Hyppää sisältöön

Presidentti Macron puhui murhatun opettajan Samuel Patyn muistotilaisuudessa – "Emme luovu sarjakuvistamme"

Macron luovutti Patylle kuolemanjälkeisesti Kunnialegioonan kunniamitalin.

Ranskassa muistotilaisuus murhatun opettajan Samuel Patyn kunniaksi
Ranskassa muistotilaisuus murhatun opettajan Samuel Patyn kunniaksi
Yrjö Kokkonen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut murhatun opettajan Samuel Patyn muistotilaisuudessa Sorbonnen yliopistossa.

Yliopistolle saapui noin 400 kutsuvierasta sekä Patyn omaisia.

Macron luovutti Patylle kuolemanjälkeisesti maan korkeimpiin kuuluvan kunniamerkin, Kunnialegioonan kunniamerkin.

Tšetšeenimies Abdoullakh Anzorov puukotti Patyn perjantaina kuoliaaksi ja leikkasi hänen päänsä irti Pariisin esikaupungissa ilmeisesti kostoksi tämän sananvapausopetuksesta. Murhattu opettaja oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia.

Ranskan poliisi on selvittänyt murhaajan, luokan oppilaiden ja kuvien näyttämisestä suuttuneiden vanhempien välistä viestienvaihtoa ja yrittänyt selvittää, millä tavalla Anzorovia autettiin tekemään tekonsa.

Macron luonnehti Patyn murhaajia ja heidän apureitaan "pelkureiksi" ja "barbaareiksi". Hän mainitsi myös, ettei Ranska aio luopua sarjakuvistaan, vaan jatkaa ponnistelua sananvapauden puolesta.

Syyttäjä: Ranskalaisopettajan surmaaja maksoi oppilaille opettajan tunnistamisesta ja oli yhteydessä somekohun alullepanijaan

Pariisissa myös suljettiin moskeija, joka lähetti viestejä, joissa kehotettiin kostamaan Patylle. Moskeija on sittemmin poistanut viestit ja pahoitellut toimintaansa.

Ranska yrittää käsittää Samuel Patyn murhaa – miksi opettajan tappaminen sai ranskalaiset sankoin joukoin kadulle?

Lue lisää:

Le Monde: "Nous continuerons le combat pour la liberté" : Emmanuel Macron rend hommage à Samuel Paty, "le professeur dont rêvait Jaurès" (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle