Hyppää sisältöön

Teknologiateollisuus: Lähes 40 000 lomautettuna, hiljaiset ajat monella yrityksellä vasta edessä

Vaikeudet ovat kasaantuneet pienempiin yrityksiin.

Teknologiateollisuudessa nähtiin pientä piristymistä aiempaan vuosineljännekseen verrattuna. Kuva: Mikko Koski / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Heikko kysyntä vaivaa edelleen laajasti teknologiayrityksiä. Yli puolet teollisuusyrityksistä ilmoittaa yhä, että hiljaisin aika on vasta edessä. Kaikkien alan yritysten arvio ei ole aivan näin synkkä.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun sekä koronan vaikutuksia erityisesti selvittävään koronapulssikyselyyn. Kyselyt tehtiin lokakuun aikana.

Osa suuremmista yrityksistä kertoo kuitenkin näkymien kirkastuneen, Teknologiateollisuus kertoo tiedotteessa. Lomautusjärjestelyjen piirissä oli syyskuun lopussa lähes 40 000 ihmistä.

Lähes kolmannes teollisuustoimialojen yrityksistä raportoi, että heikko kysyntä vaivaa toimintaa erittäin paljon. Luku on pysynyt lähes muuttumattomana koko syksyn ajan.

Vaikeudet kasautuvat nyt erityisesti pk-yrityksiin, sillä osa suurista ja keskisuurista yrityksistä onnistui kääntämään tilaukset kasvuun heinä−syyskuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

− Kokonaisuutta arvioitaessa voidaan todeta, että alamäki ei enää jatkunut kolmannella vuosineljänneksellä. Teknologiayritysten tilanne jatkuu kuitenkin haastavana pitkälle alkutalveen, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras tiedotteessa.

Yrityksillä on myös kasvava huoli koko ensi vuodesta, sillä toisen epidemia-aallon nopea voimistuminen luo uutta epävarmuutta. Yritysten väliset erot ovat Rautaportaan mukaan poikkeuksellisen suuria.

Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymä yllätti kaikesta huolimatta myönteisesti, sillä muutamat merkittävät onnistumiset käänsivät yhteenlasketun tilauskertymän kasvuun edellisen heikon kvartaalin jälkeen, Teknologiateollisuus kertoo.

Suurimmalla osalla yrityksistä tilaukset kuitenkin vähentyivät edellisestä kvartaalista.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä−syyskuussa euroina 8 prosenttia enemmän kuin edellisellä kvartaalilla.

Tilauksia tuli kuitenkin 12 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Lue myös

Korona voi syödä palkankorotukset – Metsäteollisuuden malli ja kulkutauti vievät Suomea kohti paikallisesti sovittavia työehtoja

Teknologiateollisuuden kysely: Suuret vientiyhtiöt menettäneet Suomessa murskaavan määrän tilauksia

Suosittelemme sinulle