassa rikosepäilyt lientyivät nopeasti varkaudeksi ja ampuma-aserikokseksi. Kyse oli siitä, että opiskelijan katsottiin luopuneen törkeän rikoksen valmistelusta, jos hänellä sellainen aikomus ylipäänsä oli ollut.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua säätelee rikoslain 21. luvun pykälä 6 a. Sen toisessa momentissa todetaan, että jos vaara rikoksen toteuttamisesta on ollut muista kuin satunnaisista syistä vähäinen tai jos henkilö on esimerkiksi itse vapaaehtoisesti luopunut rikoksen valmistelusta tai estänyt sen jatkumisen, pykälän ensimmäistä momenttia ei sovelleta.

Käytännössä henkilö voi siis valmistella rikosta mutta päättää jättää valmistelun kesken. Tällöin rikoksen tunnusmerkistö ei täyty.

Tutkinnassa opiskelija vangittiin ja määrättiin pian tämän jälkeen tahdonvastaiseen hoitoon. Hänelle tehtiin myös mielentilatutkimus.

Oikeudenkäynti ohi pikavauhtia

Perjantaina opiskelijalle luettiin aamuyhdeksältä Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet ampuma-aserikoksesta ja varkaudesta. Syyttäjän mukaan opiskelija oli luvatta ottanut pistoolin isänsä koodilukollisesta tallelokerosta.

Vastaaja myönsi teot.

Käsittely kesti alle vartin, ja oikeus antoi tuomion asiassa jo ennen aamukymmentä. Sen mukaan opiskelija syyllistyi varkauteen ja ampuma-aserikokseen.

Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli kuitenkin syyntakeeton, joten oikeus jätti vastaajan tuomitsematta rangaistukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätöksellä vastaaja määrättiin tahdosta riiippumattomaan psykiatriseen hoitoon.

Päivitys 16.10.2020 klo 10.43: Lisätty tietoa rikoslain 21. luvun pykälästä 6 a.

Lue myös:

Uutta tietoa Kangasalan välikohtauksesta: Opiskelija uhkasi sanallisesti ja toi aseita repussaan kouluun

Poliisi tutkii ampuma-aserikosta ja törkeää rikoksen valmistelua Kangasalla

Suosittelemme sinulle