Hyppää sisältöön

Bloomberg: Britannia voisi kauppasovun syntyessä laatia uusiksi brexit-sopimusta rikkovan lakiesityksen

Osapuolten välisiä neuvotteluja laajasta vapaakauppasopimuksesta on tarkoitus jatkaa Lontoossa alkavalla viikolla.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja kertoi perjantaina, että neuvottelut EU:n kanssa ovat ohi. Johnson itse ei ole sanonut neuvotteluiden päättyneen. Kuva: Tolga Akmen / AFP
Kai Jääskeläinen

Britannia voisi kirjoittaa uusiksi parlamentissa käsittelyssä olevan sisämarkkinalakiesityksen, joka rikkoo EU:n ja Britannian välistä EU-erosopimusta, uutisoi talousmedia Bloomberg.

Hyväksymällä sisämarkkinalakiesityksen Britannia rikkoisi osaa jo sovitusta EU-erosopimuksesta.

Viime vuonna laaditussa erosopimuksessa pyrittiin takamaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pysyminen avoimena. Britannian uusi sisämarkkinalaki puuttuisi kuitenkin muun muassa Pohjois-Irlannin järjestelyyn kuuluviin tullimuodollisuuksiin.

Lakiesitys voitaisiin laatia uusiksi osana Britannian ja Euroopan unionin välistä mahdollista kauppasopimusta, kertoo Bloomberg. Osapuolten välisiä neuvotteluja laajasta vapaakauppasopimuksesta on tarkoitus jatkaa Lontoossa alkavalla viikolla.

Neuvotteluiden jatkumisessa on kuitenkin ollut epäselvyyttä, kun perjantaina Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja sanoi, että EU:n ja Britannian neuvottelut laajasta vapaakauppasopimuksesta olisivat ohi. Pääministeri itse ei ole kuitenkaan sanonut neuvotteluiden päättyneen.

Brittiministeri Michael Gove antoi televisiohaastattelussa sunnuntai-iltana vielä toivoa neuvotteluiden jatkumiselle ja totesi "oven olevan yhä raollaan" sopimukselle, jos EU päättää muuttaa näkemystään neuvotteluissa.

Aiheesta lisää:

Britannian pääministerin edustaja: Neuvottelut EU:n kanssa ovat ohi, ellei EU muuta kantaansa

Kirjeenvaihtajalta: EU päätti katsoa Britannian Brexit-kortin – bluffaako BoJo?

Britannia ei lopeta EU-kauppaneuvotteluja – ainakaan vielä

Suosittelemme sinulle