Hyppää sisältöön

Pohjalaiset läpäisivät hyvin kompostoritarkastukset

Biojätteen kompostointi on tärkeä osa jätehuoltoa, sillä biojäte heikentää poltettavan jätteen laatua jätevoimalassa.

Testikäytössä olevan Biolanin kompostorin sisällä olevat biojätteet.
Jätelautakunnan tarkastuksissa yli 92 prosenttia läpi käydyistä kiinteistöistä täytti lautakunnan kompostointivaatimukset. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Päivi Rautanen

Lakeuden jätelautakunnan kompostoritarkastukset ovat tuottaneet vuosi vuodelta parempia tuloksia.

– Olen tyytyväinen. Koko ajan on menty parempaan suuntaan, toteaa vt. jätehuoltotarkastaja Tanja Saranpää.

Kuluneen kesän ja syksyn aikana lautakunta on tarkastanut kompostoreita yli 260 kiinteistöllä ja vain parikymmentä kiinteistöä ei läpäissyt tarkastusta.

Biojäte pois poltettavan jätteen astiasta

Jätelautakunta on tarkastanut kompostoreja kuusi kesää. Tarkastukset kohdistuvat niille kiinteistöille, jotka ovat saaneet kompostorin ansiosta poltettavan jätteen astialle pidennetyn tyhjennysvälin.

Jos poltettavan jätteen astiaan ei laiteta biohajoavaa jätettä, astia voidaan tyhjentää asemakaava-alueilla neljän viikon ja haja-asutusalueilla kahdeksan viikon välein.

Lakeuden jätelautakunnan alueella pidennetty tyhjennysväli on myönnetty noin 2 000 kiinteistöille. Näistä kompostoritarkastuksia on tehty jo noin 1 500 kiinteistölle. Määrä elää koko ajan, kun uusia tulee mukaan ja vanhoja poistuu esimerkiksi kiinteistökauppojen yhteydessä.

Biojätteen kompostointi on tärkeä osa jätehuoltoa, sillä biojäte heikentää poltettavan jätteen laatua jätevoimalassa. Lähivuosina uudistuvassa jätelaissa korostuu biojätteen erilliskeräysvelvoite.

Lakeuden jätelautakunta on Lakeuden Etappi Oy:n toimialueen kahdeksan kunnan yhteinen lautakunta, jonka vastuulla ovat jätehuoltoviranomaisen lakisääteiset tehtävät jäsenkuntien alueella. Vastuukuntana toimii Ilmajoki.

Lue lisää:

Jos kotitaloudet lajittelisivat kaiken biojätteensä, saataisiin biokaasu jopa 90 000 autoon – nyt 60 prosenttia menee hukkaan

Kysely: Suomalaisista 80 prosenttia pitää elämäntapaansa ympäristön kannalta kestävänä – "Käytämme ilmastonmuutokseen osittaista torjuntaa"

Suosittelemme sinulle