Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vastaamon kiristäjän sivu ilmestyi takaisin nettiin – kiristäjä julkaisi yöllä lisää potilastietoja, mutta sitten sivu katosi useiksi tunneiksi

Tietoa sivun poistumisen syystä ja palautumisesta ei ole.

Kuvassa on Vastaamon logo.
Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Psykoterapiakeskus Vastaamon kiristäjä julkaisi yöllä lisää potilastietoja, mutta aamulla linkki tietoihin lakkasi toimimasta. Syytä linkin toimimattomuuteen ei ole tiedossa, mutta kolmen jälkeen iltapäivällä sivu toimi taas.

Kiristäjä julkaisi yöllä myös uuden, noin 10 gigan kokoisen tiedoston, jonka sisältö ei ole tiedossa. Kun sivusto iltapäivällä oli taas toiminnassa kyseinen tiedosto ei ensin ollut listalla mutta ilmestyi sinne pian takaisin. 

Yle on on itse varmistanut tiedot sivuston ja sen sisällön palautumisesta. 

Tor-verkossa on nyt julki varmistetusti hieman yli 300 ihmisen henkilötiedot, joista valtaosaan liittyy erittäin arkaluontoisia terveystietoja.

Tuntematon kiristäjä on julkaissut myös viestejä, joiden hän antaa ymmärtää olevan Vastaamon edustajan ja hänen välisiään. Viestien perusteella kiristäjä vaatii Vastaamolta 40 bitcoinin lunnaita, jotta hän lopettaa tietojen julkaisun. Vaadittu verkkovaluuttasumma vastaa noin 450 000:ta euroa.

Kiristäjä on uhannut julkaista sata potilastietoa päivässä, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta. 

Rikosylikomisario Tero Muurman keskusrikospoliisista kommentoi tutkintaa erittäin niukasti. Muurmanin mukaan KRP seuraa tilannetta mutta ei ota mitään kantaa siihen, miksi tiedot olivat poistuneet netistä.

Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri ei käynnissä olevaan tutkintaan vedoten kommentoi mahdollista lunnaitten maksamista kiristäjälle. 

Päivitys 23.10.2020 klo 10.53: Juttuun lisätty poliisin kommentti.

Päivitys 23.10.2020 klo 13.40: Juttuun lisätty Kahrin kommentti.

Päivitys 23.10.2020 klo 14.17: Lisätty tieto, että Yle on varmistunut itse siitä, että sivustolle oli yöllä lisätty uusia tietoja.

Päivitys 23.10.2020 klo 15.47: Lisätty tieto, että sivusto toimii taas.

Päivitys 23.10.2020 klo 16.20: Lisätty tieto, että .tar-tiedosto latautui sivustolle myös uudelleen.

Lue myös:

Psykoterapiakeskus Vastaamon kiristäjä julkaisi yöllä lisää erittäin arkaluontoisia potilaskertomuksia

Näin Psykoterapiakeskus Vastaamo lähestyi asiakkaitaan tietomurron jälkeen: "Todennäköiset seuraukset voivat vaihdella paljon"

Psykoterapiakeskus Vastaamo tietomurrosta: Olemme pahoillamme, toiminta jatkuu normaalisti – hallituksen puheenjohtaja vastaa 5 kysymykseen

Suosittelemme sinulle