Hyppää sisältöön

Koronaepidemia kurittaa Rimpparemmiä – tänä syksynä esitetään vain yhtä teosta

Rimpparemmin toiminta on taiteellisen johtajan mukaan nyt lähinnä "toiminnan ylläpitoa" ja tukiehtojen täyttämistä.

Tanssijat Marjo Selin ja Atte Herd ovat mukana Tiloja / Avaruuksia -esityksessä. Kuva: Antti Kurola

Suomen pohjoisin ammattitanssiteatteri Rimpparemmi on joutunut taloudellisesti ahtaalle koronaepidemian myötä kuten monet muutkin taidelaitokset. Taiteellinen johtaja Matti Paloniemi kertoo, että kaikki toiminta on vedetty nyt minimiin. Sen seurauksena myös tulot ovat lähes nollassa.

Paloniemen mukaan uusimman Tiloja / Avaruuksia -teoksen esittäminenkin on enemmänkin toiminnan ylläpitoa ja valtiontukien ehtojen mukaista käyttöä kuin taloudellisesti kannattavaa toimintaa.

Suurimmaksi haasteeksi on muodostunut kiertuetoiminnan kutistuminen. Kiertueista tulee normaalisti 40–60 prosenttia Rimpparemmin tuloista. Kiertue-esityksiä on yleensä noin 30–60 vuodessa eri puolilla Suomea, mutta Paloniemen mukaan tänä vuonna niitä on vain kaksi tai kolme.

Myös Rimpparemmin tuottaja Elina Vähäkuopus harmittelee kiertue-esitysten loppumista kuin seinään.

– Sehän on aivan järkyttävän suuri tappio. Suuri osa tuloista tulee kiertueista pohjoisen kunnissa. Nyt kun kaikki kunnat on kiinni, päiväkoteihin eikä kouluihin pääse esittämään, niin kyllä tämä on tukala tilanne. Kaikki peruttiin kuin salamaniskusta silloin maaliskuussa.

Syksyn ainoaa teosta esitetään rajatulle yleisölle

Rimpparemmin uusin tanssiteos Tiloja / Avaruuksia (siirryt toiseen palveluun) tuli ensi-iltaan lokakuun alussa, ja sitä esitetään kymmenen kertaa joulukuun alkuun asti. Yleisöä otetaan Wiljamiin koronarajoitusten vuoksi vain 45 kerrallaan.

Uudesta tuotannosta iloitaan Rimpparemmissä. Tuottaja Elina Vähäkuopus sanoo, että myös yleisö on ollut tyytyväinen.

– Aivan mahtavaa on ollut päästä live-esiintymään pitkään aikaan. Se on saanut hirveän hyvän vastaanoton, ihmiset ovat olleet todella hyvällä tuulella ja tosi mielissään, että pääsee katsomaan jotain, kun kaikki on peruttu eikä ole ollut mitään tarjolla.

Vähäkuopuksen mukaan Rimpparemmin omille työntekijöille on tarjottu koronaepidemian aikana esitysten sijaan muunlaista työtä, muun muassa tulevien tuotantojen suunnittelutyötä.

– Mutta kyllähän tämä on rajoittanut toimintaa kaikin puolin. Varmana turhauttaa, että ei pääse tekemään sitä, mihin on omin osaaminen ja taito. Kyllä se on ollut iso asia tänä vuonna.

Koronasta huolimatta Rimpparemmi suunnittelee uusia tuotantoja.

– Uusia tuotantoja meille tulee ensi vuodelle, pakko on suunnitella ja tehdä. Toivotaan, että saadaan harjoitukset ajallaan käyntiin. Valtiolta toivon mukaan vielä saadaan jotain korona-avustuksia, että se tasoittaisi vähän tätä taloudellista tilannetta.

Nyt annetaan tilaa abstraktille liikkeelle

Tanssija Atte Herd pitää Tiloja / Avaruuksia -teosta mielenkiintoisena. Herdin mukaan joka esityksestä oppii uutta.

– Kyseessä on rehellisesti sanottuna nykytanssiesitys. Siinä ei mennä Rimpparemmin tuttuun tanssiteatteriestetiikkaan, vaan annetaan abstraktin liikkeen ja hienon kirjatekstin luoda katsojalle omanlaisia mielleyhtymiä.

Herd kuvaa tanssiteosta tavalla, joka ehkä enemmänkin herättää kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia.

– Me käsittelemme siinä teatteritilaa itsessään fyysisenä objektina sekä esiintymisen konseptia. Katsomme, kuinka monella tavalla sitä voi kääntää pikkasen toiseen suuntaan, jolloin se alkaa luoda ihan uudenlaista maastoa.

Herd haluaisi tietenkin tanssia nykyistä enemmän. Hienointa on se, kun saa yleisöltä saman tien palautetta siitä, kuinka kiinnostavalta teos tuntuu.

– Eniten kaipaan suoraa kontaktia ja välitöntä palautetta. Nykyiset koronarajoitukset ja kasvomaskit luovat esiintyjälle omanlaisia haasteita,kun ei pystykään ihan samalla tavalla lukemaan yleisöä siellä katsomossa, kuin mihin on tottunut esiintyjänä.

Rimpparemmin esitys Korundissa vuonna 2014. Edessä keskellä on tanssija Atte Herd. Kuva: Miia Heikki

Lue lisää:

Rimpparemmin suurtuotanto floppasi: Vain 700 katsojaa

Rovaniemen teatterissa yli 30 000 katsojaa

Rimpparemmille vuoden mainetekopalkinto

Suosittelemme sinulle