Hyppää sisältöön

Taloyhtiöt pohtivat etätyötilojen tarjoamista asukkailleen, myös talotehtaalla suuntaus näkyy – etätyö muuttaa nyt kaikkea asumista

Etätyön tekemisen lisääntyminen näkyy kaikenlaisessa asumisessa. Iso avara tila on muuttumassa rauhallisiksi työskentelysopeiksi.

Etualalla sänky, jonka takana nainen tekee töitä kaappiin rakennetussa etätyöpisteessä.
Marjo Aholan etätyötila on tehty makuuhuoneen komerosta. Hän on ratkaisuunsa tyytyväinen, sillä kun kaapinovet sulkee, huone ei näytä enää työtilalta.
Petra Haavisto

Kokkolalainen Marjo Ahola tekee päivittäin töitä osittain kotona. Hänellä etätyöpiste on makuuhuoneen kaapissa.

– Tässä oli niin laaja makuuhuone, että ajattelin, että haluan työpisteen tänne komeroon, joten luovuin vähän vaatetilasta, Ahola sanoo.

Hän on ratkaisuunsa tyytyväinen.

– Saan kaikki tavarat piiloon. Kun menen nukkumaan tai kun en tee paperitöitä, tämä ei näytä toimistolta. Haluan että kaikki on siististi. Tämä on toiminut tosi hyvin.

Marjo Ahola istuu etätyöpisteessään kotona. Hänellä on vihko ja työvälineitä käsissään. Työpöydällä on kannettava tietokone.
Yrittäjänä toimiva Marjo Ahola tekee kotona paperitöitä ja suunnittelua. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Yhtenäinen tila muuttui etäpalaverisopiksi

Hyvät työtilat ja mahdollisuus etätöihin on tullut entistä tärkeämmäksi kriteeriksi oman kodin hankinnassa.

Suuntaus näkyy selvästi esimerkiksi talotehtailla.

Kannustalon toimitusjohtaja Mika Uusimäen mukaan ennen kiinnitettiin paljon huomiota siihen, että asunnosta löytyi iso olohuone-keittiö-ruokailutila eli avaraa yhtenäistä tilaa, mutta nyt toiveet ovat toisenlaiset.

– Nyt pitää löytyä omia rauhoitettuja soppeja, jossa pystyy tekemään töitä ja pitämään etäpalavereita ilman, että tarvitsee huolehtia siitä, että muut perheenjäsenet juoksevat kameran taustalla, Uusimäkitoteaa.

Uusimäen mukaan asunnon kokoa ei välttämättä pystytä kasvattamaan rakennuskustannusten vuoksi, joten perheet tinkivät muiden huoneiden koosta.

– Isosta vaatehuoneesta tehdään työskentelytila, jolloin makuuhuoneeseen laitetaan vaatehuoneen sijasta kaapistoa. Olohuoneen yhteyteen voidaan tehdä syvennyksiä – alkoveita – jotka ovat työskentelypisteitä, Uusimäki luettelee.

– Yksi vaihtoehto on tehdä piharakennukseen erillinen, lämmitettävä huone, joka toimii työskentelytilana, vierashuoneena tai nuoren asuntona.

Mika Uusimäki.
Etätyöpiste voidaan tehdä vaatehuoneeseen tai vaikka keittiökomeroon, sanoo Mika Uusimäki. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Työskentelypisteitä taloyhtiöihin

Työskentelytiloja suunnitellaan yhä enemmän myös kerrostaloihin ja taloyhtiöihin.

Sievi Groupin ja Findean hallituksen puheenjohtaja Jaakko Tokolan mukaan lähes kaikki asiakkaat miettivät nyt tilojen etätyökäyttöä ja -mahdollisuuksia. Sitä, onko huoneita tarpeeksi tai voisiko jostain makuuhuoneesta muuttaa työhuoneen.

– Yleistä on myös vaatehuoneen laajentaminen työtilaksi, liukuovien käyttö ja erilainen kalustaminen. Etätyöpisteitä tehdään auloihin tai erilaisten huoneiden yhteyteen, äänieristyksiä, sähköistyksiä muutetaan ja niin edelleen, Tokola kertoo.

Asuin
Etätyötiloja suunnitellaan nyt omakotitalojen lisäksi myös kerrostalojen ja taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin. 31 rakenteilla olevan pientalon yhteisiin tiloihin tulee etätyömahdollisuus. Toimittaja Petra Haavisto, kuvaus ja editointi Kalle Niskala/Yle.

Uutta ajattelua on kerrostalon tai taloyhtiön yhteisten tilojen hyödyntäminen etätyöhön.

Päivän sana on muunneltavuus.

– Laitetaan samaan tilaan esimerkiksi biljardipöytä ja sähkötyöpöytä. Näin tilaa voi päivisin hyödyntää [asukkaiden] etätyöskentelyyn, asiakastapaamisiin ja neuvotteluhin. Iltaisin ja viikonloppuisin sitä voi käyttää taloyhtiön yhteisenä kokoontumistilana ja pelitilana, Tokola selittää.

Jaakko Tokola rakenteilla olevan rakennuksen sisällä. Johtoja roikkuu katosta ja seinien rakenteet ovat vielä auki.
Talotehtailla ja rakennusliikkeillä on hyvät mahdollisuudet kehittää joustavia ja muutettavissa olevia etätyötiloja, Sievi Groupin ja Findean Jaakko Tokola uskoo. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lue seuraavaksi: Ennen sovittiin etätöistä, nyt sovitaan milloin pitää olla läsnä – etätyö tuli jäädäkseen ja kyselyn mukaan se on monelle hyvä uutinen

Avoimia kysymyksiä

Se, kuinka paljon jatkossa työskennellään kotona, riippuu monesta asiasta.

Jaakko Tokola arvelee, että tuottavuuden säilyminen ja sen mittausmenetelmät ratkaisevat etätyön kehittymisen sekä etätyöpisteiden rakentamisen määrän pitkällä aikavälillä.

Etätyötilojen kehittämisessä on myös vielä useita avoimia kysymyksiä.

– Työntekijöillä on tähän asti ollut ”velvollisuus” järjestää etätyötilat itse, mutta muuttuuko tilanne tulevaisuudessa. Kuka tilat maksaa ja miten se vaikuttaa rakentamiseen? Tokola miettii.

Rakenteilla oleva kerrostalo Kokkolan Pikiruukissa. Nostokurki lähellä kerrsotaloa. Taustalla näkyy merta ja asuntomessualue.
Pikiruukkiin rakenteilla olevaan kerrostaloon etätyöpisteitä on suunniteltu makuuhuoneiden yhteyteen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Tärkeä asia on myös sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden säilyminen.

Tokola muistuttaa, että sosiaalisuus on ihmisen perustarpeita ja sen pitäisi jollain lailla koskea myös etätöitä – muutenkin kuin verkon välityksellä.

– Asuminen muuttuu ja työ muuttuu. Voisiko useampi henkilö samanaikaisesti työskennellä asuntoyhtiössä tai asunnoissa? Opiskelijat opiskelevat yhä enemmän etänä eli myös heille täytyy olla yhä enemmän yhteisiä tiloja, missä opiskella, Tokola kaavailee.

Lue seuraavaksi: Uusi työntekijä joutui erikoiseen tilanteeseen – aloitti työt, mutta ei voi mennä työpaikalle: "Tuntui oudolta, kun ei tiennyt miltä tiimikaverit näyttävät"

Aiheesta voi keskustella 28.10. kello 23.00 saakka

Suosittelemme sinulle