Hyppää sisältöön

Yhdistysten varainkeruukampanjat ovat tuottaneet tulosta Lounais-Hämeessä

Museorautatieyhdistys ja Ypäjän Musiikkiteatteri saivat paljon pieniä lahjoituksia koronan iskuista selviämiseen.

Viime kesänä museojuniin pääsi vain harvakseltaan. Kuva: Eeva Hannula / Yle

Monet yhdistykset ovat saaneet varainkeruukampanjoistaan helpotusta koronavuoden aiheuttamiin talousvaikeuksiin. Jokioisten Museorautatietä ylläpitävän Museorautatieyhdistyksen kampanja on tuottanut reilut 11 000 euroa. Ypäjän Musiikkiteatteri on puolestaan kerännyt kasaan 6 000 euroa.

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine kertoo, että apuun on ilmaantunut paljon pieniä lahjoittajia, jotka ovat tukeneet yhdistyksen toimintaa esimerkiksi viidellä eurolla.

Korona-aika on vaikuttanut yhdistyksen toimintaan, kun ajoja jäi pois liikenteestä useina kuukausina. Normaalisti museojunat alkavat liikennöidä kappeeraiteisella tilausajoja huhtikuussa, ja siitä eteenpäin ne höyryävät läpi kesäkuukausien täysillä aina syyskuun tilausajosesonkiin saakka. Tänä vuonna Jokioisten Museorautatiellä päästiin ajamaan vain heinä–elokuussa kerran viikossa.

– Lipputulot romahtivat 65–70 prosenttia, summaa Marko Laine.

Avustuksista huolimatta yhdistys joutuu ensi vuonna lykkäämään vaunujen ja höyryvetureiden kunnostamista.

– Vanhan kaluston kunnostaminen vaatii suuria remontteja, eikä etukäteen voi olla varma, kuinka suuriksi korjaustarpeet paisuvat, kertoo Marko Laine.

Ypäjän Musiikkiteatteri miettii vielä ensi vuotta

Ypäjän Musiikkiteatteri ei vielä ole tehnyt päätöksiä tulevan kesän toiminnastaan. Ypäjän Musiikkiteatteriyhdistyksen puheenjohtaja Milla Malin kertoo, että lahjoituskampanja on avoinna vuoden loppuun asti ja että musiikkiteatterin toimintaa tullaan sopeuttamaan tarpeen mukaan.

Ypäjän Musiikkiteatteriyhdistys päättää ensi vuoden ja kauden toiminnastaan marraskuussa.

– Isot teatteriesitykset vaativat varsin pitkän harjoitteluajan, muistuttaa Milla Malin.

Ypäjällä on kesäisin totuttu näkemään suuria operettimaisia musiikki-, tanssi- ja joukkokohtauksia. Kunnianhimo on aina ollut korkealla, musiikkiteatterinäytösten ohjaajina ovat olleet esimerkiksi Paavo Liski, Valtteri Roiha, Tuomo Salmela, Hannele Martikainen ja Anu Hälvä.

Suosittelemme sinulle