Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Räp-musiikki on miesvaltaista, ja sitä korjaamaan pidettiin Helsingissä kaksi toisenlaista leiriä: "Hyvää naisräppäriä on vaikea hyväksyä"

Helsingissä järjestettiin tällä viikolla kaksi leiriä naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille, sillä moni kokee vaikeaksi päästä sisälle miesvaltaiseen räp-skeneen.

Suvi Davidsson, Ida Hiillos ja Sanna Lehto poseeraavat
– On sairaan siistiä tutustua samanlaisiin ihmisiin ja räpätä yhdessä, sanovat räpleirille osallistuneet Suvi Davidsson, Ida Hiillos ja Sanna Laine. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä on järjestetty kuluneella viikolla kaksi räp-leiriä naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille. Leireillä haluttiin tarjota turvallinen tila aloitteleville räppäreille, joista tuntuu vaikealta päästä sisään miesvaltaiseen räp-skeneen.

Leiriläiset saivat muun muassa ohjeistusta alan ammattilaisilta ja pääsivät kokeilemaan studiotyöskentelyä ja lavalla esiintymistä.

Toisen leirin järjesti levy-yhtiö Monsp yhdessä HMC Publishing -musiikkikustantamon kanssa. Kurssin artistimentoreina toimivat F, Gracias ja Etta.

Sanna Lehto, Ida Hiillos ja Suvi Davidsson poseeraavat
– Mun mielestä on vain yksi räppiskene. Siellä on vain tekijöitä sukupuolesta ja iästä riippumatta, sanoo räp-leirille osallistunut Suvi Davidsson (oik) yhdessä Sanna Lehdon ja Ida Hiilloksen kanssa Kuva: Marja Väänänen / Yle

Arabian nuorisotalolla pidettiin puolestaan GR!F:n ja Sound Collective of Finlandin järjestämä leiri. Siellä mentoreina olivat Adikia, Yeboyah, Miss Vinyl Envy, Vanessa Virta ja Akunna Onwen.

Leiriläiset ja mentorit kertovat tässä jutussa suhteestaan räppiin ja pohtivat, vieläkö pitää puhua naisräppäreistä. Mukana on myös videoita, joilla aloittelevat räppärit esittelevät taitojaan.

Adikia

Adikia poseeraa
– On ongelmallista, että räppiskene on niin miesvaltainen. Se väistämättä köyhdyttää moninaisuutta, sanoo rap-artisti Adikia. Kuva: Marja Väänänen / Yle

GR!F:n järjestämällä leirillä tietoja ja taitojaan oli jakamassa Adikia, jonka esikoissingle Paha narttu julkaistiin vuonna 2017.

Hän kertoo kokeneensa aloittelevana räp-artistina vähättelyä. Tämän takia hän lähti mukaan mentoriksi leirille, jossa miesvaltaisella alalla vähemmistössä olevien sukupuolien edustajat voivat kokea olonsa turvalliseksi.

– On kaksipiippuinen juttu puhua naisräppäreistä. Mielestäni ollaan vielä siinä tilanteessa, että se on joskus hyvä keino nostaa esiin tekijöitä. Tosin aina kun itse puhun naisräppäreistä puhun myös miesräppäreistä.

Ida Hiillos, Sanna Laine ja Suvi Davidsson osoittavat videolla freestyle-räpin taitojaan.

Sanna Laine

Sannan Laineen, 28, erikoisosaamisena on freestyle-räp. Hän lähti mukaan GR!F:n räp-leirille oppiakseen uutta, löytääkseen kontakteja ja tutustuakseen samanhenkisiin ihmisiin.

Laineen mukaan tällaisten leirien järjestäminen on tärkeää, jotta kaikki uskaltaltaisivat lähteä kokeilemaan taitojaan.

– Skene kuuluu kaikille, ja nykyaikaa on, että puhutaan ihmisistä. Minkä takia pitää kategorisoida, minkä sukupuolinen olet?

Sanna Lehto poseeraa
– Kaikilla on samanlaiset suu, aivot ja koneisto, joilla voi tehdä räppiä. Se ei ole sukupuolesta kiinni, osaako sitä vai ei, sanoo räp-leirille osallistunut Sanna Laine. Kuva: Marja Väänänen / Yle

.

Etta

Levy-yhtiö Monspin räp-leirillä mentorina toiminut Etta tunnetaan hiteistään kuten Nätti, Huomioo ja 10.

Artistin mukaan Suomesta löytyy hyviä naisräppäreitä, mutta he eivät saa samaa arvostusta kuin miehet. Hänen mielestään taidokkaita naisia väheksytään.

– Muijilta odotetaan korkeampaa taitotasoa kuin äijiltä. Se ei ole kivaa.

Etta poseeraa
– Hyvää naisräppäriä on vaikea hyväksyä, sanoo artisti Etta. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Ida Hiillos

Helsingin Arabiassa järjestetylle räp-leirille osallistunut Ida Hiillos, 20, sanoo lähteneensä mukaan saadakseen rohkaisua omaan räppäämiseensä. Hänen mielestään moni jättää lähtemättä räp-skeneen, koska kokee sen miesten jutuksi.

– Tämä leiri antaa näkökulmaa, että kuka vain pystyy tätä tekemään.

Ida Hiillos
– Kun ei puhuta miesräppäreistä, niin miksi pitäisi puhua naisräppäreistä, sanoo räp-leirille osallistunut Ida Hiillos. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Paha Matami tekee uutta biisiä studiossa

Paha Matami

Räppi on maailman tärkein asia Paha Matami -nimellä esiintyvälle artistille. Hän on julkaissut äskettäin ensimmäisen sinkkunsa Läski. Monspin räp-leirille hän lähti hakemaan lisää kannustusta uralleen.

Paha-Matami ja Etta studiolla
– Räpin miesvaltaisuus on tosi tylsää. Se on henkistä köyhyyttä., sanoo artisti Ettan ohjauksessa räp-leirillä ollut Paha Matami. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Paha Matami kertoo tekevänsä perinteistä klubi-räppiä, jossa aiheina ovat bilettäminen, seksi ja väkivalta.

Artistin mielestä tällä hetkellä on vielä tärkeää puhua naisräppäreistä.

– Toivottavasti parin vuoden päästä ei enää tarvitse, koska tilanne on silloin fifty-sixty, Paha Matami heitää naureskellen.

Paha-Matami eli Juulia ja Etta
– Maailmassa ei ole koskaan liikaa sitä, että naiset tukevat ja kannustavat toisiaan. Se on ihan parasta, sanoo Paha Matami yhdessä Ettan kanssa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Suosittelemme sinulle