Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kauppias kyllästyi vakavaan kiusaamiseen ja julisti kauppansa turvapaikaksi: "Tiloissamme saa olla niin kauan, että tilanne menee ohi"

Kiusaamista tutkineen psykologian professorin mielestä aikuisten pitäisi puuttua kiusamiseen herkemmin.

Kauppias Ville Kestilä kaupassaan K-market Tervapadassa.
K-market Tervapadan kauppias Ville Kestilä kirjoitti Facebook-päivityksen, jossa hän kertoo kauppansa olevan vastedes kiusaamisvapaa vyöhyke. Kuva: Natalia Kestilä
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

K-market Tervapadan kauppias Ville Kestilä on todistanut jo monia kiusaamistapauksia kaupassaan syksyn aikana. Kauppa sijaitsee Janakkalan Tervakoskella koulujen läheisyydessä.

Hän päätti puuttua asiaan ja julkaisi kauppansa Facebook-seinällä päivityksen, jossa kertoo kaupan olevan vastedes "kiusaamisvapaa vyöhyke ja turvapaikka".

– Mieleeni tuli ajatus, että olisimme tässä koulujen lähellä paikka, jonne voi tulla nolostumatta ja pelkäämättä pyytämään apua. Henkilökunta ehtii jutella ja ottaa hädän vakavasti. Tiloissamme saa olla niin kauan, että tilanne menee ohi.

Kauppias lupaa myös, että vanhempiin tai kouluun voidaan olla kaupasta yhteydessä tai apua tarvitseva voidaan esimerkiksi saattaa turvallisesti polkupyörälleen.

– Pari kertaa kauppaan on tullut lapsi, joka on suorastaan tärissyt pelosta. Perässä juoksee joukko isompia kavereita, ja kiusattu pyytää meiltä apua. Henkilökuntamme toimi mallikkaasti ja saattoi kiusatun takaovesta, että hän pääsi lähtemään, Kestilä kertoo.

Hän painottaa, että marketin työntekijät ovat vain kaupan alan ammattilaisia, eivätkä he puutu kiusaamisen selvittelyyn.

– Voimme kuitenkin seisauttaa akuutin tilanteen. Tärkeintä on, että joku aikuinen huomaa ja välittää.

Kiusaamisen tutkija: moni syyttää, mutta harva tekee mitään

Kiusaamista tutkinut psykologian professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta pitää hienona, että kauppias otti ohjat omiin käsiinsä.

– Se on hieno viesti yhteisön aikuiselta. Usein kiusaamisesta syytetään koteja, kouluja tai hallitusta, mutta harva tekee itse asialle mitään.

Aikuiset kohtaavat paljon tilanteita, joissa lasten välisestä kanssakäymisestä on vaikea päätellä, onko kyseessä leikki vai kiusaaminen. Salmivalli rohkaisee puuttumaan peliin, vaikkei olisikaan varma.

90-luvun alusta alkaen kiusaamiskeskustelua seurannut professori ei usko, että kiusaaminen voidaan aukottomasti kitkeä yhteiskunnasta. Tänä syksynä otsikoihin on noussut kiusaamista vakavampi ilmiö kouluväkivalta.

Kiusaamisen tutkija haluaa kuitenkin muistuttaa, että kouluterveyskyselyiden perusteella kiusaaminen on vähentynyt pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Kouluväkivallan vakavuus yllätti nuoret, mutta lievemmästä kiusaamisesta kertoo moni koivukyläläinen: "Sinulla ei ole ketään, johon luottaa"

Lastenpsykiatri ei halua puhua kiusaajista ja kiusatuista: "Kuka tahansa lapsi voi kiusata tai tulla kiusatuksi"

Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan kello 23 asti.

Suosittelemme