Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus viimeistelee matkailun pelisääntöjä: Kolmen päivän matkalle riittäisi testi lähtömaassa, pidemmällä matkalla tehtäisiin toinen Suomessa

Jos lähtömaan koronatilanne on parempi kuin Suomessa, ei rajalla edellytettäisi testitulosta.

Kasvomaskiin pukeutuneita matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Robert Sundman
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus esittelee lähipäivinä uuden version niin kutsutusta "testaa ja tule" -mallista. Malli määrittelee käytännössä, miten Suomeen tulevia matkailijoita testataan rajoilla koronavirustilanteen vuoksi.

Ylelle kuvaillaan useasta hallituslähteestä, että periaatepäätös mallista olisi jo ”lähes valmis”, mutta lakiesityksen yksityiskohtia viilataan vielä. Hallitus haluaa julkaista periaatepäätöksen ja lakiesityksen samaan aikaan, jottei mallista synny epäselvyyksiä.

Muun muassa matkailualan yrittäjät odottavat kuumeisesti hallituksen ratkaisua.

Ylen tietojen mukaan periaatepäätöksessä linjataan, että korkeintaan kolmen päivän matkalle Suomeen riittäisi lähtömaasta saatu negatiivinen koronatestitulos. Yli kolme mutta enintään seitsemän päivää kestävän matkan aikana Suomessa olisi tehtävä toinen testi.

Viime viikolla eduskunnan perustuslakivaliokunta torppasi mallin edellisen version, sillä se oli valiokunnan mielestä vielä keskeneräinen ja perusoikeusnäkökulmasta puutteellinen.

THL tai hallitus eivät voi määrätä matkailijoita karanteeniin

Hallituslähde kuvailee Ylelle, että hallitus voi edellyttää rajalla negatiivisen testituloksen matkailijalta. Sen sijaan se tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät voi määrätä ketään karanteeniin. Yksilölliset päätökset karanteenista tekee aina tartuntatautilääkäri.

THL voi kuitenkin ohjeistaa tekemänsä mallinnuksen perusteella tartuntatautilääkäreitä siitä, millaisilla testauskäytännöillä tartuttavuuden riskiä on minimoitu riittävästi.

Jos lähtömaan koronatilanne on parempi kuin Suomessa, ei negatiivisia testituloksia edellytettäisi. Hallituslähteestä tätä perustellaan Ylelle siten, ettei tällaisessa tilanteessa ole epidemiologisia perusteita määrätä matkailijaa karanteeniin tai vaihtoehtoisesti tekemään tiettyä määrää testejä.

Mikäli matka kestää yli seitsemän päivää, arvion mahdollisista toimenpiteistä rajalla tekee yksilökohtaisesti tartuntatautilääkäri tartuntatautilakiin perustuen.

Huomisessa valtioneuvoston istunnossa vedetään takaisin eduskunnan käsiteltäväksi annettu esitys. Hallitus tekee mallista nyt kokonaan uuden esityksen.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 22. lokakuuta klo 23 saakka.

Lue myös:

Lapin matkailuyrittäjät kaipaavat hallitukselta pikaisesti selkeitä linjauksia matkailun helpottamisesta – Lintilä: Toinen testi voisi olla pikatesti

Perustuslakivaliokunta pysäytti ravintolarajoitukset ja vaatii muutoksia – hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta

Parkkipaikalla tikku nenään, ja näyte taksilla laboratorioon – tällainen on koronanäytteen tarina: "Soitto saattaa tulla keskellä yötäkin"

Suosittelemme