Hyppää sisältöön

Matti Apunen Ylen hallituksen puheenjohtajaksi

Nykyisen puheenjohtajan Thomas Wilhelmssonin toimikausi on päättymässä.

Apunen on työskennellyt muun muassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajana ja Aamulehden vastaavana päätoimittajana. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Riikka Kajander

Ylen hallintoneuvosto on valinnut tänään kokouksessaan yhtiön hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi YTM Matti Apusen. Toimikausi alkaa keväällä 2021.

Ylen hallituksen nykyinen puheenjohtaja kansleri, OT Thomas Wilhelmsson on toiminut tehtävässään vuodesta 2015. Wilhelmssonin puheenjohtajuus päättyy kevään yhtiökokoukseen, sillä puheenjohtajilla toimikausien enimmäismäärä on kuusi.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittu Matti Apunen on työskennellyt muun muassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajana 2010–2019 ja Aamulehden vastaavana päätoimittajana 2000–2010. Hän toimii Tampereen yliopiston työelämäprofessorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Yle haastatteli tulevaa hallituksen puheenjohtajaa tuoreeltaan.

Millä mielellä otat uuden tehtävän vastaan?

– Minulle ensisijainen tehtävä on kansalaisten luottamuksen ylläpitäminen ja vahvistaminen. Tässä tehtävässä tasapuolisuuden vaatimus korostuu aivan erityisellä tavalla.

Mitä Yle sinulle merkitsee?

– Yle on valtava asia suomalaisten arjessa ja on joka päivä läsnä. Ylellä on nykymaailmassa kansanvalistuksellinen tehtävä, jotta meillä olisi paremmin informoituja kansalaisia valmiina vastaamaan erilaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Millä tavalla Ylen pitäisi kehittyä?

– Ylen tulisi pitää huolta siitä, että henkilökunnan osaaminen on kuranttia, sellaista, jota tässä ajassa tarvitaan. Ei ole yksinkertainen asia tietää mitä maailmassa on menossa ja mitä sen seuraaminen edellyttää. Se on toimivan johdon asia, jonka koen itselleni hyvin läheiseksi.

Mikä on suosikkituotteesi Ylen valikoimissa?

– Niitä on paljon. Olen koukussa A-studioon ja Ylen aamuun. Olen myös kiinnostunut kausisarjoista. Radiossa on rauhallisia, huolellisia asiaohjelmia, jotka ovat viimeisiä paikkoja, joissa argumentti saa vielä kunnolla tilaa.

"Monipuolinen näkemys yhteiskunnasta ja mediatoimialasta"

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen kertoo hallintoneuvoston arvostavan Apusen yliopistomaailman tuntemusta.

– Apusella on laaja ja monipuolinen näkemys yhteiskunnasta ja mediatoimialasta. Hän omaa johtamiskokemusta sekä mediayrityksestä että asiantuntijaorganisaatiosta.

– Yleisradion rooli suomalaisten elämässä on erityinen, ja siksi tämä tehtäväkin on. Julkisesti rahoitetun Yleisradion sisältöihin ja palveluihin kohdistuu mittavia odotuksia. Ne voidaan parhaiten lunastaa läpinäkyvällä ja laadukkaalla työllä, toteaa hallituksen puheenjohtajana keväällä aloittava Apunen.

Ylen hallituksessa on 5–8 jäsentä, jotka valitaan vuodeksi kerrallaan. Tällä hetkellä hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Wilhelmssonin lisäksi varapuheenjohtaja, HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola, toimitusjohtaja Paulina Ahokas, toimitusjohtaja Kai Huotari, erityisasiantuntija Lauri Kontro, toimitusjohtaja Pauliina Mäkelä ja Senior Advisor Sirpa Ojala. Henkilöstön edustaja on toimittaja Arto Nieminen.

Yleisradio Oy:stä annetun lain mukaan hallituksen tehtävänä on valita ja vapauttaa yhtiön toimitusjohtaja, päättää seuraavan vuoden talousarviosta, kutsua koolle yhtiökokous ja valmistella siinä käsiteltävät asiat sekä antaa yhtiön toiminnasta vuosittain kertomus Viestintävirastolle.

Hallitus nimittää myös sananvapauslain edellyttämät vastaavat toimittajat. Lisäksi hallituksella on muita osakeyhtiölaista johtuvia tehtäviä.

Suosittelemme sinulle