Hyppää sisältöön

Rikollisjengi julisti tukholmalaislähiöön ulkonaliikkumiskiellon – tutkija: osoitus rikollisten suuresta vaikutusvallasta alueella

TV4:n mukaan poliisille asia selvisi, kun se elokuun lopussa huomasi Tenstassa liikkuvan poikkeuksellisen vähän ihmisiä.

Jengirikolliset kielsivät elokuussa Tenstan kaupunginosan asukkaita liikkumasta julkisilla paikoilla väkivallalla uhkaamalla. Kuvassa Tenstan metroasema lokakuussa 2019. Kuva: AOP
Jussi Nurminen

Elokuun 25. päivänä Tukholman Tenstan lähiössä liikkuneet poliisit alkoivat ihmetellä, miksi kaduilla näkyy poikkeuksellisen vähän ihmisiä. Syy selvisi lopulta: alueella vaikuttava rikollisjengi oli julistanut ulkonaliikkumiskiellon.

Ruotsin TV4:n uutisten (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan alueen asukkaille oli levitetty tietoa, että kieltoa uhmaavat ja kello 18 jälkeen ulkona liikkuvat altistavat itsensä raa'alle väkivallalle.

– Rikollisryhmiin kuuluvat henkilöt olivat sanoneet kaduilla ja torilla olleille ihmisille, ettei näiden pitäisi olla ulkona enää kello 18 jälkeen. Sen jälkeen tieto levisi nopeasti muille alueen asukkaille, Rinkebyn alueen poliisia johtava Therese Rosengren kertoi lauantaina TV4:n haastattelussa.

TV4:n haastattelemien paikallisten asukkaiden mukaan rikolliset ovat julistaneet tällaisia ulkonaliikkumiskieltoja useita kertoja. Kukaan asiasta kertoneista ei suostunut haastateltavaksi siten, että hänet voisi tunnistaa.

– Heillä kaikilla on aseet, paikallinen mies sanoi toimittajalle.

Poliisin kartoituksen mukaan Järvan alueella toimii kuusi rikollisjengiä. Niistä kaksi on keskenään konfliktissa, joka on johtanut viime kuukausina jo neljään murhaan ja kahdeksaan murhayritykseen. TV4:n tietojen mukaan toinen näistä jengeistä toimii Rinkebyn ja Tenstan kaupunginosissa ja toinen Husbyssä.

Maahanmuuttajavaltaiset kaupunginosat sijaitsevat naapureina Tukholman läntisessä osassa.

Rikolliset rajoittivat asukkaiden liikkumista Göteborgissakin

Kriminologian dosentti Amir Rostami sanoo Ruotsin television SVT:n uutisille (siirryt toiseen palveluun), että ulkonaliikkumiskiellon tapainen toiminta osoittaa sen, miten suurta valtaa rikollisjengit tietyllä alueella käyttävät.

Rostami arvioi, että Tenstan elokuun 25. päivän tapahtumien taustalla voivat olla rikollisten meneillään olleet valonarat puuhat, joille ei ole haluttu silminnäkijöitä. Toisaalta kyse on voinut olla myös silkasta vallan näyttämisestä.

– Vaikuttaa siltä, että he ovat saavuttaneet alueella niin paljon vaikutusvaltaa, että tuntevat voivansa toimia noin ja olevansa riittävän voimakkaita vielä selviämään tilanteesta, Rostami sanoo SVT:lle.

Kesällä Ruotsissa herätti suurta huomiota tieto rikollisjoukkion Göteborgissa perustamista tiesuluista, joilla nämä tarkastivat alueelle pyrkiviä ihmisiä. Tiesuluista maahanmuuttajavaltaisissa Hammarkullenissa, Hjällbossa ja Lövgärdetissä kertoivat Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) ja GT/Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi puuttui asiaan, ja rikollisten ylläpitämät tarkastuspisteet katosivat. Myös tämä tapaus liittyi rikollisjengien välienselvittelyyn.

Lue myös:

Tukholmassa tehty 11 murhaa heinäkuun jälkeen – Yhtään epäiltyä ei ole vangittu

Lehti Tukholman jengirikollisista: Joukossa muutamia kymmeniä alaikäisiä, nuorin 13-vuotias

Ruotsissa poliisilaitokset arvostelevat poliisipäällikön lausuntoa ulkomaalaisista rikollisklaaneista – Liioiteltu ja yleistävä

Ruotsin pääministerin mielenmuutos maahanmuuton ja rikollisuuden yhteydestä voi kriisiyttää välit hallituksessa

Suosittelemme sinulle