Hyppää sisältöön

Huippusuosittu ilmaiskurssi saa jatkoa, jotta tekoälystä tulisi tasa-arvoisempaa – professori: eivät valkoiset miehet koodaa ilkeyttään tekoälystä kapeakatseista

Helsingin yliopisto ja Reaktor aikovat opettaa tekoälyn perusteet prosentille maailman väestöstä.

På bilden syns en datorskärm med massa kodspråk. Bilden är tagen uppifrån och man ser hur två händer skriver på tangentbordet.
Suosittu tekoälykurssi saa jatkoa. Kuvituskuva. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA
Miika Koskela

Mitä riskejä liittyy siihen, että verottaja tekee päätöksiä automatisoidusti? Missä tilanteissa kasvojentunnistusteknologian käyttö julkisella paikalla on hyväksyttävää? Miten somekuplat muodostuvat ja millä perusteilla suoratoistopalvelut suosittelevat käyttäjälleen sisältöjä?

Jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä sen verran, että he pystyvät vastaamaan tämänkaltaisiin kysymyksiin. Näin ajattelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Teemu Roos.

– Se on nykyajan kansalaistaito, hän sanoo.

Jo yli puoli miljoonaa opiskelijaa on opetellut tekoälyn perusteita Helsingin yliopiston ja Reaktor-ohjelmistoyhtiön Elements of AI -kurssilla. Järjestäjät ovat ottaneet kunnianhimoiseksi tavoitteekseen opettaa tekoälyn perusteet prosentille maailman väestöstä.

Tänään aukeavalla jatkokurssilla Building AI (siirryt toiseen palveluun) haastetaan miettimään, miten tekoälyä voi hyödyntää arjessa tai työelämässä.

Tekoälyn osaaminen on tasa-arvokysymys

Tekoäly on päättely- ja päätöksentekoprosessien automatisointia. Se, kuka automaation koodaa ja miten, ei ole yhdentekevää. Tietojenkäsittelytieteiden professorin Teemu Roosin mukaan tekoälyn ymmärtäminen onkin tasa-arvo- ja diversiteettikysymys.

– Jos tekoälyn kehittäjät ovat liian kapealta taustalta, he kehittävät ratkaisuja vain yhdenlaisille ihmisille. Ei sillä, että nuoret valkoiset miehet koodaisivat ilkeyttään tekoälyyn epätasa-arvoisuuksia, mutta he eivät välttämättä tule ajatelleeksi kaikkien muiden mahdollisia näkökulmia, professori Roos sanoo.

Mitä monipuolisempi joukko ihmisiä osallistuu tekoälyn käytön suunnitteluun, sitä reilummin tekoäly osaa huomioida erilaisten ihmisten tarpeet.

Professori Roos iloitsee siitä, että nyt alkavalla kurssilla on osallistujia Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta kaikista maailman maista. Pohjoismaista naisia osallistuu jo miehiä enemmän.

Kurssilla ei välttämättä tarvitse koodata

Building AI keskittyy algoritmeihin, ja kurssin voi suorittaa kolmella eri vaikeustasolla. Helpoimmalla tasolla ei tarvitse osata koodata, mutta kahdella vaikeimmalla tehtävät sisältävät Python-kielen lukemista ja kirjoittamista.

– Koodareita riittää pienempikin osa väestöstä, mutta ihmisten tulee ymmärtää, millainen vaikutus tekoälyllä on kaikkien meidän elämään, ja mitä sillä voidaan tehdä, professori Teemu Roos sanoo.

Building AI -kurssi on edeltäjänsä tapaan maksuton ja kaikille avoin verkkokurssi.

Voit keskustella aiheesta 22.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Pääsit tekoälyn laskentaan, jos kävit elokuussa Senaatintorilla tai syyskuussa Kansalaistorilla – Helsinki testasi kameramenetelmää parantaakseen tapahtumien turvallisuutta

Ihmiset tietovisassa piessyt tekoäly voisi pelastaa nuoria syrjäytymiseltä – vievätkö algoritmit lääkäreiden leivän vai tuovatko ne helpotuksia elämään?

Suosittelemme sinulle