Hyppää sisältöön

MOT selvitti: Työmailta päätyy räjähteitä rikollisten käsiin – edes tuhannen kilon dynamiittivarkaudesta ei ilmoitettu poliisille

Räjähdevarkauden ilmoittamatta jättäminen ei ole nykylain mukaan rangaistava teko.

Suomessa räjähteiden käyttö on kasvanut huimasti muun muassa kaivosbuumin ja rakentamisen takia – samalla räjähteitä vuotaa pimeille markkinoille. Räjähdevalvonnan puutteet huolestuttavat viranomaista. Kuva: Lauri Miettinen / Yle

Ylen MOT-toimituksen selvityksen perusteella huomattavistakaan räjähteiden katoamisista ei aina kerrota poliisille.

Varkauksista ilmoittamista saatetaan pelätä, koska se voi paljastaa räjähteiden leväperäisen valvonnan työmaalla. Myös valtavien käyttömäärien takia räjähteiden katoamisia voi jäädä huomaamatta.

Louhintaräjähteiden käyttö on lisääntynyt Suomessa huimasti.

60 kiloa dynamiittia lähti mukaan ilman murtovälineitä

Jännitys tiivistyi alkutalven yössä Itä-Suomessa. Parikymppisen poikajoukon auto lähestyi syrjäistä paikkaa, jossa säilytettiin louhintafirman konttia. Huhujen mukaan siitä voisi löytyä dynamiittia. Autossa oli mukana voimapihditkin. Yllättäen selvisi, että murtovehkeitä ei kuitenkaan tarvittu.

– Lukko tipahti siitä salvasta maahan. Lukko oli siis vain ”valeessa”, eli sitä ei ollut lukittu, kertoi yksi yöllisen retken osallistujista myöhemmin poliisille.

Huhut kuitenkin pitivät kutinsa. Kontista lähti vorojen mukaan noin 60 kiloa dynamiittipötköjä. Osa niistä paukuteltiin iloisesti soramontulla. Kun pauke nousi otsikoihin paikallisessa lehdessä, alkoi räjäyttelijöitä kuumottaa. Tästä saattaa käydä käry. Nyt pidetään suut kiinni. Loput dynamiitit pitäisi hävittää ja heti. Mutta ei sitä ehditty tehdä.

Leväperäisestä dynamiitin säilytyksestä juontuva tarina ei ole ainoa laatuaan. Räjähteitä katoilee jatkuvasti. Räjähteiden puutteellinen valvonta louhintatyömailla on valitettavan yleinen ongelma, toteaa ylitarkastaja Janne Hokkanen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Siihen (valvontaan) ei suhtauduta riittävällä vakavuudella, kun puhutaan kuitenkin räjähdysaineista, sanoo Hokkanen.

Hän arvioi, että pääosa räjäytystyömaista toimii ilman vakavia puutteita.

Loppuosassa kohdataan kuitenkin erilaisia ongelmia, joista ehkä pahin on vaara-alueiden huomiotta jättäminen.

– Ne paikat, joissa tarkastajat käyvät, niin sanoisin, että puolessa on jonkintasoisia puutteita, sanoo Hokkanen.

Länsi- ja Sisä-Suomessa tarkastetaan vuodessa kymmeniä räjäytystyömaita. Tarkastuksia kohdennetaan sinne, missä ongelmia on odotettavissa.

Itä-Suomessa nuorisojoukko vei louhintayrityksen lukitsemattomasta kontista 60 kiloa dynamiittia, joita räjäyteltiin myöhemmin soramontulla. Louhijat saivat rangaistuksen säädösten vastaisesta varastoinnista. Kuva: Poliisi

Epäillyn kotoa löytyi pommitarpeita ja 5700 haulia

Ylen MOT-toimitus kävi läpi noin sata tuomiota, jotka oli annettu räjähteisiin liittyvistä rikoksista.

Varsinaissuomalaista miestä syytettiin viime talvena usean henkilön tappamisen valmistelusta. Hänen hallustaan oli löytynyt reilun parin kilon pommitarpeiden ohella muun muassa luotiliivit, viiltosuojakäsineet, kaksi nyrkkirautaa, seitsemän pistintä, tikari, viidakkoveitsi, kaasusumutin, 101 rynnäkkökiväärin patruunaa, 10 metriä sytytyslankaa sekä 5 700 haulia.

Kannabista viljelleen syytetyn tietokoneelta löytyi digitaalisia kirjoja ja oppaita räjähteiden valmistamisesta ja ihmisten vahingoittamiseen soveltuvista tekniikoista.

Varsinaissuomalainen kiisti, että olisi oikeasti aikonut tappaa tai vahingoittaa ketään. Syyte törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kaatui. Sakkotuomio tuli muun muassa räjähteiden lähtöainerikkomuksesta ja ampuma-aserikoksesta.

MOT:n tutkimista tuomioista käy ilmi monia vastaavantyyppisiä tapauksia, joissa vaihtelevia määriä räjähteitä oli takavarikoitu huumeiden kasvattajilta tai niiden käyttäjiltä tai myyjiltä. Osalla näytti olevan ilmeisiä ongelmia elämänhallinnan kanssa.

Poliisin räjähdetakavarikot ”jäävuoren huippu”

Räjähdevoroille tarjoutuu paljon tilaisuuksia. Suomessa on vuodessa tuhansia räjäytystyömaita. Yhdellä työmaalla saattaa kulua ainakin satoja kiloa räjähteitä päivässä – muutaman dynamiittipötkön katoamista ei ole välttämättä helppo huomata. Esimerkiksi erään louhintafirman panostajan apulainen vei pienissä erissä noin 25 kiloa dynamiittia kotiinsa kylmälaukussa ja takin sisällä.

Vaikka räjähdevarkaudet ovatkin luultavasti vähäisiä suhteessa käyttömääriin, räjähteitä päätyy kuitenkin pimeille markkinoille ja todella huolestuttaviin käsiin. Esimerkiksi TOR-verkossa on myyty dynamiittia. Pommi-iskut ovat olleet Suomessa harvinaisia, mutta niitäkin on suunniteltu ja joskus toteutettukin.

Viime vuonna poliisi takavarikoi vääristä käsistä yhteensä yli 300 kiloa louhosräjähteitä – pääasiassa dynamiittia. Poliisin mukaan siinä on kuitenkin todennäköisesti vain jäävuoren huippu, kun puhutaan räjähteiden katoamisten todellisesta määrästä vuositasolla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on kiinnittänyt huomiota vaarallisiin kemikaaleihin yleisesti liittyviin terrori- ja rikosuhkiin. Vireillä on lakiuudistus, joka saattaa uudistaa räjähteiden käsittelyn turvallisuusvaatimuksia.

Videolla selviää, kuinka paljon kalliota saadaan palasiksi 10 tonnilla räjähdettä:

Räjähdevarkauksista jätetään kertomatta poliisille

Nykylain mukaan räjähteiden omistaja ei syyllisty rikokseen, jos jättää ilmoittamatta häneltä varastetuista räjähteistä poliisille. Ampuma-aseiden tai jopa tiettyjen isojen lannoite-erien kohdalla tilanne on toisin: katoamisista on sakon uhalla kerrottava viranomaisille.

MOT penkoi kymmenkunta viime vuosien takavarikkoa, joissa poliisi löysi räjähteitä vääristä käsistä vähintään kymmeniä kiloja. Puolessa niistä räjähteiden laillinen haltija ei ollut tehnyt rikosilmoitusta.

Eräässä tapauksessa firman toimitusjohtaja sanoi kuulleensa vasta poliisilta, että yli 1000 kilon räjähteet olivat päätyneet murtomiehelle hänen yrityksensä kontista.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Janne Hokkanen toivoisi, että räjähteidenkin häviämisen osalta säädettäisiin ilmoitusvelvollisuus.

– Poliisi pääsisi nopeammin siihen tilanteeseen kiinni.

Useassa MOT:n tutkimassa takavarikossa omistajat selittivät poliisille, että räjähteen katoamisesta ei ollut tietoa.

Räjähteen katoamisesta vaikeneminen selviää kuitenkin nykyään helpommin kuin takavuosina. Räjähteissä käytetään tunnisteita, joiden avulla poliisi voi selvittää, mistä räjähde on hävinnyt.

Jälkiseuraus pelottaa

Hokkanen arvioi, että rikosilmoituksia saatetaan jättää tekemättä seurausten pelossa. Vaikka ilmoittamatta jättäminen ei ole rangaistavaa, voi huolimattomasta säilytyksestä tulla seurauksia myös räjähteet kadottaneelle.

Jos dynamiitit ovat päätyneet varkaalle leväperäisen varastoinnin takia, voi asian paljastuminen myötävaikuttaa esimerkiksi panostajan luvan epäämiseen.

Edellä kuvatussa Itä-Suomen tapauksessa joukko nuorukaisia jäi kiinni varkaudesta ja laittomasta dynamiitin paukuttelusta. Varkauden kohteeksi joutuneet louhintayrittäjät puolestaan päätyivät käräjille räjähteiden varastoinnissa ilmenneistä puutteista ja saivat sakkoja.

Katso uusin MOT: Räjähteet harhateillä

MOT tutki räjähdeturvallisuuden katvealueita. Siviiliräjähteiden käyttö ja niihin liittyvät kuljetukset ovat kasvaneet Suomessa 2000-luvulla. Räjähteitä myös katoaa huomattaviakin määriä ja päätyy pimeille markkinoille.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle