Kotimaiset elämäkerrat ovat jo pitkään olleet myydyimpien kirjojen joukossa ja niitä julkaistaan vuosittain paljon.
Viime vuoden myydyin kirja oli Jari Tervon Vesa-Matti Loiri. Kaksi vuotta sitten supersuosion sai Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen.
Tänä syksynä esimerkiksi Tuomas Nyholmin kirjoittama kirja Sunrise Avenue -yhtyeen Samu Haberista on Otavan kustannuspäällikkö Eva Reenpään mukaan saanut "räjähtävän lähdön".
Elämäkerta julkaistiin lokakuun puolivälissä ja ensimmäinen 8 000 kappaleen painos myytiin loppuun alle viikossa.
Kirja on poikkeuksellisesti herättänyt etukäteen myös kansainvälistä huomiota. Reenpään mukaan teoksessa toteutuu hyvin kiinnostavan elämäkerran sisältö, avoimuus ja rehellisyys.
Eva Reenpää sanoo, että elämäkerroissa ja muistelmissa lukijoita kiehtovat erilaiset ihmiskohtalot.
Syy kiinnostukseen piilee elämäkertojen tositarinoissa. Totuus on myös tekijän myyntivaltti.
– Toisessa ääripäässä syy suosioon on ihmisten tirkistelynhalussa ja toisessa päässä on aito kiinnostus, tiivistää kirjallisuuden professori Risto Turunen Itä-Suomen yliopistosta.
Välttämätön osa julkisuutta
Tarkkaa tietoa vuosittain julkaistavien elämäkertojen määristä on vaikea saada.
– Osa luokitellaan musiikkiin, osa taiteeseen tai urheiluun ja niin edelleen. Kaikkia teoksia ei luokitella elämäkerta-otsakkeen alle ja siksi tilastointi on hankalaa, selventää Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.
Esimerkiksi Otava julkaisee joka vuosi noin kymmenen elämäkertaa. Tämä on kuitenkin vain murto-osa kaikista vuosittain julkaistavista elämäkerroista, joita on kymmenittäin.
Elämäkertojen osuus kirjojen kokonaismyynnistä on suuri, mutta vaihtelee vuosittain.
Elämäkerrat eivät ole enää vuosiin olleet pelkästään jo uransa tehneiden tarinoita vaan niitä kirjoitetaan yhä nuoremmista.
Itä-Suomen yliopiston kirjallisuuden professori Risto Turusen mukaan elämäkerta on monille osa julkisuutta ja jonkinlainen välitilinpäätös.
– Se on välttämätön osa julkisuuspakettia, jonka avulla ollaan näkyvissä, Turunen pohtii.
Media ohjailee lukutottumuksia lööppisirkuksella
Julkisuuden merkityksen vahvistaa myös kuusi elämäkertaa itse kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.
– Elämäkerrat ovat usein julkkiksille markkinointia. Romaaneista harvemmin saadaan semmoista lööppisirkusta kuin mitä elämäkerroista saadaan.
Sekä kirjallisuuden professori Risto Turunen että Heikkinen muistuttavat, että medialla on suuri vaikutus teosten julkaisun aikaan syntyvään julkisuuteen ja keskusteluun.
– Media ohjailee lukutottumuksia aika paljon. Hyviä romaaneja jää lukematta, koska ne eivät löydä paikkaansa auringossa. Ne vaietaan kuoliaaksi, harmittelee Heikkinen.
Suomalaisen kirjakaupan myymälävastaava Tiina Ylönen Kuopiosta kertoo, että otsikot mediassa näkyvät heti myymälässä.
– Niin hyvässä kuin pahassa, tiivistää Ylönen
Heikkinen toteaa olevansa hämmentynyt siitä, miten elämäkerrat keikkuvat myydyimpien kirjojen listoilla joka syksy ja miten vahvan niskalenkin ne ovat ottaneet perinteisistä romaaneista.
Hän miettii, millaisen jäljen elämäkerrat jättävät historiaan.
– Klassikoksi nousseet elämäkerrat ovat kuitenkin harvassa.
Kirjailijalle taloudellisesti kannattavampaa
Kuopion Nilsiässä asuva kirjailija Antti Heikkinen julkaisi itse hiljattain peräti kaksi elämäkertaa. Toinen kirjoista kertoo Suonenjoella syntyneestä laulaja Kari Tapiosta ja toinen vieremäläisen metsäkoneyhtiö Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä.
Molempien myynti on käynnistynyt vilkkaana: esimerkiksi lokakuun puolivälissä julkaistun Einarin ensimmäinen painos on kustantajan mukaan myyty jo loppuun.
Teos on myös tällä hetkellä yksi Kuopion kaupunginkirjaston varatuimpia.
– Minun ainakin kannattaa taloudellisista syistä kirjoittaa elämäkertoja, myöntää Heikkinen, joka arvelee jollain tapaa leimautuneensa elämäkertojen tekijäksi.
Heikkinen korostaa, että hänelle kirjailijana elämäkerrat ovat tarinankerrontaa samalla tavoin kuin romaanit.
Heikkisen ensimmäinen elämäkerta Risainen elämä, Juice ilmestyi vuonna 2014 ja oli myyntimenestys. Se on miehen kuudesta elämäkerrasta ainoa, jonka hän on kirjoittanut omasta aloitteestaan.
Muut viisi on kirjoitettu pyynnöstä.
– Breikkaava romaani olisi hauska kirjoittaa, mutta miten semmoisen tietoisesti kirjoitat, naurahtaa Savonia-palkittu Heikkinen.
Mikä elämäkertakirjoissa kiinnostaa? Keskustele aiheesta 24.10.2020 klo 23.00 asti.
Lue lisää:
Toimittajalta: Vesa-Matti Loirin elämäkerta sellaisena kuin toivoitte sen olevan
Juicen elämäkerta: Antti Heikkinen löysi vastakohtien miehen