Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nuori mies löytyi kuolleena syrjäiseltä hiekkakuopalta Kotkassa – syyttäjä vaatii kahdelle elinkautista tuomiota murhasta

Henkirikos tapahtui toukokuun lopussa.

Kouvolan oikeustalo
Murhaa käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii Kotkassa viime keväänä tapahtuneesta henkirikoksesta kahdelle henkilölle elinkautisia vankeusrangaistuksia murhasta.

Lisäksi kolmannelle henkilölle syyttäjä vaatii vähintään kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta avunannosta murhaan.

Vuonna 1995 syntynyt kotkalainen mies löydettiin kuolleena Pyhtään ja Kotkan rajalla olevan hiekkakuopan alueelta toukokuun lopussa. Henkirikoksen käsittely alkoi tänään maanantaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa.

Ammuttiin päähän

Syytteen mukaan syytetyt kaksi miestä olivat yhdessä tappaneet vuonna 1995 syntyneen kotkalaismiehen ampumalla häntä kaksi kertaa pistoolilla päähän. Henkirikos tapahtui Kotkan ja Pyhtään rajalla sijaitsevien hiekkateiden risteyksessä.

Väkivalta oli alkanut jo aiemmin toisen syytetyn asunnolla, jossa uhria oli viilletty veitsellä käteen. Tämän jälkeen uhri oli kuljetettu henkilöautolla paikkaan, jossa henkirikos tapahtui. Autoa ajoi nainen, jota syytetään avunannosta murhaan.

Väkivalta jatkui automatkalla tai viimeistään määränpäässä. Uhrin perus- ja välitön kuolinsyy ovat olleet ampumavammat päässä. Hänellä oli lisäksi muita vammoja.

Vaihtoehtoisesti murha ja avunanto siihen

Syytteen mukaan tappo on tehty vakaasti harkiten. Miehet olivat jättäneet suunnitellusti matkapuhelimensa asuntoon, jottei heidän surmapaikalla oloaan pystyttäisi jäljittämään niiden avulla. He olivat ottaneet mukaansa myös käsiaseen ja veitsen sekä kuljettaneet uhrin hiljaiseen paikkaan.

Syytteen mukaan tappo on myös erityisen raaka ja julma. Uhri ei ollut antanut teolle syytä, syytetyt olivat tehneet rikoksen kahdestaan ja kohdistaneet väkivaltaa puolustuskyvyttömään uhriin, joka ei ollut uskaltanut paeta tai tehdä vastarintaa. Lisäksi uhri kuljetettiin paikkaan, minkä aikana uhrin on ollut syytä pelätä joutuvansa kokemaan raakaa väkivaltaa.

Vaihtoehtoisen rangaistusvaatimuksen mukaan syyttäjä vaatii toiselle miehistä rangaistusta murhasta ja toiselle törkeästä pahoinpitelystä ja avunannosta murhaan.

Autoa ajaneelle naiselle syyttäjä vaatii rangaistusta avunannosta murhaan tai vaihtoehtoisesti avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Syytteen mukaan hänen on täytynyt autoa kuljettaessaan tietää tai vähintäänkin pitää varsin todennäköisenä sitä, että uhri aiotaan tappaa tai hänelle aiotaan tehdä väkivaltaa.

Lue myös:

KRP jatkaa hiekkakuopan henkirikoksen tutkintaa Kotkassa – kaksi henkilöä edelleen vangittuna

KRP pidättänyt kolme epäiltynä osallisuudesta Kotkan hiekkakuoppasurmaan

Kotkalainen mies vangittiin murhasta epäiltynä – henkirikoksen epäillään tapahtuneen syrjäisellä hiekkakuopalla

KRP saanut vihjeitä Kotkan henkirikoksesta, mutta ratkaiseva tieto puuttuu vielä – poliisi: "Toivomme, että kansalaiset ottaisivat yhteyttä"

Suosittelemme sinulle