Hyppää sisältöön

"Jos joku haluaa tuhota ja tappaa, löytää hän kyllä mielessään syyllisen" – terroristinen murha järkyttää ranskalaisia opettajia

Opettaja Samuel Patyn raaka murha on virittänyt Ranskassa kiihkeän keskustelun sananvapaudesta ja radikalismin estämisestä.

Ranskan liput liehuivat sananvapauden puolesta Pariisin Tasavallan aukiolla sunnuntaina 18.10.2020. Kuva: Juha Nurminen
Annastiina Heikkilä

Pariisissa Sorbonnen yliopiston edustalla hiljennyttiin keskiviikkoiltana kunnioittamaan raa’asti surmatun historianopettajan muistoa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron myönsi opettaja Samuel Patylle postuumisti kunnialegioonan ritarimerkin eli Ranskan korkeimman kunniamerkin.

– Samuel Paty tapettiin, koska islamistit haluavat viedä tulevaisuutemme. Patyn kaltaisten sankareiden ansiosta he eivät tule ikinä onnistumaan, presidentti Macron sanoi pitämässään muistopuheessa.

Yleisöä odottamassa muistotilaisuuden alkua Sorbonnen yliopiston edustalla. Kuva: Juha Nurminen

Presidentti totesi Ranskan jatkavan taistelua vapauden ja muiden tasavaltalaisten arvojen puolesta. Hän lupasi entistä vahvemman tuen ranskalaisten opettajien työlle.

"Minua, kuten meitä kaikkia, pelottaa välillä"

Opettajan mestaus on järkyttänyt ranskalaisia ja erityisesti opettajia. Moni kertoo ilmapiirin kouluissa kiristyneen viime vuosina.

Musiikin opettaja Delphine Bardin Sorbonnen edustalla. Kuva: Juha Nurminen

– En enää tiedä, miten päin tässä pitäisi olla. Islamistit ovat ottaneet ranskalaisen yhteiskunnan arvot tähtäimeensä ja opettajana se tuntuu hyvin raskaalta, sanoi Pariisissa musiikkia opettava Delphine Bardin.

Bardin oli tullut kuuntelemaan muistoseremoniaa Sorbonnen yliopiston ulkopuolelle. Hän kuvasi opettajan murhaa käsittämättömäksi.

– Minua, kuten meitä kaikkia, pelottaa välillä. Mitä jos sanon sellaista, joka ärsyttää jotakuta oppilaistani? Jos joku haluaa tuhota ja tappaa, löytää hän kyllä mielessään syyllisen, opettaja totesi.

Ääriajattelun suitsimiseksi toivotaan tehokkaampia toimia

Opettajien lisäksi myös ranskalaiset opiskelijat ovat osoittaneet viime päivinä mieltään sananvapauden ja tasavaltalaisten arvojen puolesta. Pariisin esikaupunkialueella kaupallista alaa opiskeleva nuori mies sanoi murhan järkyttäneen häntä syvästi.

– Samuel Paty oli opettaja ja siksi hänen murhansa koskettaa niin syvältä. Paty olisi voinut olla joku minunkin opettajistani, opiskelija Alex Kuchon sanoi.

Pariisilainen kauppatieteiden opiskelija Alex Kuchon oli tullut seuraamaan Sorbonnen yliopiston edustalla järjestettyä muistotilaisuutta. Kuva: Juha Nurminen

Kuchon vaati kovempia toimia ääriajattelun suitsimiseksi kouluissa ja sosiaalisessa mediassa.

– Mielestäni Ranskan hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi tällaisten tekojen estämiseksi. Toimiin ryhdytään vasta, kun jotain näin äärimmäistä tapahtuu, hän sanoi.

Ranskan hallitus tiukentaa linjaansa

Ranskan sisäministeriö on käynnistänyt tutkintoja kymmenistä uskonnollisista yhteisöistä ja määrännyt suljettavaksi radikalismista epäillyn moskeijan. Lisäksi hallitus on päättänyt karkottaa 217 ääriuskonnollisista näkemyksistä epäiltyä ulkomaalaista.

Mies osoitti mieltään terrorismia vastaan Pariisin Tasavallan aukiolla sunnuntaina 18.10.2020. Kuva: Juha Nurminen

Ranska aikoo kiristää myös sosiaalisen median valvontaa, sillä murhattua opettajaa oli uhkailtu vaientamisella muun muassa Facebookissa.

Kaikkiaan seitsemän ihmistä on asetettu syytteeseen epäiltynä avunannosta historianopettajan terroristiseen murhaan. Heidän joukossaan on kaksi alaikäistä, joiden epäillään saaneen opettajan murhaajalta rahaa tietoja vastaan.

Lue myös:

Presidentti Macron puhui murhatun opettajan Samuel Patyn muistotilaisuudessa – "Emme luovu sarjakuvistamme"

Ranska yrittää käsittää Samuel Patyn murhaa – miksi opettajan tappaminen sai ranskalaiset sankoin joukoin kadulle?

Suosittelemme sinulle