Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Poliisi epäilee Peter Madsenin saaneen apua vankilasta pakenemiseen – näin tanskalaisen sukellusvenemurhaajan pakomatka eteni

Peter Madsen näyttää suunnitelleen pakoa jo jonkin aikaa.

Mies koira koira vieressään vahtii maassa istuvaa Peter Madsenia.
Peter Madsenin pakomatka katkesi nopeasti, mutta häntä istutettiin kiinniottopaikalla maassa parin tunnin ajan epäillyn räjähteen vuoksi. Kuva: Nils Meilvang / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkautista vankeusrangaistusta ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta istuvan Peter Madsenin tiistainen vankilapako vaikuttaa hyvissä ajoin etukäteen valmistellulta.

Madsen oli esimerkiksi onnistunut jollakin tapaa saamaan haltuunsa erehdyttävästi pistoolilta ja pommivyöltä näyttäneet esineet. Niillä uhkaamalla hän takasi itselleen pääsyn ulos Kööpenhaminan laitamilla Albertslundissa sijaitsevasta Herstedvesterin vankilasta.

Poliisi epäilee, että yksi tai useampi ihminen saattoi avustaa Madsenia paon järjestämisessä, uutisoivat esimerkiksi Tanskan yleisradioyhtiö DR ja Ekstra Bladet -lehti oikeuteen toimitettuja tietoja lainaten.

Näin Peter Madsenin dramaattinen pakoyritys eteni tiistaina viranomaisten antamien ja median keräämien tietojen mukaan:

Kello 10.21 Herstedvesterin vankila teki hälytyksen paosta.

Sitä ennen Madsen oli ottanut vankilan naispsykologin panttivangikseen.

Madsen sai vankilan henkilökunnan avaamaan portit uhkaamalla naisen henkeä pistoolilta näyttäneellä esineellä ja väittämällä hallussaan olevan räjähde.

Vankilan uloimmasta portista läpi päästyään Madsen päästi psykologin vapaaksi.

Kilvellä ja kypärällä varustautunut poliisi.
Paosta tehdyn hälytyksen jälkeen paikalle saapui nopeasti raskaasti varustautuneita poliiseja. Kuva: Nils Meilvang / EPA

Kello 10.23 lähistöllä oleva valvontakamera kuvasi pakenijan.

Ekstra Bladetin julkaisemalla videolla näkyy miten Madsen eteni vankilasta poispäin sinisiin vaatteisiin pukeutuneena ja suurikokoinen reppu selässään. Hänen perässään juoksi vartija.

– Peter, pysähdy! Käy maahan makaamaan, vartija huusi pakenijalle.

Hetken kuluttua Madsen tunkeutui "aseella" uhaten Nyvej-kadulla näkemänsä valkoisen pakettiauton kyytiin.

– Aja, aja, aja. Muuten ammun sinut, Madsen uhkasi kuljettajaa, uutisoi muun muassa BT-lehti.

Kello 10.26 poliisit estivät auton matkan.

Madsen kiskottiin ulos autosta ja istutettiin nurmikolle. Poliisin erikoisjoukkojen jäsenet vahtivat tätä aseilla tähtäämällä. Paikalla oli myös koira.

Vankilan tekemästä hälytyksestä oli tässä vaiheessa ehtinyt kulua vain viisi minuuttia ja Madsen oli päässyt runsaan puolen kilometrin päähän vankilasta.

Poliisit seuraavat pommirobotin siirtämistä autosta.
Madsenin kiinnioton jälkeen paikalle tuotiin pommirobotti, sillä pakenija oli väittänyt varustautuneensa pommivyöllä. Kuva: Nils Meilvang / EPA

Koska Madsen väitti olevansa varustautunut pommivyöllä, kului hänen tarkastamiseensa yli kaksi tuntia aikaa. Vasta varmistettuaan "pommivyön" olevan vaaraton, pystyivät poliisit siirtämään Madsenin.

Kello 13.07 poliisi ilmoitti, että Madsen on viety pois paikalta.

Poliisi selvittää nyt, kuinka Madsen sai haltuunsa "pistoolin" ja "pommivyön". Madsen itse väittää toimineensa yksin, mutta poliisi epäilee yhden tai useamman ihmisen voineen auttaa tätä paon järjestämisessä.

Ekstra Bladetin tietojen mukaan Madsenin on jo jonkin aikaa epäilty suunnitelleen pakoa, ja häntä on sen vuoksi pidetty vankilassa eristyksissä. Poliisitarkastaja Mogens Lauridsen sanoi tiistaina, ettei hänellä ole tällaista tietoa.

Madsenin Suomessa asuva puoliso Jenny Curpen sanoo Ekstra Bladetille puhuneensa miehensä kanssa puhelimessa vain tunteja ennen pakoyritystä. Curpenin mukaan Madsen on voinut viime kuukausina psyykkisesti erittäin huonosti.

Hanne Høegh Rasmussen ja Mogens Lauridsen lehdistötilaisuudessa Peter Madsenin paon jälkeen.
Vankilanjohtaja Hanne Høegh Rasmussen ja poliisitarkastaja Mogens Lauridsen kertoivat Madsenin pakoyrityksestä tiedotustilaisuudessa tiistaina. Kuva: Mads Claus Rasmussen / EPA

Vankilanjohtaja Hanne Høegh Rasmussenin mukaan kukaan ei saanut pakoyrityksen yhteydessä fyysisiä vammoja, mutta tapahtunut on vaikuttanut useisiin henkilökuntaan kuuluviin voimakkaasti psyykkisesti.

Etenkin panttivangiksi joutuneen naisen kerrotaan voivan huonosti tapahtuneen vuoksi.

– Nainen tiesi hyvin millaisiin asioihin hän [Madsen] pystyy ja mitä tämä voi saada päähänsä, joten nainen tiedosti tilanteen voivan muuttua todella vakavaksi, vankilatyöntekijöiden liiton Fængselsforbundetin puheenjohtaja Bo Yde Sørensen sanoi keskiviikkona BT-lehdelle.

Madsen houkutteli toimittaja Wallin vuonna 2017 haastattelun varjolla sukellusveneeseen, jossa hän murhasi tämän raa'asti, paloitteli ruumiin ja heitti ruumiinkappaleet mereen.

Bo Yde Sørensenin mukaan työntekijä myös pelkää suuren yleisön syyttävän häntä Madsenin pääsystä vankilan ulkopuolelle. Sekä panttivangiksi joutunut nainen että muu vankilan henkilökunta toimi hänen mukaansa kuitenkin tilanteessa juuri niin kuin pitikin.

Sørensenin mukaan tilanteessa, jossa henkilökuntaan kohdistuu mahdollinen hengenvaara on tärkeää estää tilanteen kärjistyminen ja yrittää samalla voittaa aikaa avun saamiseksi paikalle.

Herstedvesterin vankilassa säilytetään useita Tanskan vaarallisimpiin lukeutuvia vankeja. Myös Suomessa kaksi poliisia vuonna 1997 murhannut Steen Christensen on suorittanut tuomiotaan tässä vankilassa.

Lue myös:

Sukellusvenemurhasta tuomittu Peter Madsen yritti karata vankilasta Tanskassa – poliisi: karkuri otettiin kiinni autosta

Peter Madsen myöntää ensi kertaa tappaneensa Kim Wallin: "On minun syytäni, että hän kuoli"

Sukellusvenemurhaaja Madsenia kuulusteltu myös yhteyksistä tanskalaisen teinitytön murhaan

Sukellusveneessä murhatun Kim Wallin vanhemmat ovat kokeneet pahimman mahdollisen painajaisen: "Luovuttaa ei silti voi, pahuus ei saa voittaa"

Sukellusvenemurhaaja Peter Madsenin elinkautinen tuomio jää voimaan – ei valita korkeimpaan oikeuteen

Suosittelemme