Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvalloissa syyte Googlea vastaan – käyttää väärin johtavaa markkina-asemaansa

Presidentti Trump on syyttänyt yhtiötä republikaanien syrjimisestä.

Mies kävelee Googlen logon editse
Mies kävelee Googlen logon editse Kuva: Boris Roessler / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja 11 osavaltiota ovat nostaneet syytteen hakukonejätti Googlea ja sen emoyhtiötä Alphabet Inc:iä vastaan määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Syytteen mukaan Google käyttää lähes monopolin kaltaista asemaansa tuottojen lisäämiseen ja kilpailijoiden toiminnan estämiseen. Tietokonehauista tehdään globaalisti jopa 90 prosenttia Googlen hakuohjelmalla.

Alphabet-yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä yli tuhat miljardia dollaria.

Google on ensi kommentissaan todennut syytteen olevan "syvästi virheellinen".

– Ihmiset käyttävät Googlea, koska itse valitsevat sen – eivät siksi, että heitä pakotettaisiin tai etteivät löytäisi vaihtoehtoja, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Kyseessä on Yhdysvaltain hallinnon voimakkain toimenpide kilpailunvapauden edistämiseksi sen jälkeen, kun tietokonejätti Microsoftia vastaan käytiin oikeutta noin 20 vuotta sitten.

Syyte ei tullut yllätyksenä. Sekä yhdysvaltalaiset poliitikot että kuluttajat ovat valittaneet Googlen liian vahvaksi paisuneesta asemasta. EU-maissa yhtiöltä on myös edellytetty rakenteellisia uudistuksia, mutta Yhdysvalloissa näiden toimien ei ole katsottu riittävän.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut oikeustoimia Googlea vastaan. Hänen mielestään Google syrjii konservatiivisia mielipiteitä, yrittää auttaa demokraattipuoluetta tulevissa vaaleissa ja työskentelee mieluummin Kiinan asevoimien kanssa kuin Pentagonin.

Kaikkien syytteen nostaneiden osavaltioiden oikeusministerit ovat republikaaneja, mutta syytteen nostaminen saa tukea myös demokraateilta. Onkin odotettavissa, että lisää osavaltioita liittyy kanteeseen.

Yhdysvaltain kongressi: Amazon, Apple, Google ja Facebook hyötyvät koronaepidemiasta – komitea grillasi jättiyhtiöiden johtajia

20.10 klo 18.18 Lisätty Googlen kommentti.

Suosittelemme sinulle