Hyppää sisältöön

Mikkelissä on havaittu rottia viemäreissä ja kerrostalojen kellareissa – ongelmaa yritetään suitsia viemäriansoilla

Tänä vuonna terveysviranomaiset ovat saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja.

Rotta.
Mikkelin seudulla on tehty rotista tänä vuonna poikkeuksellisen paljon havaintoja. Kuvituskuva. Kuva: Valter Weijola
Pasi Punkari

Lämpimät talvet ovat lisänneet rottakannan kasvua. Mikkelissä rottaongelmaa on viimeisen vuoden aikana esiintynyt Rantakylässä, Ristiinan alueella, Lähemäellä sekä Mäntyharjulla.

– Tänä vuonna yhteydenottoja on tullut poikkeuksellisen paljon, kertoo terveystarkastaja Lasse Lähde Mikkelin kaupungilta.

Jätehuollon ja kompostoinnin ongelmat sekä lintujen ruokinta väärissä paikoissa lisäävät rottaongelmaa. Uutena asiana Mikkelissä on havaittu rottia myös viemäreissä. Tällä hetkellä kokeilussa on vesilaitoksen tilaamana neljä viemäriansaa. Ansa laitetaan viemäriputkeen, ja rotan mennessä ansasta läpi se tunnistaa rotan eläimen ruumiinlämmöstä. Ansa iskee rotan niskaan giljotiinin, ja kuollut rotta jää ajelehtimaan viemäriveden mukana.

– Se on nopea ja rotalle kivuton tapa kuolla, kertoo terveystarkastaja Lasse Lähde.

Terveysvalvontaan on tullut myös havaintoja, että rotat ovat lattiaviemäreiden kautta tunkeutuneet kerrostalojen sekä omakotitalojen kellarikerroksiin muutamissa kohteissa.

Lintujen ruokinnasta puhutaan joka vuosi

Rotta herättää ihmisissä inhoa, ja kun kanta pääsee holtittomasti kasvamaan, siitä tulee ongelmia kiinteistöille ja hygienian kannalta. Yksi jokavuotisista ongelmista rottien ruoan saannin kannalta on lintujen ruokinta.

– Tärkeintä olisi pitää se maa puhtaana siitä alta ja vielä tärkeämpää olisi, että sulan maan aikana lintuja ei ruokittaisi, muistuttaa terveystarkastaja Lasse Lähde. Tätä eivät kuitenkaan kaikki usko, ja joka vuosi terveysvalvonnasta käydään näitä asioita paikan päällä neuvomassa.

Mikkelin kaupungin terveystarkastaja Lasse Lähde.
Mikkelin kaupungin terveystarkastaja Lasse Lähde. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Omakotiasujalla keinot rottien vähentämiseksi ovat nykyisin aika vähissä. Lähinnä tällä hetkellä ainoa työkalu ovat omatoimiset loukut. Jos rottapopulaatio alkaa kasvaa, terveysviranomaiset suosittelevat ammattimaisia tuholaistorjujia, joilla on oikeus käyttää oikeanlaisia myrkkyjä.

– Menneinä vuosina, kun myrkyt olivat kaikkien saatavilla, niitä käytettiin vähän holtittomasti ja on hyvä asia, että se on vähän säädellympää nykyään, sanoo Lasse Lähde.

Loukussa olevaa syöttiä kannattaa vaihdella, sillä rotta on varovainen, eikä heti käy tutkimassa mitä syötissä on tarjolla. Perinteisen juuston lisäksi loukussa kannattaa testata esimerkiksi leipäpalaa, keitettyä kananmunaa sekä suklaata.

Jos päädytään käyttämään tuholaistorjujaa, ammattilainen osaa rottamyrkyn menekistä tunnistaa, milloin rottapopulaatio on vähentynyt riittävästi ja torjunta voidaan lopettaa.

Rotista on tehty havaintoja myös muista kaupungeista:

Rotta hyppäsi roskiksesta Armi Pohjansaron päälle: "Ehdin suojata kädellä kasvoja, ja se lensi olkapään yli" – Helsingin Kontulassa rottasota

Taas uusi rottien piinaama kaupunki: myös Lahdessa on nyt ongelma

Rottahavaintojen määrä nelinkertaistunut Vaasassa – sähköinen havaintopalvelu helpottaa ilmoittamista, mutta ei selitä koko kasvua

Suosittelemme sinulle