Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Intohimo roihahti uuteen liekkiin, kun Suihkolat ottivat avioeron: "Koskettelua on nyt kattilakaupalla"

Joka kymmenes suomalainen asuu eri osoitteessa kuin kumppaninsa.

Tella ja Jani Suihkola löysivät suhteeseensa uutta paloa erottuaan.
Tella ja Jani Suihkola löysivät suhteeseensa uutta paloa erottuaan. Kuva: Suihkoloiden kotialbumi.
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tella Suihkola, 48, ja Jani Suihkola, 41, ovat juuri saaneet avioeron, mutta nyt heidän suhteensa kukoistaa vahvemmin kuin koskaan aiemmin.

Kun Tella Suihkola muutti omaan asuntoonsa lokakuun alussa Helsingin Vesalassa, suhdetta vaivanneet isot ongelmat helpottivat nopeasti. Suihkolat päättivät vielä yrittää yhdessä, mutta nimenomaan seurustellen, eikä yhdessä asuen.

Väestöliiton määritelmän mukaan Suihkolat elävät nyt erillissuhteessa, joka voi olla monille pareille toimiva vaihtoehto yhdessä asumisen sijaan.

Suihkoloiden tarina alkaa kahdenkymmenen vuoden takaa, kun he tapasivat ensimmäisen kerran vantaalaisessa karaokeravintolassa. Miehen lauluääni herätti naisen huomion.

– Rakastuin oikeastaan hänen lauluääneensä ja menin juttelemaan hänelle. Kummallekin jäi toinen mieleen, Tella Suihkola muistelee.

Molemminpuolisesta kiinnostuksesta huolimatta heidän välilleen ei syntynyt suhdetta, koska kumpikin oli liitossa omalla tahollaan.

Heidän tiensä ristesivät myöhemmin uudelleen vuonna 2011, kun he kohtasivat risteilyllä aivan sattumalta.

Tässä vaiheessa molempien edelliset liitot olivat jo ehtineet rakoilla ja ajautua ongelmiin.

– Lopetimme edelliset suhteemme samantien ja päätimme muuttaa yhteen. Se oli vähän niin kuin pelastus, kun tapasimme. Molemmat pystyivät jättämään entisen elämänsä, Jani Suihkola sanoo.

Treffailuvaihe ohitettiin

Tella Suihkola kuvailee avioeroaan hyvin hankalaksi. Hän ehti asua vähän aikaa turvakodissa, ennen kuin sai oman asunnon. Uusi kumppani oli hänelle tärkeä tuki tässä vaiheessa. Mies muuttikin pian saman katon alle.

Tuoreen parin treffailuvaihe jäi väliin ja uusperheen arki alkoi samantien.

Yhteisessä kodissa asuivat myös Tella Suihkolan neljä lasta edellisestä liitosta. Jani Suihkolan kaksi lasta tulivat isänsä luokse joka toinen viikonloppu ja lomien ajaksi. Silloin saman katon alla oli kaksi aikuista ja kuusi lasta. Erilaiset näkemykset lasten kasvatuksessa aiheuttivat riitoja.

– Olihan se häslinkiä. Välillä tuntui, että tukka lähtee päästä, kun joka puolella viuhdotaan. Aina olisi pitänyt keksiä jotain tekemistä. Kun toinen ei halunnut sitä ja toinen ei halunnu tätä, tuli riitaa lasten kanssa, Tella Suihkola sanoo.

Tella ja Jani Suihkola menivät naimisiin vuonna 2016.
Tella ja Jani Suihkola menivät naimisiin vuonna 2016. Kuva: Suihkoloiden kotialbumi.

Omat haasteensa perhe-elämään toi se, että osa lapsista on erityislapsia. Vaikka tilanteista selvittiin lopulta ihan hyvin, aikuiset ruotivat niitä vielä jälkeenpäin.

– Aina niistä jäi jotain sellaista, että toinen muisti vielä jälkeenpäin sanoa, että kun sinä noin sanoit ja noin teit. Aina se sattuu, kun toinen sanoo omasta lapsesta jotain poikkiteloin, Tella Suihkola muistelee.

Rahatilanne oli tiukka, kun suurperheessä riitti kuluja.

– Kaikkea olisi pitänyt hommata ja laskut maksaa, niin se stressasi molempia, Tella Suihkola sanoo.

Hän olisi myös kaivannut enemmän läheisyyttä suhteeseen.

– Tykkään siitä, että parisuhteessa huomioidaan toista vaikka ohimennen koskettamalla ja sanomalla, että hei, kaikki on hyvin. Tai että aamulla herätessä antaa pusun. Se meidän suhteessa loppui nopeasti. Jouduin sanomaan monta kertaa, että kaipaan sinun läheisyyttäsi ja koskettelua.

– Kun oltiin niin pitkään yhdessä, ja aina oli lapsia kotona, ei ollut ikinä kahdestaan omaa aikaa. Ei ollut läheisyyttä niin paljon kuin olisi pitänyt olla. Kaikki muuttui itsestäänselvyydeksi, vaikka neljä vuotta ehdittiin olla naimisissakin, Jani Suihkola kertoo.

Ero oli helpotus

Kun erimielisyydet lisääntyivät ja riidat pahenivat, vaimo päätti, että tilanne täytyy katkaista.

– Kun minun mielestäni riitely ei kuulu lasten korville, niin jossain vaiheessa kypsyi se ajatus. Yhtenä iltana sanoin, että haluan erota. Tämä ei ole kenenkään kannalta järkevää. Me rikomme itsemme ja lapsemme.

Avioero laitettiin vireille joulukuussa 2019 ja se astui voimaan lokakuussa 2020. Tella Suihkola muutti teini-ikäisen poikansa kanssa omaan asuntoon. Hänen kolme vanhempaa lastaan asuvat jo itsenäisesti.

Jani Suihkola jäi perheen vanhaan asuntoon.

Ero oli suuri helpotus molemmille. Kävikin niinpäin, että kun avioliiton ja yhdessä asumisen aikaansaamat paineet helpottivat, Tella ja Jani Suihkola päättivät vielä kokeilla suhteen jatkamista.

Oma koti, omat säännöt

Nyt kumpikin nauttii siitä, että heillä on oma reviiri, jossa he itse luovat omat sääntönsä. Rahaa ei ole enempää kuin ennenkään, mutta sen käytöstä ei riidellä, kun molemmat pyörittävät omaa talouttaan.

Tella Suihkola on sisustanut itselleen ja pojalleen mieleisensä kauniin kodin.

– Nyt minulla on omaa tilaa. Minun ja lapseni ei tarvitse riidellä kenenkään kanssa.

Itsenäinen elämä sopii myös Jani Suihkolalle.

– Saan itse päättää ihan kaikesta. Kun siivoan asuntoni, kukaan ei sotke sitä. Kaikki tavarat ovat juuri siellä, mihin ne jätän. Minun ei tarvitse kysellä mistään mitään keneltäkään ja voin tehdä, mitä itse haluan.

"Nyt meillä menee paremmin kuin koskaan"

Vaikka Tella Suihkola teki aloitteen eroon, hän myös epäröi hieman päätöstään ja kaipasi ex-miestään pian. He tapailevatkin nyt lähes päivittäin ja myös yöpyvät toistensa luona.

– Päätimme jatkaa treffailun muodossa niin, että seurustelemme toistemme kanssa. Jani on muuttunut. Katson häntä avoimemmin ihmisenä ja eri kantilta.

– Kaikki tuntuu ihan uudelta. Kuin seurusteltaisiin ensimmäisen kerran, mitä me ei koskaan keretty tekemään, Jani Suihkola sanoo.

Jani Suihkola jätti ex-vaimonsa kotiin romanttisen viestin.
Jani Suihkola jätti ex-vaimonsa kotiin romanttisen viestin. Kuva: Tella Suihkolan kotialbumi.

Etäisyyden ottaminen herätti uudenlaisen intohimon parin välillä, ja he ovat päättäneet pysyä uskollisina toisilleen erosta huolimatta.

– Läheisyyttä ja koskettelua on nyt ihan kattilakaupalla, Tella Suihkola sanoo.

– Tämä tuntuu älyttömän hyvältä. Nyt meillä menee paremmin kuin koskaan, Jani Suihkola toteaa.

Professori: Erillissuhde sopii itsenäistä elämää kaipaaville

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut Suihkoloiden kaltaisia pareja, jotka ovat suhteessa, mutta asuvat omissa kodeissaan.

Kaikki eivät tietenkään päädy erillissuhteeseen ex-puolisonsa kanssa, kuten Suihkolat, vaan kyseessä voi olla uusi seurustelusuhde, jossa kumppanit haluavat kokeilla, miten he sopivat yhteen ennen yhteiseen kotiin muuttoa.

Kontulan mukaan noin puolet erillissuhteessa elävistä toivovat, että suhde muuttuu avo- tai avioliitoksi, mutta yhtä moni on tyytyväinen erillissuhteeseen ja se voi olla hyvin pitkäkestoinen.

– Siihen valikoituu ihmisiä, jotka haluavat elää itsenäisesti sekä päättää omista menemisistään ja asioistaan. Heillä on kuitenkin iso intressi fyysiseen läheisyyteen, ja he hakevat nautintoa kumppanin kanssa.

Myös henkisen tuen saaminen kumppanilta on monille tärkeä motiivi suhteeseen.

– Voi kokea, että joku hyväksyy minut tällaisena kuin olen.

"Tapaamisen luonne on sellainen, että oikeasti halutaan olla kumppanin kanssa"

Erillissuhde täyttää siis samantyyppisiä tarpeita kuin avo- tai avioliitto.

Erillissuhde kuitenkin eroaa niistä siinä mielessä, että pari ei vietä yhteistä arkea niin paljon, kun kumppanit asuvat omissa kodeissaan.

Joillekin tämä on hyvä järjestely.

Kontulan mukaan erillisparin tapaaminen voi parhaillaan tuntua juhlahetkeltä.

– Silloin kun tavataan, tapaamisen luonne on sellainen, että oikeasti halutaan olla kumppanin kanssa, jakaa asioita ja harrastaa hänen kanssaan seksiä. Avo- tai avioliitossa se ei ole niin selkeää, kun nähdään päivittäin, niin ei herätä siihen, että nyt on juuri se hetki, kun ollaan kumppanin kanssa lähekkäin, Kontula sanoo.

Suihkolat aikovat asua eri osoitteissa ainakin niin kauan, että heidän kaikki lapsensa ovat täysi-ikäisiä, ja siihen menee vielä kuusi vuotta.

Suosittelemme sinulle