Hyppää sisältöön

Jyväskylän Hippoksen rakentaminen on tiivistynyt puoleen alkuperäisestä - projektipäällikkö: "Neliöt vähentyneet, mutta toiminnot samat"

Projektipäällikkö Kari Halisen mukaan Hippoksen rakentamisen rahoitus on nyt niin varma kuin se voi olla.

Havainnekuva Hippoksen suunnitelmista kesällä 2019. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Jyväskylän Hippoksen liikuntakeskuksen rakentamiseen oltiin alun perin satsaamassa noin 250 miljoonaa euroa. Rahoituksen ongelmien vuoksi hanke on supistunut, ja tämän hetken kustannusarvio on 150 miljoonaa.

Sille on myös saatu neuvoteltua rahoitus, ja hankkeen oma pääoma on nyt katettu. Jyväskylän kaupungin panostus on noin 23 miljoonaa euroa.

Budjetti on siis kutistunut selvästi, mutta projektipäällikkö Kari Halinen sanoo, että rakentamissuunnitelmissa on päästy lähinnä tiivistämisellä.

– Neliöitä on vähemmän, mutta toiminnot ovat samat. Vain jalkapallostadionista on luovuttu kokonaan. Jos jokainen mökki ei ole niin hulppea kuin oli suunniteltu, ei siinä kukaan yöuniaan menetä.

Jalkapallostadionista hankkeessa luovuttiin keväällä. Halisen mukaan silloin oli käyty neuvottelut noin 30 mahdollisen sijoittajan kanssa.

– Totesimme, että stadionmallilla ei päästä maaliin. Se kokonaisuus taisi olla yhdellä rysäyksellä toteutettavaksi vähän liian iso kakku, Halinen sanoo.

Rahoitusneuvotteluissa mahdollisia rahoittajia epäilytti se, että Hippos-hanke oli kaupungin kokoon nähden melko massiivinen. Myös toimintojen ja niiden rahoituksen risaisuus hermostutti sijoittajia - saman katon alle kun olisi tullut liiketoimintaa, tutkimusta ja vahvasti julkisesti tuettua liikuntaa.

– Pelkästään kokonaisuuden kuvaaminen sijoittajille on ollut vaikeaa, Halinen sanoo.

Rakennuskanta Hippoksella menee tässäkin mallissa lähes kokonaan uusiksi: vain jäähallin uusimmat osat säilyvät.

Uusi Hippos koostuu neljästä kokonaisuudesta: jääareenasta, osaamiskeskuksesta, liikuntakeskuksesta ja liikuntakannesta harjoitusjäineen.

– Liikuntakeskus käytännössä korvaa nykyisen monitoimitalon, mutta lisäksi tulee monitoimitila, eli korkea, moneen osaan jaettava tila, Halinen kertoo.

Rahoitus on siis valmis, ja Halinen pitää rakentamisen aloittamista syksyllä 2021 todennäköisenä. Rakentamisen arvioidaan kestävän pari vuotta, eli tilat voisivat olla käytössä 2023.

Vaikka rahoitus on nyt selvä, rakentamiseen liittyvät sopimukset ovat oma viidakkonsa.

– Suurin riski on se, jos korona jatkuu vielä kaksi vuotta. Silloin koko käyttäjäpopulaatio eli seurat ja muut häviää alta, se olisi se pahin skenaario.

Uusi kokonaisuus etenee vielä valtuuston päätettäväksi ja uudelle suunnittelukierrokselle. Myös sopimusjuridiikkaa viedään eteenpäin samaan aikaan.

Suosittelemme sinulle