Hyppää sisältöön

Britannian pääministerin edustaja: Neuvottelut EU:n kanssa ovat ohi, ellei EU muuta kantaansa

EU:n neuvotteluryhmän on ollut määrä matkustaa ensi viikoksi Britanniaan. Tilanne on nyt epäselvä.

Boris Johnson poistui virka-asunnoltaan Lontoossa tiistaina. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP
Heikki Heiskanen,
Sakari Nuuttila

Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja sanoo, että EU:n ja Britannian neuvottelut laajasta vapaakauppasopimuksesta ovat ohi. Hän sanoi, että kauppaneuvotteluja on turha jatkaa, ellei EU muuta kantaansa.

– EU käytännössä päätti neuvottelut sanoessaan, että he eivät halua muuttaa neuvottelukantaansa, James Slack sanoi.

– Kauppaneuvotteluissa ei ole ideaa, ellei EU muuta kantaansa. EU käytännössä lopetti kauppaneuvottelut eilen. Vain jos EU muuttaa perustavanlaatuisesti kantaansa, on syytä keskustella.

Kyseessä voi olla neuvottelutaktiikka, sillä Slack antoi ymmärtää, että pallo on nyt taas EU:lla.

– Se voi joko perustavanlaatuiseti muuttaa kantaansa tai me lähdemme Australian ehdoilla, joiden alaisuudessa me kukoistamme, hän lisäsi.

Australialla ei ole kattavaa kauppasopimusta EU:n kanssa.

EU:n neuvotteluryhmän on ollut määrä matkustaa Lontooseen ensi viikolla jatkamaan neuvotteluja.

Tiedottajan puheet hämmentävät tilannetta. Pääministeri itse ei aiemmin tänään suoraan sanonut, että neuvottelut olisivat ohi.

Myöhemmin perjantai-iltana Britannian brexit-neuvotteluja vetävä David Frost sanoi kuitenkin EU:ta neuvotteluissa edustavalle Michel Barnierille, ettei tämän ole syytä matkustaa Lontooseen neuvottelemaan.

Maanantaiksi Lontoossa sovituille neuvotteluille ei Frostin mukaan ole perusteita. Sen sijaan Frost ja Barnier keskustelevat myöhemmin ensi viikolla.

Pääministeri Johnson sanoi, että Britannian on varauduttava irtautumiseen EU:sta ilman kattavaa sopimusta Britannian ja unionin tulevista suhteista.

– Nyt liikeyritystemme on aika valmistautua, kuljetusyritystemme on aika valmistautua ja matkustajien on aika valmistautua, Johnson sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Johnson: Valmistautukaa sopimuksettomaan lähtöön

Johnson vastasi EU-johtajille, jotka sanoivat eilen Brysselin huippukokouksessa, että Britannian on tehtävä liikkeitä mahdollistaakseen sopimuksen. Hän syytti, että EU ei neuvottele vakavissaan.

– Ellei lähestymistapaan tulee perustavanlaatuista muutoista, me menemme Australian ratkaisuun ja meidän pitää tehdä se suurella itseluottamuksella, Johnson sanoi.

Tämä siis tarkoittaisi, että Britannia irtautuisi EU:sta siirtymäajan loputtua ilman sopimusta suhteista unionin kanssa. Britannia kävisi EU:n kanssa kauppaa vain Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa.

Johnson oli aiemmin uhannut, että Britannia kävelisi ulos neuvotteluista, ellei sopimukseen olisi päästy tänään päättyvään EU-huippukokoukseen mennessä.

Johnson sanoi, että Britannian haluaa EU:n kanssa samanlaisen kauppasopimuksen kuin EU:lla on Kanadan kanssa, mutta EU kieltäytyy antamasta Britannialle sellaista sopimusta.

EU:n neuvottelijat ensi viikoksi Britanniaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi Johnsonin lausunnon jälkeen, että EU:n neuvotteluryhmä matkustaa suunnitellusti ensi viikolla Britanniaan, tehostamaan neuvotteluja.

Von der Leyen toisti EU:n sanoman, että unioni on edelleen valmis sopimukseen Britannian kanssa mutta ei hinnalla millöä hyvänsä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi, että hänen ja EU:n näkökulmastaan neuvottelut Britannian kanssa voivat jatkua. Merkel sanoi, että myös EU:n on oltava valmis kompromisseihin.

– OIemme nähneet valoa viime päivinä mutta myös varjoja, Merkel kommentoi tiedotustilaisuudessa EU-johtajien tapaamisen jälkeen Brysselissä.

Liittokansleri korosti, että aikapaine kasvaa ja molemmille osapuolille olisi parempi löytää ratkaisu.

– Mutta ei millä tahansa hinnalla, hän lisäsi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi, että EU:n ja erityisesti Britannian pitää ponnistella enemmän, jos ne mielivät saada aikaan sopimuksen.

Se on Britannia, joka halusi lähteä Euroopan unionista ja joka tarvitsee sopimusta enemmän kuin me, Macron sanoi toiimittajille.

Ranskaa on syytetty kovasta linjasta kiistelyssä pääsystä Britannian kalastusvesille, kun Britannia jättää sisämarkkinat 31. joulukuuta. Macron sanoi, että Ranska ei ole asiassa yksin ja että neuvotteluja pidättelivät muutkin asiat kuin kalastuskysymys.

– Me olemme valmiita jatkamaan keskustelua, hyvässä uskossa, mutta teen myös hyvin selväksi; Me emme uhraa mitään asemia, intressejä emmekä kalastajiamme

Uutista täydennetään.

Aiheesta aiemmin:

Kirjeenvaihtajalta: EU päätti katsoa Britannian Brexit-kortin – bluffaako BoJo? 16.10.2020

EU-maat ovat saavuttaneet yksimielisyyden ilmastotavoitteiden kiristämisestä 15.10.2020

Britannia ei lopeta EU-kauppaneuvotteluja – ainakaan vielä 15.10.2020

Analyysi: Satojen miljardien eurojen edestä autoja, lääkkeitä, lihaa jumittuu – brexit ilman kauppasopimusta uhkaa tuhansia työpaikkoja 14.10.2020

Suosittelemme sinulle