Hyppää sisältöön

Yle seurasi tulospäivää: Kone onnistui parantamaan, OP-ryhmän tulos heikkeni, uusiutuvien tuotteiden vahva tulos kannatteli Nestettä, Atrian grillaussesonki onnistui hyvin

Yle seurasi torstain tulospäivän mielenkiintoisten yritysten talouskuntoa.

Koneen hissiä huolletaan Keilaniemessä. Arkistokuvaa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pörssiyhtiöt julkistivat kolmannen neljänneksen tuloksiaan jälleen torstaina.

Kokosimme tulospäivän antia tähän juttuun.

Koneen oikaistu liikevoitto nousi kolmannella neljänneksellä

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 339,8 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 321,9 miljoonaa.

Liikevaihto vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvoi 4,9 prosenttia.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kuvailee kolmannen vuosineljänneksen tulosta vahvaksi mutta sanoo, että kehitys vaihteli alueittain ja liiketoiminnoittain.

Kiina kehittyi erittäin vahvasti sekä liikevaihdon että tilausten osalta. Kone kertoi jo heinäkuussa yllättyneensä Kiinan hyvin vahvasta elpymisestä.

OP-ryhmä: Talous jatkaa vähitellen elpymistään, jos koronaviruspandemia pysyy kohtuullisesti hallinnassa

OP-ryhmän tulos heikkeni heinä-syyskuussa 239 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 280 miljoonasta eurosta. Tulosta heikensivät erityisesti sijoitustoiminnan tuottojen lasku ja saamisten arvonalentumisten kasvu, joiden OP-ryhmä arvioi vaikuttavan myös loppuvuoteen. Taustalla on koronaviruspandemian aiheuttama poikkeuksellinen epävarmuus.

OP:n tulosta heikensivät erityisesti sijoitustoiminnan tuottojen lasku ja saamisten arvonalentumisten kasvu. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

OP-ryhmän tämän vuoden tuloksen ennen veroja arvioidaan jäävän pienemmäksi kuin viime vuoden tuloksen.

OP-ryhmä arvioi, että jos koronaviruspandemia pysyy kohtuullisesti hallinnassa, talous jatkaa vähitellen elpymistään. Näkymät ovat kuitenkin yhä epävarmat niin koti- kuin vientimarkkinoilla.

– Pahimmat pelot Suomen talouden romahduksesta eivät toteutuneet alkuvuonna, ja talous on alkanut palautua kevään jyrkästä pudotuksesta. Suomen talouden elpyminen kriisiä edeltävälle tasolle vie silti pitkään ja pävarmuus on yhä suurta, sanoo pääjohtaja Timo Ritakallio OP-ryhmän tiedotteessa.

OP-ryhmä arvioi, että pandemiakehityksen äkillinen paheneminen vaikuttaisi siihen paitsi rahoitus- ja sijoitusmarkkinoiden epävarmuutena, myös muun muassa sitä kautta, että asiakkaiden vaikeuksien lisääntyminen kasvattaisi luottoriskiä sekä vähentäisi palveluiden kysyntää.

Keväällä OP vaati koronarajoitusten purkua, jotta vältettäisiin isot terveydelliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset

Nesteen öljytuotteet-liiketoiminta kärsi pandemiasta

Nesteen tulos oli vahva kolmannella vuosineljänneksellä koronapandemiasta huolimatta. Vertailukelpoinen liikevoitto oli heinä-syyskuussa 373 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 435 miljoonaa.

Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta oli kestävä ja paransi sekä myyntikatettaan että myyntimääriään edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, osavuosikatsauksessa kerrotaan. Jo keväällä uusiutuvat polttoaineet olivat tärkeitä Nesteelle.

Nesteen mukaan uusiutuvat raaka-aineet vähentävät raakaöljyn käyttöä ja hillitsevät ilmastonmuutosta. Kyseessä on sen mukaan myös valtava liiketoimintamahdollisuus.

Öljytuotteet-liiketoiminta kärsi edelleen erittäin heikoista jalostusmarkkinoista pandemiaan liittyvän kysynnän romahtamisen ja ylitarjonnan takia.

Neste Oyj kertoi syyskuussa mittavista yt-neuvotteluista, joiden osana yhtiö harkitsee Naantalin jalostamon lakkauttamista. Jalostamolla työskentelee lähes 350 ihmistä.

Lisäksi Neste pohtii Porvoon jalostamon kehittämistä uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointiin. Toimenpiteillä tavoitellaan 50 miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

Yhtiö odottaa, että merkittävä epävakaus jatkuu öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla koronapandemian vuoksi. Öljytuotteiden kysynnän odotetaan hitaasti jatkavan elpymistään loppuvuonna.

Atrialle tärkeä grillauskausi onnistui

Atrialle tärkeä grillaussesonki onnistui tänä kesänä hyvin. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lihayhtiö Atria kasvatti tulostaan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Liikevoittoa kertyi heinä–syyskuussa 19,0 miljoonaa euroa eli runsaat 2 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Liikevaihto kasvoi 4,5 prosenttia 382 miljoonaan euroon, mikä johtui yhtiön mukaan lisääntyneestä myynnistä vähittäiskauppaan ja Atria Suomen vientiasiakkaille.

Toimitusjohtaja Juha Gröhnin mukaan myynti palautui kesällä kevään pudotuksesta ja Atrialle tärkeä grillaussesonki onnistui hyvin.

Tiistaina Atria kertoi historiansa suurimmasta laajennuspäätöksestä. Nurmon tuotantolaitoksen yhteyteen rakennettavan uuden siipikarjatehtaan investoinnin arvo on noin 155 miljoonaa euroa. Kuun alussa Atria kertoi ostaneensa kauhavalaisen elintarvikevalmistaja Domretorin koko osakekannan.

Suosittelemme sinulle